Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Telenet: Breedband internet met 400.000.000 bytes datalimiet

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 26 juni 2007 09:07 uur

Telenet, één van de Belgische duopolisten in breedband internet toegangs markt, heeft weer een geweldig nieuw product gelanceerd speciaal voor de beginnende Internetgebruiker die gewoon wil surfen, mailen of online bankieren, voor máár 20 euro per maand.

Daar krijgt de internetten dan maar liefst 512Kbit download, 128Kbit upload snelheid én als kers op de appelmoes krijgt deze ook een datalimiet van maar liefst 400.000.000 bytes per maand of in normale termen uitgedrukt 400MB of 0.4GB. Voor de groot verbruiker die niet uitkomt met deze royale hoeveelheid beschikbare dataverkeer, is het zelfs mogelijk om extra dataverkeer bij te kopen voor 1,02 euro per 150.000.000 bytes (150MB of 0.15GB).

Als beginnende internetter wil je natuurlijk niet zien wat je (Hollandse) vrienden je voor filmpje hebben gestuurd dat op YouTube staat. De 200 vakantiefoto’s op 5 megapixel resolutie van je vrienden wil je natuurlijk niet bekijken. De videopresentatie van je bank hoe je online kunt beleggen of van je provider, hoe internet explorer of firefox werkt, die wil je natuurlijk ook niet bekijken. Internet bellen met Skype dat is maar iets voor zéér ervaren internetters. Het bekijken van plaatjes met seksuele handelingen en blote mannen/vrouwen (doorhalen wat niet van toepassing is) is voor viespeuken. Nee, een datalimiet van 400MB is ruim voldoende, want Belgische (beginnende) internetters die bezoeken alleen maar websites zonder plaatjes, zonder video, zonder geluid, zonder flash, maar genieten van lange kale pagina’s met text!

Om nu even serieus (of op zijn Belgisch ernstig) te zijn, de situatie in België laat duidelijk zien wat voor gevolgen een markt met een duopolie toe kan leiden, gecombineerd met belabberde regulering. Soms vraag ik me af waar ze in België mee bezig zijn en op het gebied van internet lijkt België wel een derde wereldland, want met de datalimieten die daar worden gehanteerd kun je nauwelijks gebruik maken van alle mogelijkheden die internet te bieden heeft. Het ergste daarbij is nog wel dat de keuze van de consument is uit twee partijen die precies de zelfde producten aanbieden en daarmee de consument in hun greep hebben en dat is het échte probleem met breedband internet toegang in België.

De duopolisten, Belgacom en Telenet maken enorm misbruik van hun markt machtspositie en hebben samen een markt gecreëerd waarbij vraag en aanbod net zo goed op elkaar afgestemd lijken te zijn als in Rusland in het Sovjet tijdperk. Daarbij vraag ik me dus af waarom er niet meer actie wordt gevoerd in België tegen deze overduidelijke misstand.

In januari schreef ik voor het eerst over Het Belgische internet duopolie van Belgacom en Telenet, niet veel later leken de Belgen ook in opstand te komen en reageerde de Belgische senator Stéphanie Anseeuw op ISPam.nl en gaf aan er werk van te gaan maken om het duopolie van Belgacom en Telent open te gaan breken. Helaas tot nu toe allemaal zonder al te veel succes.

Hoe lang zal het nog duren voordat de Belgen van hun datalimieten verlost zijn?

  • Pingback: OPTA: Onvoldoende effectieve concurrentie bij netwerken duopolie · ISPam.nl

  • Pieter, 26 juni 2007 2:08 pm

    Dit artikel is weer echt de max. Maar buiten het gewone internet is die 400 MB ook niet voldoende voor het binnenhalen van patches, virusupdates, gewone updates en dergelijke.

    Als je weet dat Apple al 3 keer een versie van Safari heeft uitgebracht deze maand van 9 MB elk dan zit je al aan iets van 30 MB alleen voor je browser van die maand. Dat is al bijna 8 % van je limiet. Maar het is toch al beter dan Freesurf die je maar 150 MB biedt en gratis is als je ook telefonie neemt maar ook in betalende vorm bestaat voor een iets lagere prijs dan het nieuwe pakket.

    het wordt eens tijd dat we hier eens een Hollandse provider krijgen die werkt met Hollandse limieten en prijzen. Ik wil er gerust voor gaan werken. Mensen zullen me graag zien komen dan.

    Paul, 26 juni 2007 3:41 pm

    Je zal maar een zoontje hebben die WoW speelt, met alle patches van dien, dat word zakgeld inleveren...

    Of een virusje, OEPS, paar 100GB verbruikt.

    Arjan Bijnen, 26 juni 2007 9:53 pm

    In Noord-Brabant roepen ze al jaren dat België achterloopt maar dit breekt alles en is gewoon rechtuit belachelijk..... Brussel?? Wat is nou een Europa?? Jullie supersnelle internet oplichters??

    Ach ja, een ding scheelt, de boel is wel overzichtelijk in de gaten te houden bij een limiet van 400 MB per gebruiker. Heeft Brussel toch haar zin.

    Zelf Tsjechië (zeg maar rustig voormalig oostblok land) loopt nog voor op België. Daar zijn ze al enkele jaren bezig om ook in de bergrijke gebieden de leidingen van het Gas, Water, Licht en telefoon door de grond heen te leggen. België heeft nog altijd de kabels etc. boven de grond waarmee het zich absoluut promoot als zijnde een modern land met een achterstand in de ontwikkeling.

    Mark, 27 juni 2007 11:28 am

    @Pieter:
    Als het mogelijk zou zijn tegen redelijke prijzen dan was het er vast al wel geweest, echter blijft de last mile het probleem waarschijnlijk. Dit probleem krijg je mogelijk ook weer in Nederland.

    Amedee, 27 juni 2007 11:54 pm

    @Arjan: remmende voorsprong, zullen we maar denken?


    @al onze bovenmoerdijkse vrienden: ik ben niet zo goed vertrouwd met de Nederlandse situatie. Ik heb een paar vraagjes.
    Bij ons in Vlaanderen (enkel daar, niet in geheel België) hebben we breedband internet sinds augustus 1997, via Telenet (kabel). Dat was toen 10 Mbit/s en een maandlimiet van 300MiB, maar die werd niet gehanteerd. Vanaf juli 1998 was het 500 MiB/dag, maar ook zonder controle. Vanaf november 1999 was het 2 GiB/week, en vanaf september 2000 was het 10 GiB/maand. Vanaf dan wél met controle.

    Wanneer is breedband bij jullie begonnen?
    Met welke provider(s)?
    Welke technologie? Kabel of xDSL?
    Welke snelheid?
    Hoe zijn de prijzen geëvolueerd?
    Hoe zijn de volumes geëvolueerd?
    Sinds wanneer hebben jullie een FUP?
    Zijn er nog andere zaken te vertellen waar ik nu niet aan denk?

    Arjan Bijnen, 28 juni 2007 12:26 am

    @Amedee:

    Breedband internet deed in Nederland zijn introductie in het jaar 1995. Dit werd in enkele plaatsen (vrijwel) gelijktijd geintrodiceerd door Kabelfoon (tegenwoordig CAIW) en A2000 (tegenwoordig UPC). A2000 introdiceerde haar kabelinternet mogelijkheid in eerste instantie in de plaatsen Amsterdam en Eindhoven (en omgeving).

    Door A2000 werd het systeem destijds direct zonder datalimiet in de markt gezet waardoor een enorme vraag naar kabelinternet ontstond.

    Pas veel later in 2000 introdiceerde KPN (o.a. via dochter Planet Internet / WXS) ADSL in Nederland onder de naam MXStream. Gezien de kwaliteit van het kabelinternet netwerk destijds niet top was en vele toch het genot van breedband wilde ervaren waargde aardig wat huishoudens de overstap naar de ADSL dienst. Vele zijn hier later weer op terug gekomen gezien kabel vandaag de dag (over het algemeen genomen) meer stabiliteit bied dan ADSL wat tevens vreselijk storingsgevoelig is.

    De introductiesnelheid van A2000/UPC zat op ongeveer 1 MB down, 128 up. Deze snelheid is door de jaren toegenomen (het snelheidsgevecht tussen kabel en ADSL) en de prijzen zijn enorm afgenomen.

    De maximale snelheid welke op dit moment via de kabel af te nemen is bedraagd 20 Mbit welke met de juiste apparatuur (o.a. retourgeschikte versterker) veelal goed te behalen is. De maximale snelheid van ADSL bedraagd momenteel 24 Mbit waarbij vele blij zijn als ze een maximale snelheid van 16 Mbit kunnen behalen. Grote nadeel bij deze snelle vorm van ADSL is dat je wat betreft de snelheid geheel afhankelijk bent van de afstand tot aan de telefooncentrale.

    FUP's zijn in principe van begin af aan bij beide aanwezig geweest. Echter moet je over het algemeen (enkele partijen uitgezonderd) echt gekke dingen doen wil je op de FUP gewezen worden door de provider.

    In Nederland is mede door libralisering van verschillende netwerken een grote open markt ontstaan voor het aanbieden van diensten als TV, Telefonie en Internet. Door de huidige wetgevingen in België loopt naar mijn mening België een heel eind achter op de Nederlandse markt wat betreft Internet en Telefonie diensten.

    Mede door de gunstige markt in Nederland worden op dit moment grote woonwijken al voorzien van glasfiber internet. Hierdoor krijgen vele bewoners nu al de beschikking over internetverbindingen welke op kunnen lopen tot zoon 80 a 100 Mbit. In verschillende gemeentes worden dergelijke verbindingen tegen een spotgoedkope prijs aangeboden. In andere gemeentes kunnen de bewoners van bepaalde wijken zelfs geheel gratis van de internet diensten genieten.

    Marijn, 28 juni 2007 9:59 am

    Dit is typisch een voorbeeld van waar de privatisering en het 'openstellen van de markt' gewerkt heeft en het doel (goedkope, kwalitatief goede diensten voor de consument) gehaald is. :)

    Amedee, 28 juni 2007 7:35 pm

    @Arjan: bedankt. Een en ander is nu al wat duidelijker.

    boulder, 28 juni 2007 9:31 pm

    Als Vlaming kan ik misschien wat toelichten hoe het komt dat hier zulke apelanden toestanden plaatsvinden.
    "Onze" politici hebben boter op het hoofd en doen maar alsof ze zich iets aantrekken van deze situatie, of het nu op telefonie, GSM abonnementen, Internet of op de energiemarkt is.
    De Staat is nog steeds een zeer grote aandeelhouder in Belgacom.
    Echte concurrentie toelaten zou dus ervoor zorgen dat de Overheid minder inkomsten krijgt.
    De voorbije Paars-Groene en Paarse meerderheden hebben alleen lippendienst bewezen aan de vrije concurrentie, en hoewel er een minister van consumentenzaken was, heeft het leeghoofdige wicht zich ingespannen om er vooral niets aan te doen.
    Belspelletjes (bestaat er iets corrupter ?) werden zelfs gelegaliseerd...
    Telenet, de andere poot van het duopolie, telt ook heel wat politici in zijn raden van bestuur.
    De verstrengeling tussen politiek en bedrijven is dus compleet.
    Het BIPT (de tegenhanger van de OPTA) is vleugellamm gemaakt, en dat is opnieuw precies wat de politici willen.
    En ook Electrabel, dat een gigantisch aandeel in de energieproductie heeft, zorgt ervoor steeds goed te staan bij de politici.
    Etentjes, baantjes voor zoons en dochters van politici, het zijn allemaal "vriendendiensten" die ervoor zorgen dat de politiek precies het omgekeerde doet van wat ze beweert te zullen voor ijveren.
    Er bestaan op Internetgebied wel nog alternatieven hier, zoals Dommel, Yabu en Edpnet, die veel betere voorwaarden bieden dan Belgacom of Telenet.
    Maar dit zijn ADSL providers, en dat betekent hier dat Belgacom nog altijd eist dat je een telefoonabonnement aan hen betaalt ook...
    En de 2 grote maken massa's reclame, zodat de gewone consument niet eens weet dat er nog alternatieven zijn.
    Digitale TV dan ?
    Het BIPT heeft hier zelfs niet eens iets in te zeggen.
    Er is DVB-T, maar daar zitten maar de 2 openbare TV zenders op (één en Ketnet/Canvas).
    Er is kabel, maar binnen elke regio is er maar één aanbieder, die dus een monopolie heeft.
    En er is een koppeling tussen de box en de smartcard, zodat als je digitaal wilt gaan je de verplichte box door je strot moet laten rammen.
    En de box is zo dichtgetimmerd als maar kan.
    Bij ADSL is er opnieuw een de facto monopolie, van Belgacom deze keer, andere ADSL providers bieden geen TV aan.
    Bovendien is koppelverkoop in de telecom hier gelegaliseerd, zodat je om IPTV te kunnen hebben, verplicht bent er nog eens ADSL bij te betalen...
    En opnieuw de verplichting die ene box te gebruiken.
    Satelliet dan maar ?
    Opnieuw een de facto monopolie van TV Vlaanderen, zij het dat je hier meer keuze van apparatuur hebt.
    De kabelaanbieders en IPTV providers hebben de boxen overigens compleet dichtgetimmerd en saboteren basisfuncties als opnemen en pauzeren, om ze daarna tegen maandelijkse betaling weer open te zetten.
    En wij Vlamingen zullen maar betalen...
    De groetjes uit Apenland.

    Arjan Bijnen, 29 juni 2007 1:44 am

    Zoals ik al eerder stelde lopen zelfs voormalig oostblok landen voor op de ontwikkelingen in België. Nu ik het stukje van boulder lees kan ik eigenlijk niet meer als concluderen dat de overheid in België een currupt zooitje is..... Dan toch maar weer half België bij Nederland trekken of zijn we dan weer bang voor oorlogen met Frankrijk?

  • Pingback: Belgische rechtbank: ISP moet P2P dataverkeer blokkeren · ISPam.nl

  • Pingback: Belgacom en Telenet wacht mogelijk ook boete van Neelie Kroes · ISPam.nl

  • Pieter Dejaeger, 15 juli 2007 12:46 am

    Dat is waar, en het gaat er niet op verbeteren in belgië nu ze ook nog eens dure internetfilters moeten integreren op verzoek van sabam.

    Internet in België is gedoemd.

    http://www.userbase.be/forum/viewtopic.php?t=14939&sid=bbef0772482214298c413480dbe034d2

  • Pingback: Telenet verhoogt datalimiet van 400.000.000 bytes naar 1GB · ISPam.nl

  • Laatste reacties

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.