Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Storage Stories: de clouds van Cyso

  • Door
  • dr. Serge Gielkens
  • geplaatst op
  • 19 april 2016 08:00 uur

In deze Storage Story vertelt Mark Boekelaar over de storage systemen achter de cloud diensten van Cyso. Dit bedrijf is sinds 1997 actief en richt zich met name op managed hosting, infrastructuur en internet services voor de zakelijke markt. Boekelaar is system administrator en in deze hoedanigheid is hij medeverantwoordelijk voor het implementeren van de nieuwe Tintri storage oplossing. Cyso migreert naar dit systeem voor de storage van haar private cloud diensten. Tintri noemt haar eigen software defined oplossing ‘VM-aware storage’. Hiermee bedoelt ze dat de virtuele machine het uitgangspunt is om de storage te beheren en dat deze systemen kennis hebben van de individuele VM’s. Tintri levert zowel de hardware als software.

Tintri storage

Als eerste vragen we natuurlijk waarom Cyso dit migratietraject is ingegaan. Boekelaar: “De afgelopen 5 à 6 jaar hebben we EqualLogic van Dell gebruikt. We vinden EqualLogic weliswaar redelijk kostbaar maar het werkt nog steeds tot onze tevredenheid. Wat echter voor ons minstens zo belangrijk is als kosten en performance, zijn de management tools eromheen en inzicht in de prestaties van de storage op het niveau van de virtuele machine. We willen per VM weten welke performance we halen zoals de latency en doorvoersnelheid. De traditionele systemen werken meer op basis van LUN’s of volumes. Het nadeel daarvan is dat je ook op dat niveau moet gaan kijken in geval van problemen. Dat maakt het niet altijd makkelijk om een storage probleem te herleiden tot een VM of omgekeerd. Bij EqualLogic kost het me soms behoorlijk veel tijd om hierover de juiste conclusies te trekken. Een oplossing als Tintri kan zich hier echt bewijzen.”

Tintri levert zowel hybride als all-flash systemen. Boekelaar vertelt dat zij gekozen hebben voor het hybride T850 model. “Je moet altijd de afweging maken tussen hoeveel performance en capaciteit nodig is. Met deze hybride modellen kunnen wij voor onze klanten daarin goed voorzien.”

Voor de private cloud gebruikt Cyso als virtualisatietechniek VMware. Van diens Storage vMotion functionaliteit maakt Cyso nu dankbaar gebruik. “De migratie verloopt heel soepel. Momenteel hebben we meer dan 500 VM’s overgezet naar Tintri. Onze klanten hebben daar letterlijk niks van gemerkt. Er is geen enkele VM down gegaan. We draaien momenteel zoals dat heet een dual stack. Onze VMware servers kunnen zowel bij de EqualLogic storage als bij de nieuwe Tintri systemen.”

Hoewel Tintri functionaliteit aanbiedt op het gebied synchronisatie, replicatie en back-ups, maakt Cyso hier geen gebruik van. “We werken doorgaans vanuit VMware. Voor de back-ups van VM’s met Windows gebruiken we Veeam. Er hoeft geen agent op een VM geïnstalleerd te worden waardoor het transparant werkt. We zijn er erg tevreden over. Voor de VM’s met Linux hebben we een eigen back-up oplossing gemaakt. Die is gebaseerd op rsync in combinatie met ZFS en hiermee kunnen we ook op bestandsniveau restoren. De back-up hardware zijn MD Storage Arrays van Dell waarop we FreeBSD hebben geïnstalleerd. ZFS gebruiken we enkel voor de opslag van back-ups.” Op de vraag waarom Cyso hier voor ZFS gekozen heeft, antwoordt Boekelaar dat de snapshot functionaliteit van ZFS het back-uppen en restoren van verschillende back-up versies erg makkelijk maakt. “Je moet bij elke workload en situatie nadenken over je eisen en verwachtingen,” voegt hij eraan toe. “Daarom kiezen we voor verschillende oplossingen.”

Voor de publieke cloud gebruikt Cyso geen Tintri maar Ceph storage op Dell servers. Boekelaar legt uit dat dit samenhangt met de keuze van OpenStack voor deze omgeving. “OpenStack is open source en daardoor gebruik je alleen technologie uit een dergelijk eco-systeem. We gebruiken Ubuntu met KVM. Object stores van Ceph past hier uitstekend bij en werkt goed in onze public cloud omgeving. VMware is traditioneler en voor de private cloud blijven we dit ondersteunen en innoveren. Daarom zijn we juist overgegaan op Tintri. Je moet rekening houden met klanten die nog niet klaar zijn om over te gaan naar object stores. We lichten klanten wel in over dit soort nieuwe technologieën via seminars bijvoorbeeld.”

Om de systemen in de gaten te houden zet Cyso Nagios in. “Dat willen we zo breed mogelijk inzetten om onze monitoring zoveel mogelijk te centraliseren. We gebruiken als storage administrator natuurlijk ook tooling van de verschillende platformen maar Nagios is leidend. Ons uitgangspunt is dat als er een storage probleem is, dan moeten we via Nagios een melding krijgen. Daarom ben ik momenteel aan het werken aan een koppeling tussen Tintri en Nagios. Dat hebben we eerder ook voor EqualLogic gedaan.”

Tot slot

Tot besluit van het gesprek vragen we Boekelaar wat hij belangrijk vindt als hoster. “Je moet niet bang zijn om nieuwe of andere technologie in te zetten dan je gewend bent. Het gaat om het vinden van de beste technologie die je probleem tackelt. Je moet goed nadenken over de kern van het probleem en je specifieke eisen om vervolgens daar je oplossing op af te stemmen. Dat is mijn visie en uitgangspunt. Het is belangrijk als hoster om altijd je ogen open te houden en niet vanuit gewenning verder te werken of door gebrek aan kennis bij oude oplossingen te blijven. Ik ben er trots op dat we dat bij Cyso voor elkaar krijgen. We kiezen afhankelijk van de use case de beste oplossing.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.