Planet Internet mailservers in SORBS blacklist

Arnout Veenman op 11 mei 2007 18:03 in ISP, Problemen, SPAM
Tags: , , , ,
ISP's (beta): kpn

De mailservers van Planet Internet is terecht gekomen in de SORBS blacklist. Via de mailserver van Planet Internet is spam verstuurd en daarom zijn deze aan de SORBS blacklist toegevoegd. Zelf maak ik (gedwongen) ook gebruik van de mailservers van Planet Internet en ik kreeg gisteren al een aantal e-mail berichten terug omdat de mailserver waar mijn e-mail vandaan kwam in de SORBS blacklist stonden.

Your message cannot be delivered to the following recipients:

Recipient address: info@example.com
Reason: Server rejected MAIL FROM address.
Diagnostic code: smtp;550 5.7.1 Rejected 195.121.247.8 found in dnsbl.sorbs.net
Remote system: dns;mail.example.com (TCP|195.121.247.8|53207|x.x.x.x|25) (host.example.com) ESMTP Sendmail 8.13.0/8.13.0; Thu, 10 May 2007 18:20:31 +0200)

Tegenover Nu.nl verklaarde een KPN woordvoerster dat het probleem wordt veroorzaakt door misbruik van de KPN mailservers door Nigeriaanse spammers en dat KPN hard aan een oplossing werkt. Op zich is het feit dat de KPN mailservers in de SORBS blacklist terecht zijn gekomen tot daar aan toe. Wat vervelender is dat e-mail vanuit het KPN netwerk enkel via de door KPN dochters beschikbaar gestelde mailservers kunnen worden verstuurd, gezien poort 25 volledig geblokkeerd is. Wanneer deze dan in een blacklist zoals die van SORBS terecht komen, dan kun je geen e-mail meer sturen die binnenkomt op mailservers die spam blokkeren op basis van die bepaalde blacklist, omdat je niet van mailserver kunt veranderen.

Print This Post





12 Reacties op “Planet Internet mailservers in SORBS blacklist”

Mark op 11 mei 2007 om 19:05

/me mompeld iets over alternatieve smtp poort 587

Arjan Bijnen op 11 mei 2007 om 19:29

Lekker voor ze!! Enkel jammer dat hier zoveel klanten de dupe van moeten worden.

Wij hebben enkele weken geleden toen KPN Internet poort 25 ging blokkeren getracht een oplossing te zoeken hiervoor. Dit gezien de standaard uitgaande mailpoort juist erg eenvoudig in te stellen is en het voor vele klanten erg moeilijk is om een andere uitgaande mailserver poort in te stellen.

Vanuit KPN Internet kregen wij (zelfs per e-mail) de beloften dat er gewerkt zal gaan worden aan een oplossing zodat onze klanten, maar ook die van collega ISP bedrijven, weer normaal gebruik kunnen maken van poort 25 bij 3de partijen.

Meerdere malen hebben wij contact gehad met KPN Internet maar de oplossing bleef helaas uit. Wanneer wij de desbetreffende verantwoordelijke persoon bellen krijgen wij geen gehoor en op E-Mail geen reactie.

Mijn mening is dan ook dat KPN Internet zeerzeker de kwade intentie heeft om 3de partijen dwars te zitten met deze poort 25 blokkering. KPN Internet verklaard echter poort 25 geblokkeerd te hebben omdat zei ernorm veel klachten van providers als AOL dat vanuit hun netwerk veel SPAM verzonden werd door SPAMBots. Duidelijk mag echter zijn dat het blokkeren van poort 25 dergelijke SPAMBots niet tegenhouden, deze gaan tenslotte wel weer verder via een andere poort.

Naar mijn mening is het spreekwoordelijke gezegde: “Boontje komt om zijn loontje” hierbij zeerzeker van toepassing is.

Eneh Arnout, mocht je veel last ondervinden van de blokkade, wij willen zolang wel een uitgaand account voor je beschikbaar stellen.

Jurrian op 11 mei 2007 om 20:02

Ik wil bijna roepen: “is dit nieuws?”. Planet Internet overregelmatig in verschillende blacklists omdat via hun netwerk spam wordt verstuurd. Vervolgens krijg ik van verscillende mensen de vraag waarom hun mail niet ontvangen wordt.

Wat ik niet begrijp: juist de KPN-providers (Planet, Het Net, DirectADSL) hebben poort 25 in twee richtingen dichtgezet en eisen dat al het mailverkeer via hun smart-host verloopt zodat ze spammers eenvoudig kunnen achterhalen en aan zouden kunnen pakken. Maar juist spam via hun servers kunnen ze blijkbaar niet aanpakken waardoor ze keer op keer op blacklists terecht komen.

Drew op 12 mei 2007 om 18:51

Voorspelbaar nieuws

TotallyHosted op 14 mei 2007 om 10:03

Het is ook een maatregel die vrij weinig effect zal hebben op het doel, maar des te meer (nadelig) effect zal hebben op de klantvriendelijkheid.

Dat wordt dus webmailen….

HostingLines.nl op 14 mei 2007 om 12:53

Precies dit probleem is al bij de aankondiging van het sluiten van poort 25 voorzien en voor gewaarschuwd. Het is ironisch dat KPN deze maatregel heeft ingevoerd om zgn de spam te bestrijden die door lokale pc’s zou worden verspreid, waarna vervolgens juist de KPN mailservers degene zijn die misbruikt worden door spammers. Zou het overigens ook kunnen zijn dat het wel een lokale exploit is geweest die de spam verstuurde maar dan wel via de door kpn aangeboden mailrelayservers? In dat geval hebben ze het probleem al helemaal over zichzelf afgeroepen!

Wij bieden al onze clienten (zoals vrijwel alle ISP’s tegenwoordig) ook de mogelijkheid mail te verzenden via de alternatieve poort. Gelukkig dus geen storingen bij onze clienten :)

Casper Bakker op 16 mei 2007 om 11:23

Best kansloos. Ze zitten er inmiddels weer in. Goed bezig daar bij KPN!

Alfred Menting op 18 mei 2007 om 18:54

Het probleem KPN Blacklist gaat verder dat alleen een mail probleem.

Wij maken gebruik van kpn zakelijk ADSL en daardoor kunnen wij de voorons belangrijke site voor het controleren van orders http://www.globecharge.com inmiddels al een dag niet meer bereiken.

Dirk Dolman op 18 mei 2007 om 19:02

Wij hebben exact hetzelfde probleem, geen toegang tot http://www.globecharge.com , tevens gaan orders die met ideal betaald worden vaak ook niet goed, kortom ellende.

Ary Velstra op 2 juli 2008 om 12:12

En vandaag is het weer zo ver
Ik verstuur mailtjes aan een klant en die worden geblokkeerd.
Ik verstuur een meil met een order aan een leverancier en die wordt ook geblokkeerd.

Wat kan een eenvoudig eindgebruiker (dus niet zo slim als oa Drew hierboven) hiertegen doen?

Rene op 24 augustus 2008 om 21:53

Ik heb hetzelfde probleem maar wat is nu de oplossing? Kan iemand in simpele bewoording uitleggen hoe het moet???

Alvast hartelijk bedankt

congusto op 22 januari 2009 om 20:14

Hoewel dit een oudere post betreft toch nog een reaktie.
Ik had hetzelfde probleem met mail van een planet adres verstuurd naar een bepaald adres waarvan de provider de blacklist gebruikt om te controleren of het om spam gaat of niet.
Ik heb de uitgaande mailserver van het Outlook account op mail.kpnmail.nl ingesteld (ipv mail.planet.nl) en nu wordt de mail wel geaccepteerd.



Iets te melden? Reageer!
Uw naam *
E-mail adres *
Uw website
Uw reactie *
Foutje in het artikel geslopen? Stuur een e-mail naar redactie@ispam.nl


Reageren op ISPam.nl is leuk en dat moet het ook blijven. Reageer daarom enkel op het onderwerp dat besproken wordt en niet op het artikel zelf of de auteur. Spelfouten, klachten en andere zaken die niet over het onderwerp van het artikel gaan kunnen gemeld worden via redactie@ispam.nl. Let zelf ook op de stijl en spelling van je reactie. Hou het netjes, gebruik geen schuttingtaal, speel niet onnodig op de man en hou het gezellig. Reacties die hier niet aan voldoen worden zonder pardon verwijderd en leveren in het ergste geval een IP-ban op!
advertenties

Ontvang ISPam.nl per e-mail

Vul je e-mail adres in:


of abonneer op de ISPam.nl RSS Feed