Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Kritiek op wijze van benoeming binnen ICANN

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 17 mei 2007 23:16 uur

In navolging van de oproep van ICANN bestuursvoorzitter Vint Cerf dat ICANN hard opzoek is naar mensen die zich willen inzetten voor het werk dat ICANN doet, heeft nu voormalig ICANN bestuurslid Karl Auerbach kritiek geuit op ICANN.

Naar het idee van Auerbach is ICANN slecht opgezet en is de bedrijfsvoering net zo slecht. Het belangrijkste deel van zijn kritiek is de wijze waarop bestuursleden worden gekozen die samen een goede afspiegeling van de internetgebruikers wereldwijd moeten vormen.

In 2000 expirementeerde ICANN met een wereldwijde “publieke” bestuursverkiezingen. Daarmee is nu gestopt en er wordt nu gebruik gemaakt van een “selectie- en benoemingscomissie”, die geschikte kandidaten selecteert. Ondanks alle problemen waarmee je mee te maken krijgt bij een wereldwijde verkiezing zonder toezicht, was de bestuursverkiezing van 2000 tenminste democratisch aldus Auerbach.

Selectie- en benoemingscomissies zijn handig voor organen die verfkleuren standaardiseren of andere zaken waarover geen echte onenigheid ontstaat en waarbij geen keuzes worden gemaakt over normen en waarden. Maar selectie- en benoemingscomissie zijn verschrikkelijk waar het gaat om governance organen, zoals ICANN, waarbij er veel energie, emotie en meningen zijn over het bewuste orgaan.

Milton Mueller, een van de partners van het Internet Governance Project, is ook kritisch over de benoemingen binnen ICANN en noemt het selectieproces “welbewust nontransparant” en geeft er zelf ook de voorkeur aan om terug te gaan naar publieke verkiezingen.

Je weet nooit waarom iemand wel of niet gekozen is. Het proces dat in het leven is geroepen, is er een die eenieder met een duidelijk controversiële mening niet gekozen wordt.

Auerbach voegt hier aan toe:

ICANN is zoals zoveel regelende organen verworden tot een orgaan dat gereguleerd wordt door de personen die het moet reguleren. Dit proces dat bij veel organen tientallen jaren in beslag neemt, is bij ICANN, zelfs naar internet standaarden, in record tijd gebeurt.

Ondanks de kritiek is Vint Cerf van mening dat er geen enkele onafhankelijke toezichthouder een ongecontroleerde bestuursverkiezing als 2000 goedkeuring zou verlenen. Een selectie- en benoemingscomissie is de beste oplossing die wel voldoet.

Via: International Herald Tribune

ISPam.nl Job board

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?