Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

GoDaddy op weg om positie Europa als hoster te verstevigen

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 29 november 2016 08:00 uur

Er is een behoorlijke kans dat GoDaddy zijn aanwezigheid in Europa flink gaat versterken. Het bedrijf timmert al flink aan de weg in Europa, maar het heeft haar oog nu laten vallen op de Host Europe Group (HEG). Persbureau Reuters meldt dat GoDaddy exclusief in gesprek is met HEG. Feitelijk is een mogelijke overname vooral een teken aan de wand: een sterke consolidatie van dienstverleners in de hosting- en datacenterbranche.

Die zagen marktanalisten al een tijdje aankomen. Als je voor vijf euro per maand nog enigszins rendabel een hostingpakket wilt kunnen aanbieden, dan moet je het hebben van schaalgrootte. Uitsluitend van schaalgrootte en verder niets. GoDaddy heeft zich in dat opzicht ontwikkeld tot een zeer dominante partij in de markt en voortdurend op zoek om de schaal verder uit te breiden. Met autonome groei is dat nauwelijks realistisch, dus zoekt het bedrijf naar overnamekandidaten. Liefst grote. HEG valt in die categorie.

HEG is naar verluidt 1,7 miljard euro waard. Dat geld zou dan naar investeerder Cinven gaan, de huidige eigenaar van HEG. Cinven nam HEG in 2013 over van Montagu voor zo’n 500 miljoen euro. Daarna begon HEG aan een redelijk agressieve overnamestrategie waarbij het aan de lopende band andere bedrijven kocht – waaronder onderdelen van Telefonica, met dezelfde reden als nu GoDaddy: schaalgrootte creëren.

HEG is nu de nummer twee hosting provider in Europa. Die positie zou dus nu in handen komen van GoDaddy dat op haar beurt eigendom is van investeerders KKR en Silver Lake. Een eerder geïnteresseerde partij, Deutsche Telekom, is in de overnamegesprekken van HEG afgehaakt.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.