Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Google: IPv6 is makkelijk en niet duur

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 27 maart 2009 08:03 uur

GoogleEngineers van Google geven aan dat het niet duur was om diensten beschikbaar te maken op IPv6. Slechts een kleine groep ontwikkelaars heeft zich hier 18 maanden mee bezig gehouden. Alle Google diensten zijn nu klaar voor IPv6, zo maakte het bedrijf dinsdag bekend tijdens een bijeenkomst van de Internet Engineering Task Force (IETF).

De engineers hebben gedurende 18 maanden de werkzaamheden naast de reguliere taken uitgevoerd en zijn dus een dag per week bezig geweest. Er is begonnen met het eigen netwerk van Google, waarna later de besturingssystemen en tenslotte de applicaties aan de beurt waren. Over de kosten laat Google niets los, maar wel geven ze aan dat deze voor een bedrijf als Google verwaarloosbaar zijn.

Google is een van de eerste ondernemingen in de VS die actief met IPv6 bezig is en het helemaal ondersteund. In tegensteling tot West Europa loopt de VS nog achter als het gaat om IPv6 implementaties. Het IPv6 protocol is inmiddels alweer 13 jaar van de tekentafel. Het grootste nadeel van IPv6 is dat het niet backwards compatible is met de huidige IPv4 adressen en providers een ‘dual stack’ oplossing moeten bouwen.

Het is wachten tot de eerste provider IPv6 massaal gaat gebruiken bij eindgebruikers. Het nadeel is dat IPv6 geen gebruik meer maakt van een NAT ‘firewall’. Providers zullen hun gebruikers dus goed moeten voorlichten, omdat alle machines rechtstreeks aan het Internet hangen.

ISPam.nl Job board

Thomas Wouters, 27 maart 2009 2:26 pm

Leuk dat ze dit zeggen maar onder de streep trekt niemand er zich iets van aan.

Eigenlijk moet er gezocht worden naar een manier om vraag in de markt te creëren, zo zou google bijvoorbeeld sites die IPv6 support hoger in de search ranks terug kunnen laten (misschien zelfs wel hogere page rank?) op dat moment gaan alle marketing mensen in eens massaal om ipv6 zeuren :)

Idee is trouwens van Japje dus alle credits voor hem :)

Lennie, 30 maart 2009 5:00 pm

Als ik me niet vergis, wordt er nog steeds niet door Google bot via IPv6 websites bezocht. Laat staan dat ze weten in de Google search-index of een site wel of niet IPv6 heeft.

Thomas Wouters, 1 april 2009 3:42 am

Dus ze hebben eigenlijk nog niet alles aan gepast?

Lennie, 1 april 2009 7:28 am

Zo ver als ik het weet is dat niet zo. Misschien hebben ze nu wel alle websites om, maar alleen AAAA-records voor die nameservers(netwerken) die via een opt-in hebben aangegeven dat ze AAAA-records willen ontvangen. Ander leuk detail is, dat voor IPv6 Google geen transit-provider heeft en dat ze voor IPv6 dus eigenlijk nog 'Tier 1' zijn (let wel, ze leveren niemand transit).

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...