Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Pro-anorexia websites moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen’

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 24 april 2009 08:02 uur

Deze week deed minister Rouvoet van Jeugd en Gezin een beroep op providers om automatisch waarschuwingsteksten te plaatsen bij pro-anorexia websites. Branchevereniging ISPConnect vindt het merkwaardig dat de minister providers oproept om hun verantwoordelijkheid te nemen. Primair is het de eigenaar van de bewuste pro-anorexia website die verantwoordelijk is voor de inhoud van de website. ISPConnect vraagt zich af waarom de minister zijn moreel appèl richt op de providers en niet de eigenaren van de pro-anorexia websites?

In de beantwoording van kamervragen stelt de minister dat hij geen juridisch instrumentarium ter beschikking heeft om de waarschuwingsteksten te verplichten. Echter vindt de minister de kwestie ernstig genoeg en de resultaten van het RIVM-onderzoek voldoende veelbelovend om (de grenzen van) de juridische mogelijkheden te verkennen om providers aan te zetten tot het voeren van waarschuwingsteksten of hen daartoe te verplichten.

ISPConnect is van mening dat maatschappelijke problemen zoals het bestaan van pro-anorexia websites bij de bron moet worden aangepakt. De verplichting tot het voeren van waarschuwingsteksten zou daarom bij de eigenaren van de pro-anorexia websites moeten liggen en niet bij de providers.

Op het moment dat deze verplichting er is, zijn pro-anorexia websites zonder waarschuwing onrechtmatig. De bewuste websites kunnen dan uit de lucht worden gehaald. Dit conform de Gedragscode Notice-and-Take-Down die door publiek-private samenwerking tot stand is gekomen en een jaar geleden aan staatssecretaris Heemskerk is aangeboden.

ISPam.nl Job board

Ewout de Graaf, 24 april 2009 11:19 am

Problemen met anorexia-sites bij de bron aanpakken... De eigenaar van de website is verantwoordelijk...

Je bedoelt dan dat je meisjes van 13-15 jaar met anorexia wilt gaan wijzen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid? Laat me niet lachen.

Tuurlijk is de eigenaar verantwoordelijk, maar stel nu dat de eigenaar zelf onverantwoordelijk handelt, en totaal geen interesse heeft in wat de maatschappij er van vindt? Mag je als provider niet maatschappelijk betrokken zijn?

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...