Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuwe kans voor ontwikkelingshulp: Afrikaanse ccTLD’s

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 maart 2009 08:01 uur

Dat elk land zijn eigen ccTLD beheert lijkt vanzelfsprekend, in Afrika is dat echter niet het geval. Totaal hebben maar 10 van de 53 Afrikaanse landen hun eigen ccTLD operationeel in eigen land, stelt Eric Akumiah, administrative manager van AfTLD, de vereniging van Afrikaanse ccTLD operators tegenover Computerworld Kenya. Een nieuwe kans voor ontwikkelingshulp?

Veel Afrikaanse landen willen graag het beheer over hun eigen ccTLD in eigen handen krijgen. Verschillende Afrikaanse landen klagen er over het feit dat ICANN niet wil meewerken aan het repatriëren van hun ccTLD’s. Rwanda, Congo-Brazaville en de Democratische Republiek Congo (DRC) zijn er niet blij mee dat hun ccTLD beheert wordt door een Belg die in Zwitserland woont. Een .cg-domeinnaam (DRC) kost €245 en niemand weet hoeveel .cg-domeinnamen op dit moment van geregistreerd zijn, stelt Jean Philemon Kissangou, vertegenwoordiger van DRC.

Ann Rachel Inne, Africa regio liaison van ICANN vindt dat de landen die klagen over de wijze waarop ICANN ccTLD’s (her)delegeert, eerst zelf hun zaakjes op orde moeten maken. Door te investeren in apparatuur en technici die het beheer van de eigen ccTLD mogelijk maken. Ook politieke instabiliteit in Afrikaanse rol speelt het herdelegatieproces parten. Ministers komen en gaan, en elke minister heeft zijn eigen ideeën over herdelegatie. Eén Afrikaans land had tijdens de aanvraag van de herdelegatie maar liefst vijftien verschillende ministers, stelt Inne.

In Afrika valt er dus nog een hoop te ontwikkelen op het gebied van ccTLD’s. En laat Nederland nou net kampioen ontwikkelingshulp zijn, dus wellicht kan onze minister van ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders voor de afwisseling eens geen nieuwe waardeloze waterputten slaan, maar functionerde ccTLD registries opzetten in Afrika. Wellicht kan SIDN zichzelf naar Afrika exporteren, net zoals de AMS-IX zichzelf naar Curaçao heeft geëxporteerd.

ISPam.nl Job board

Peter, 27 maart 2009 11:20 am

Wellicht moet SIDN eerst in eigen land de zaken op orde hebben voordat de heren lekker om en om een weekje afrika gaan doen...?

Jeroen, 27 maart 2009 11:21 am

Is het goed als de SIDN eerst in eigen land zijn zaken op orde krijgt voordat het zijn rotzooi over de rest van de wereld uitstrooit?

Die afrikaanse landen hebben het al slecht genoeg vergeleken met ons.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...