Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Petitie gestart tegen TLD censuur

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 3 juli 2007 08:59 uur

ICANN is verantwoordelijk voor de zonefile, daarbij heeft ICANN in principe enkel een technisch mandaat. Echter zoals we rond het debacle rond de .xxx TLD hebben gezien, lijken tegenwoordig naast technische ook heel andere, morele, zedelijke of religieuze of andere overwegingen mee te spelen bij de introductie van een nieuwe TLD.

De “Keep The Core Neutral” coalitie maakt zich hier zorgen over, vooral omdat in een concept ICANN beleid staat dat ICANN nieuwe TLD’s kan afwijzen in verband met de “moraal” of de “openbare orde”. Door het gebrek aan globale standaarden op het gebied van moraal en beleid, lijkt dit een open uitnodiging te zijn voor landen waar vrijheid van meningsuiting minder vanzelf sprekend is, om met hun beleid hele TLD’s tegen te houden.

Daarnaast zijn er ook zorgen bij de coalitie over het feit dat religieuze organisaties en ook bedrijven hiermee de mogelijkheid zouden kunnen krijgen om TLD’s tegen te houden op basis van niet-technische en niet-juridische gronden.

Om dit tegen te gaan heeft de “Keep The Core Neutral” coalitie een petitie gestart gericht aan ICANN, waarin de volgende oproep het belangrijkste deel van de petitie is:

We vragen ICANN om binnen haar technische mandaat te blijven en er niet toe over te gaan om, nationale, regionale, morele of regileus beleid op te nemen als onderdeel van de regels voor het gebruik van taal in domeinnamen. Het zou een gevaarlijke functie verschuiving zijn, wanneer ICANN ook moet beslissen tussen conflicterend beleid en de standaarden voor expressie die ICANN in haar technische functie heeft. Sta ICANN aub niet toe om te verworden tot het zijn van het middel dat het mogelijk maakt onpopulaire of controversiële delen van het internet te censureren.

Zelf heb ik de petitie uiteraard ook getekend, al wordt de helaas niet realtime geupdate. Ik wil iedereen oproepen het zelfde te doen. TLD’s moeten vrij blijven van censuur! ICANN moet binnen haar technische mandaat blijven en zich niet in laten met politieke motieven en daarmee censuur mogelijk maken voor die landen die van mening zijn dat censuur goed is.

Teken daarom de “Keep The Core Neutral” petitie!

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

De jaarcijfers bekeken: Hostway
nachnahme kreditkarte zahlen: Den perfekte basis-tee for mig er i viscose(blanding), falder tungt og løst, er tynd, har bådu...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...