Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN: Geef uw mening over het Elektronisch Registratieproces en XML

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 juni 2007 09:32 uur

Volledig papierloos werken (onderdeel van het Elektronisch Registratieproces) en een XML-interface is een lang gekoesterde wens van veel SIDN deelnemers. Het was een bittere pil voor veel deelnemers toen tijdens de eerste SIDN relatiedag op 15 juni bekend werd dat de XML-interface pas in 2008 zal worden gaan ingevoerd.

Wat betreft het Elektronisch Registratieproces (ERP) en de XML-interface heeft SIDN de afgelopen maanden 25 deelnemers (die tegenwoordig tussenpersonen door SIDN worden genoemd) geconsulteerd. Op basis van die input heeft SIDN een zevental beleidskeuzes gemaakt, waar SIDN nu de mening van alle deelnemers over wil weten!

Identificatie – SIDN legt de verantwoordelijkheid voor de juistheid van de registratiegegevens van een domeinnaam bij de tussenpersonen. Wanneer er dankzij onjuiste gegevens problemen ontstaan zal SIDN handhavend optreden. SIDN zal daarvoor een helder beleid ontwikkelen waar iedereen zich strikt aan dient te houden, om zo de kwaliteit van de gegevens in de whois te waarborgen.

Authenticatie – Er zal geen elektronische handtekening komen maar de admin-c van de domeinnaam krijgt per e-mail een code die gebruikt kan worden voor de mutatie van de domeinnaam, dit zal de handtekening onder contracten vervangen bij mutaties.

Betrokkenheid abonnee – Een abonnee van een domeinnaam, kan zijn deelnemer machtigen om namens de abonnee op te treden. De abonnee kan dit altijd ongedaan maken, daarvoor dient dan wel in verband met de authenticatie het admin-c correct zijn. Tussenpersonen dienen daarom de registratiegegevens op te schonen, zodat de klant altijd zelf admin-c is. SIDN zal er samen met tussenpersonen voor gaan zorgen dat de abonnee bewust zal worden van eht belang van het admin-c adres.

Implementatie en migratie – SIDN stapt per hoofdproces over op een elektronisch proces, na enige tijd vervalt dan het papierenproces, omdat twee processen naast elkaar over langere tijd niet efficiĆ«nt is. SIDN zal een veilig proces voor elektronische mutaties invoeren, dat vergelijkbaar is met de registry-lock bij ondermeer .com.

EPP/XML standaard – De EPP standaard zal door SIDN gevolgd worden voor de XML-interface.

Expliciete handles – Er zullen expliciete handles worden ingevoerd, dit is ondermeer noodzakelijk voor de implementatie van EPP/XML.

DNS controle – De DNS-check bij het aanvragen van een nieuwe domeinnaam blijft bestaan, maar zal los van het registratieproces zelf, de registratie zal dan wel worden doorgevoerd, echter wordt de domeinnaam pas in de zonefile opgenomen zodra de DNS-check slaagt.

Overige onderwerpen – Naast de zeven beleidskeuzes over ERP en XML, zijn er ook nog twee andere onderwerpen waar SIDN de mening van de tussenpersonen over wil weten. Allereerst gaat het over het begrip ‘realtime’, wat verstaan jullie onder ‘realtime’? Het tweede punt is de planning en implementatie. SIDN voert de EPP standaard gefaseerd in aan de hand van kleine releases. De eerste stap zal de invoering van expliciete handles zijn.

De vraag is nu dus, wat vinden jullie van bovenstaande beleidskeuzes van SIDN? SIDN wil jullie mening horen, laat je stem daarom niet verloren gaan en geef je mening! Dat kan via [email protected] en/of in de comments (die worden vast ook door SIDN gelezen) tot 31/08!

Op de besloten SIDN deelnemers website staat de originele consulatie van SIDN!

tehdecline, 27 juni 2007 10:45 am

Eindelijk komt er verandering in het archaische systeem van SIDN.

Een ding zit me echter nog dwars: Hoezo nog steeds die verdomde DNS check?

Als ik mn domein niet wil laten resolven is dat mijn zaak, niet die van hun.

Martijn Groenleer, 27 juni 2007 12:23 pm

@tehdecline

Wat heb je aan een domein dat niet resolved?
Het is naar mijn idee zelfs in strijd met rfc's om entries op te nemen in een zone file die nergens naar toe resolven.

Dat andere tld's hier aan toegeven wil niet zeggen dat het SIDN dit ook toe moet staan.

Dan zet je maar een paar nameservers neer die een wildcard met 127.0.0.1. geven, uitgezonderd de ns records.

Ik zie zelf het nut niet in van een domeinnaam die niet resolved.
Als je hem dan toch niet gebruikt, waarvoor registreer je hem dan?
Toekomstig gebruik? Dan kan je er ook een temporary page op neer zetten. Het is niet zo dat je voor elk domein een aparte server nodig hebt.

Dit was ook zo'n leuke discussie die opstak tijdens de relatiedag, waarom zou je domeinen willen hebben die niet resolved kunnen worden?
Kan je dat eens uitleggen tehdecline?

Mike Noordermeer, 27 juni 2007 10:19 pm

Als je niet wilt dat je domein resolved moet je hem niet registreren. DNS zones dienen gewoon correct te zijn, dat scheelt alleen maar gezeik.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.