Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN kondigt DNS-gebaseerde ‘Domain Availability Checker’ aan

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 4 februari 2009 08:05 uur

Landrush numerieke .nl-domeinnaam rampzalig verlopenDe laatste tijd had de (Who)Is service van SIDN, waarmee kan worden gecontroleerd of een .nl-domeinnaam nog vrij is (Is-service) én wie de houder is (WhoIs-service), te maken met performance problemen, al zouden die de afgelopen weken al weer verholpen moeten zijn. De oorzaak hiervan lag in het feit dat SIDN haar traffic shapers had vervangen, waardoor de verwerkingscapaciteit met 50% vergroot is én de Who(Is) queries veel sneller dan voorheen verwerkt worden. Hierdoor liep een beperkt aantal registars sneller tegen de limieten die het systeem kent.

Om dit probleem te verhelpen is er vanaf 29 januari een dynamische limiet per registrar ingevoerd op basis van het totaal aantal bevragingen op enig moment én hebben de WhoIs- en IS-service beide een onafhankelijke limiet gekregen. Dit zou volgens SIDN moeten leiden tot een lager aantal “server too busy” meldingen. Echter waarschuwt SIDN er voor dat er nog steeds de gehate “server too busy” kan worden teruggeven, als het totaal aantal bevragingen hoger is dan de systemen van SIDN aankunnen.

Daarnaast heeft SIDN ook een Domain Availability Checker service aangekondigd, waarmee op basis van een DNS-query razendsnel kan worden gecontroleerd of een .nl-domeinnaam vrij is én ook veel meer capaciteit heeft dan de huidige Is-service, deze nieuwe dienst zal de Is-service dan ook per saldo gaan vervangen. Hierdoor hoopt SIDN dat het aantal bevragingen op de (Who)Is-service drastisch zal afnemen, wat moet leiden tot een aanzienlijke performance verbetering.

SIDN woordvoerster Lycke Hoogeveen liet in een reactie tegenover ISPam.nl weten dat men bij SIDN op dit moment nog druk bezig is om alle details van de Domain Availability Checker uit te werken. Wel zal de nieuwe dienst enkel beschikbaar worden voor registrars én er zullen ook voor deze dienst limieten gaan gelden met betrekking tot het aantal bevragingen. Of de dataset van de Domain Availability Checker realtime is of enigszins vertraagd kon Hoogeveen nog niet zeggen, maar er wordt in ieder geval gestreefd naar realtime.

Of het ook de bedoeling is dat Domain Availability Checker wordt gebruikt door registrars om te controleren of bijvoorbeeld verschillende variaties op een door een klant ingegeven .nl-domeinnaam nog vrij zijn, zoals Nominet met een vergelijkbare en gelijknamige service, zelfs aanmoedigt, kon Hoogeveen niet zeggen.

Voor ISPam.nl is het wel duidelijk dat de nieuwe service het mogelijk om verschillende variaties op één een woord of bedrijfsnaam te controleren of deze vrij zijn als .nl-domeinnaam, en innovatief gebruik van de nieuwe service kan daardoor zeker leiden tot registraties van .nl-domeinnamen, en dat is goed voor zowel de registrars, SIDN als het .nl-domein in algemene zin.

Met een razendsnelle (Who)Is-achtige service, waar veel bevragingen op mogelijk zijn, gaat veel SIDN deelnemers vast gelukkig maken. SIDN heeft de verwachting uitgesproken dat de nieuwe Domain Availability Checker eind maart gereed zal zijn. Vol verwachting klopt ons hart.

ISPam.nl Job board

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...