Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Request for Comments viert 40ste verjaardag

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 8 april 2009 08:05 uur

Request for Comments 1Het internet heeft weer een belangrijke verjaardag te vieren, het is namelijk 40 jaar geleden dat de eerste Request for Comments (RFC) werd gepubliceerd. Ondanks het feit dat niet veel mensen de RFC’s kennen, beschrijven deze memo’s de werking van veel processen en protocollen op het internet.

Toen de RFC’s werden uitgevonden bestond het World Wide Web nog niet eens, en was het internet niet veel meer dan een netwerk dat vier universiteiten met elkaar verbond. Om de verdere ontwikkeling van het netwerk te bespreken kwamen studenten en professors van de verschillende universiteiten fysiek bij elkaar. Tegenover the New York Times stelt Steve Crocker dat er besloten was om de uitgewerkte ideeën tijdens een bijeenkomst uit te werken en hij had de taak op zich genomen om daar een memo van te maken.

Dat bleek lastiger zijn dan gedacht, omdat men niet het idee wilde wekken dat men bezig was met officiële besluiten. Daarom besloot Crocker de eerste memo die eenvoudige communicatie tussen twee computers beschreef, “Request for Comments 1” te noemen. Op die manier waren de RFC’s 40 jaar geleden geboren. Gezien e-mail 40 jaar geleden nog niet bestond – velen jaren later werd het e-mail protocol pas in RFC822 beschreven – werden de RFC’s uitgeprint en per post werd naar elke aangesloten universiteit één exemplaar gestuurd. De universiteiten moesten zelf kopieën maken van de RFC’s.

In eerste instantie waren de RFC’s nog een informele aangelegenheid, iedereen kon voorstellen doen en een RFC schrijven. In plaats van beslissingen nemen op basis van autoriteit, werd er uit gegaan van “rough consensus” en “running code”. Wanneer meer mensen  iets zagen in een voorstel en het gingen gebruiken werd het een standaard. Langzaam maar zeker kregen de informele bijeenkomst meer structuur en zo ontstond de Network Working Group.

In de vier decenia die daarna volgden veranderde in de Internet Engineering Task Force (IETF). Deze is nog steeds open voor iedereen die wil participeren, de wijze waarop RFC’s tot stand komen is wel wezenlijk veranderd. Het proces waarop RFC’s tot stand komen is wel wezenlijk veranderd, tegenwoordig heeft het maken van een RFC veel meer voeten in de aarde en is het nauwelijks meer een “Request for Comments” te noemen.

ISPam.nl Job board

Sebastiaan Stok, 8 april 2009 10:00 am

"ndanks het feit dat niet veel mensen de RFC’s kennen".
SMTP, POP3, FTP, IMAP ik heb ze allemaal gelezen ;)

SMTP ondersteund zelfs een turn protocol.
Als je verbinding hebt met een mailserver voor het afleveren van berichten kan de server ook berichten die naar die naar de andere server moeten afleveren.

Echter ben ik de ondersteuning zelf in Postfix nog niet tegen gekomen. En het nut van deze optie is maar marginaal.

Arnout Veenman, 8 april 2009 10:04 am

@Sebastiaan Stok, je bent niet de enige, er was een tijd dat ik RFC1459 zo'n beetje uit mijn hoofd kende, zodat ik via telnet.exe op IRC kon zitten: PRIVMSG #kanaal :Hoi ;-)

Freeaqingme, 8 april 2009 4:14 pm

RFC 1149 beschrijft ook een mooie techniek, welke zeer weinig wordt toegepast. Wat op zich jammer is, omdat het bijvoorbeeld ook QoS ondersteunt ( RFC 2549 ).

Maargoed, het meeste vertrouwen heb ik in RFC4930, hopen dat die overal gaat worden toegepast :D

Marco, 8 april 2009 7:25 pm

Freeaqingme, de 1 april traditie is ook niet aan de IETF voorbij gegaan inderdaad. Ook een 1 april RFC is RFC1925. Misschien wel mijn favoriet. Want hoewel hij grappig is bedoeld, schuilt er onzettend veel wijsheid in.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...