Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Staatssecretaris: Nederland geen vrijplaats voor hosting van malware

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 april 2007 15:15 uur

Volgens staatssecretaris van Economische Zaken, Frank Heemskerk is Nederland geen vrijplaats voor hosting van malware. Dat antwoordt hij naar aanleiding van kamervragen van Raymond de Roon (PVV). De Roon had de vragen gesteld naar aanleiding van het onderzoeksrapport Security threat report  2007 van Sophos, waaruit zou blijven dat Nederland een vrijplaats is voor hosting van malware.

Een van de conclusies uit het onderzoeksrapport van Sophos was dat bepaalde Nederlandse webhosters onder het mom van vrijheid van meningsuiting het hosten van malware zou toe staan. De staatssecretaris reageert daarop als volgt:

Neen. Onduidelijk is, waar Sophos haar bewering, dat Nederland nalatige webhostingbedrijven beschermt onder verwijzing naar de vrijheid van meningsuiting, op baseert. Van een te tolerante houding is geen sprake.

Verder geeft de staatssecretaris ook aan van mening te zijn dat de meeste providers en webhosters wel hun verantwoordelijkheid nemen:

Dit brengt echter ook met zich dat Nederland aantrekkelijk kan zijn voor providers/webhostingbedrijven die het minder nauw nemen met de naleving van de wet- en regelgeving. In de praktijk blijkt echter dat de meeste providers wel degelijk zelf hun verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van de verwijdering van malware/spyware van de computers van hun klanten.

Ook benadrukt de staatssecretaris opnieuw dat cybercrime bestrijding prioriteit heeft:

In de eerste plaats zij verwezen naar de beantwoording van vraag 2, 3 en 4. In de tweede plaats heeft OPTA aangegeven dat de aanpak van ongevraagde software een prioriteit is in 2007. Een team van digitaal rechercheurs en juristen doet op dit ogenblik onderzoeken, die zullen leiden tot sancties tegen wetsovertreders. Ook zal de OPTA internetaanbieders op hun verantwoordelijkheid aanspreken om een bijdrage te leveren aan de bevordering van internetveiligheid (artikel 11.3 Tw). Het Openbaar Ministerie heeft in zijn recente meerjarenplan “Perspectief op 2010” cybercriminaliteit als een van de prioritaire thema’s voor de komende jaren benoemd

Al met al is het positief te noemen dat internet (op een andere manier dan in het kader van (de bestrijding van) kinderporno of terrorisme) ter sprake komt in de Tweede Kamer. Nu is het nog te hopen dat de prioritisering van het bestrijden van cybercriminaliteit, die hier nogmaals door de staatssecretaris benadrukt is, daadwerkelijk geëffectueerd zal worden.

Wie de antwoorden van de staatssecretaris zelf wil nalezen kan deze hier vinden.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.