Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Storing aan drukste AMS-IX switch blijft urenlang onopgemerkt

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 3 februari 2009 08:06 uur

AMS-IXAfgelopen zondag waren verschillende websites slecht bereikbaar door een probleem bij AMS-IX op locatie NIKHEF. Henk Steenman, technisch directeur van AMS-IX liet tegenover ISPam.nl weten dat het probleem werd veroorzaakt door dat één edge switch niet meer met de core switch communiceerde, dit werd waarschijnlijk veroorzaakt door een defect aan de bewuste edge switch, waar verschillende AMS-IX leden op zijn aangesloten.

Ook het monitoring systeem van AMS-IX gaf om nog onbekende reden geen melding van het feit dat er geen verkeer meer over de verbinding tussen de bewuste edge en de core switch ging, waardoor de storing enkele uren lang onopgemerkt bleef. Toen de storing eenmaal ontdekt was door de AMS-IX is er meteen overgeschakeld op het backup netwerk van de AMS-IX (topology swap), waarna het probleem verholpen was.

Ondanks het feit er maar een storing aan één van de 20 edge switches van AMS-IX was, waren veel Nederlandse websites slecht bereikbaar. Steenman zegt niet in te kunnen schatten hoe groot de gevolgen waren voor eindgebruikers. Feit is wel dat de bewuste edge switch in NIKHEF, de drukste switch is in het AMS-IX netwerk. Op de bewuste switch zijn namelijk een aantal grote content en usenet providers aangesloten.

Op de vraag hoe dit soort storingen in de toekomst zullen worden voorkomen, geeft Steenman aan dat je altijd storingen zal blijven houden én zodra er een wordt geconstateerd wordt er meteen een topology swap uitgevoerd, maar dan moet het monitoring systeem wel aangeven dat er een storing is. Op dit moment is men daarom ook nog druk bij AMS-IX bezig om uit te zoeken waarom het monitoring systeem geen melding heeft gegeven afgelopen zondag.

ISPam.nl Job board

Jeeves_, 3 februari 2009 12:19 pm

...
Op de vraag hoe dit soort storingen in de toekomst zullen worden voorkomen
...

Dat zijn toch altijd van die domme vragen. Als daar alle antwoorden op zouden zijn, zouden er geen storingen meer zijn. Of wel soms?

Arnout, ik kreeg net een lege pagina toen ik dit artikel in een apart scherm kreeg. Hoe ga jij er voor zorgen dat dit nooit meer gebeurd?

Arnout Veenman, 3 februari 2009 12:33 pm

@Jeeves_, storingen zul je altijd blijven houden, maar het risico en de gevolgen van storingen kun je inperken door bepaalde maatregelen te nemen. Dat is dan ook de insteek van mijn vraag geweest.

Wat betreft de witte pagina, dat was een noodzakelijk gevolg van onderhoud aan ISPam.nl, waar de cache voor moest worden gereset. Dat kan daarom nog weleens vaker voorkomen. ;-)

XBL, 3 februari 2009 6:35 pm

Misschien denk ik te simplistisch (is namelijk niet mijn vakgebied - netwerken). Maar de providers die via die switch peeren hadden toch zelf ook kunnen merken dat ze elkaar niet meer konden bereiken (of slecht) en dus de route uit hun bgp tables kunnen trappen?

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
iSAPM: En hier kan je nog wel reactie's plaatsen, maar als ze wat kritisch zijn zoals bij Vimexx dan wordt ...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...