Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

TenneT: Dreigend stroomtekort in de Randstad

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 11 mei 2007 11:44 uur

Al enige tijd gaat het verhaal dat datacentra in de Randstad en specifiek Amsterdam met stroom leveringsproblemen te maken zouden hebben. Zelf heb ik een half jaar geleden contact gehad met de electriciteitsnetbeheerder in Amsterdam, die gaf toen aan dat de levering van 100 Megawatt aan stroom vooralsnog geen probleem was.

Tegenover Computable verklaard nationaal electriciteitsnetbeheerder TenneT dat het in de noordelijke randstad capaciteitsproblemen voorziet als gevolg van de groeiend ict-sector in de regio. Het probleem zit hem vooral in de aanvoer van de stroom. TenneT is daarom druk bezig met aanleg van nieuwe hoogspanningslijnen, enkel zullen die naar verwachting pas in 2012 operationeel zijn gezien het verkrijgen van gemeentelijke vergunningen, ondermeer door inspraakprocedures, waarschijnlijk enige tijd zal duren.

Jelle Wils van TenneT licht toe:

Al enkele jaren geleden hebben we ingeschat dat de ict-sector in de buurt van Amsterdam en Haarlem zou groeien. Omdat de branche een grote afnemer van stroom is, vonden we het toen al noodzakelijk om nieuwe hoogspanningslijnen te plannen. Wij werken continu aan energieleveringszekerheid. Natuurlijk neemt de energiebehoefte ook toe, omdat er meer woningen en huishoudelijke apparaten zijn, maar vooral in de noordelijke randstad is de ict-sector echt een bepalende factor van het dreigende tekort.

Door het mogelijke stroomtekort moeten bedrijven in de noordelijke randstad de komende 5 jaar rekening houden met stroomstoringen. Om de grootste problemen het hoofd te bieden heeft TenneT al een creatieve oplossing bedacht, door bijvoorbeeld het gebruiken van de oude electriciteitslijnen vanuit de energiecentrales op de Maasvlakte.

Goed werkende noodstroomvoorzieningen gaan door het toegenomen risico op stroomuitval nóg belangrijker worden voor datacentra de komende jaren. Al zullen datacentra door de vele stroomstoringen van vorige jaar gewaarschuwd zijn. Het is te hopen dat datacentra nu goed voorbereid zijn en blijven, op wat te wachten staat voor de komende jaren.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...