Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Cyberterreur rampoefening in Nederland

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 7 juni 2007 10:14 uur

Gisteren is een rampoefening gehouden waar een deel van het kabinet en de meeste ministeries aan deelnamen, waarbij het scenario was dat er grote chaos was ontstaan doordat een actiegroep van hackers belangrijke ICT-infrastructuur had laten uitvallen. Hierdoor raakte het betalingsverkeer ontregeld, uitkeringen en studiefinanciering werden niet juist uitbetaald.

Het grootste deel van het mobiele telefoonverkeer viel uit, de verkeerssignalering raakte ontregeld waardoor files ontstonden en het trein verkeer rondom Utrecht moest worden stil gelegd door sein- en wisselstoringen. Verder waren er veel meldingen van computervirussen en werd er gedemonstreerd door studenten tegen veranderingen in het onderwijs.

Na ambtelijk voor-overleg werd het zogeheten Interdepartementaal Beleidsteam (IBT) bijeengeroepen in het Nationaal Crisiscentrum (NCC) op het Ministerie van BZK. Het IBT bestaat bij een crisis uit topambtenaren van de meest betrokken ministeries: directeuren en directeuren-generaal. Hierna volgde een bijeenkomst van de meest betrokken bewindslieden in het Ministerieel Beleidsteam (MBT), ook in het Nationaal Crisiscentrum.

De topambtenaren en bewindslieden moesten besluiten nemen over onder andere voorlichting en instructies aan de bevolking en het bedrijfsleven, over het inzetten van noodwetgeving, over de inzet van het leger voor beveiliging en bewaking, over de uitbetaling van uitkeringen en over het herstel van betalingsverkeer en telefonie.

De eerste indruk van de oefening is zowel door de topambtenaren als de ministers hun beslissingen over het algemeen genomen hebben volgens de geldende afspraken en procedures, en dus niet hebben geprobeerd het wiel ter plekke opnieuw uit te vinden. Er zijn ook geen cruciale blunders gemaakt. Na de zomer volgt nog wel een onafhankelijke evaluatie.

Doel van de oefening was het beoefenen van de besluitvormingsprocessen en de informatie-uitwisseling op ambtelijk en politiek niveau, door topambtenaren en ministers. Daarnaast had de oefening tot doel het bewustzijn over de kwetsbaarheid van ICT-voorzieningen te vergroten. Dat laatste klinkt mij als muziek in de oren, gezien het feit dat er op dit niveau en zodanig uitgebreid geoefend wordt met een ramp die voornamelijk de ICT-infrastructuur betreft, laat zien dat de overheid de Nederlandse ICT-infrastructuur, waarvan ISP’s belangrijk onderdeel van uitmaken, serieus neemt!

ISPam.nl Job board

Arjan Bijnen, 7 juni 2007 6:44 pm

Was dit ook de reden dat er in de omgeving van Utrecht en Flevoland niet gebeld kon worden?? :-d

In de tijd dat ik nog als systeembeheerder bij gemeentelijke instanties werkte heb ik bij Gemeente Borsele ooit een dergelijke rampoefening meegemaakt. Naar mijn mening en ervaring zijn dergelijke inichatieven erg goed. Juist hierdoor leren de betrokken medewerkers om te gaan met de stress en druk welke op dergelijke momenten wordt gecrieerd.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...