Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Amsterdamse datacentra overvol’

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 20 juli 2007 08:48 uur

APC datacentrumHet is dringen geblazen om nog een plekje te krijgen in een Amsterdams datacentrum, zo wordt gewaarschuwd door Jan Hoogenboom, directeur van internet exchange NL-ix en Paul van der Hilst, directeur van datacentrum Global Switch op Computable.nl.

Jan Hoogenboom:

Ze beginnen erg vol te lopen. Een aantal zit al vol en in andere datacenters is de ruimte schaars. Je ziet in Amsterdam steeds vaker een prijsopdrijving voor zowel de ruimte als de stroomvoorziening. Er zijn datacenters die hun stroom- en racktarieven zoveel verhoogden dat oude contracten zijn ontbonden en klanten zijn overgestapt naar goedkopere aanbieders.”

Paul van der Hilst:

Toen [red: tijdens de dotcomhype] is in korte tijd enorm veel ruimte gebouwd. Na de crash in 2001 werden veel van die ruimtes overbodig en dus ontmanteld. Of ze kregen een andere bestemming. Nu het outsourcen van datacenters weer veel belangrijker is, is de beschikbare ruimte snel opgesoupeerd.

Dat de prijzen hoger zijn geworden klopt, maar is er echt een zodanige schaarste in de Amsterdamse datacentra of preken beide heren voor eigen parochie?

ISPam.nl Job board

D.L.H. Douma, 20 juli 2007 9:40 am

En ik dacht Redbus was langzaam aan leeg het lopen?

Jurrian, 20 juli 2007 9:41 am

het klopt wat beide heren zeggen: Ik heb met eigen ogen gezien hoe in minder dan een half jaar tijd een ruimte van zo'n 500 vierkante meter werdt volgestampt. Een aantal datacentra neemt geen nieuwe klanten meer aan (het beetje ruimte dat ze nog hebben houden ze voor groei van bestaande klanten, zodat die niet vertrekken omdat ze niet kunnen groeien). Het zijn niet alleen ISP's die zoveel ruimte vragen, het zijn ook vooral bedrijven die hun apparatuur in een professionele ruimte plaatsen (veel bedrijfsnetwerken groeien ook hard, ze hadden nog geen serverruimte, deze is te klein geworden of men kiest voor een professionelere ruimte).

Ik ben daarom blij dat er veel "nieuwe", neutrale datacentra bijkomen zoals EvoSwitch, euNetworks, BIT en SARA Almere. Ik ben bang dat we over een paar jaar geen server meer kwijt kunnen als we niet snel nog wat datacentra bijbouwen in Nederland en Belgie. Laten we dan meteen verstandig zijn en deze buiten Amsterdam plaatsen (scheelt problemen met de stroomvoorziening). Niets dan lof ook voor NL-IX die op steeds meer datacentra een PoP opent, ook buiten Amsterdam!

nilsko, 20 juli 2007 9:46 am

Bekend verhaal inderdaad. Oplossing is idd. buiten Amsterdam gaan zitten (Rotterdam? of elders) Andere optie is wellicht virtualisatie. Dit werkt niet altijd als een klant zelf servers neerzet, maar wellicht moet men nadenken over een model waarbij je als coloboer zelf je hardware neerzet en virtual servers gaat verkopen ipv. rackspace. Hiermee maak je veel efficienter gebruik van de beschikbare resources.

JM, 20 juli 2007 9:49 am

Dit klopt helemaal. Veel datacentra zijn vol of verhuren nu uitsluitend nog aan bestaande klanten hun ruimtes.

Het betreft inderdaad, zoals eerder gesteld, de carrier neutrale ruimtes. Er zijn nog wel mooie ruimtes zoals dat van level(3) maar die zijn niet carrier neutraal.

Datacentra maken van de schaarste natuurlijk gebruik om de prijzen op te drijven, geef ze eens ongelijk! waar je een paar jaar eerder flinke kortingen kon krijgen op meerjarencontracten of hoge (50+ - 100+ racks) commits is dat nu steeds minder mogelijk.

Sjaak Nikkel, 20 juli 2007 11:25 am

"Ik ben daarom blij dat er veel “nieuwe”, neutrale datacentra bijkomen zoals EvoSwitch, euNetworks, BIT en SARA Almere."

Daar sluit ik me graag bij aan ben zelf zeer te spreken over BIT uit Ede.

Alrik, 20 juli 2007 12:55 pm

Denk idd dat het zaak is ook eens buiten A'dam te kijken, maar denk dat er de laatste tijd best wat datacentra bij gekomen zijn.

Weet niet wat er allemaal her en der in de planning zit maar dat zal vast nog wel even doorzetten.

Bij hogere prijzen zal het voor grotere partijen aantrekkelijker worden zelf een DC op te zetten.

Marcel, 21 juli 2007 9:33 am

Niet alleen in amsterdam, GrafiX kan er ook van van!

(hihi, dat rijmt)

Arnout Veenman, 21 juli 2007 10:33 pm

D.L.H. Douma,
Vorig jaar heb ik inderdaad een [url=http://www.ispam.nl/archives/294/podcast-9-loopt-telecityredbus-3-leeg/]artikel / podcast[/url] gemaakt over het feit dat Redbus (TCRB3) leeg zou lopen. Het lijkt er nu echter op dat datacentra, waaronder Redbus, nu ruimte in datacentra schaarser begint te worden, in plaats van ISP's liever klanten hebben die hun infrastructuur naar ze outsourcen (banken, autofabrikanten, grote bedrijven, etc). Het gaat interessant worden om te zien hoe dit zich de komende tijd zal gaan ontwikkelen en welke datacentra ISP's als klant blijven omarmen!

peter, 22 juli 2007 12:20 am

Dan zal dat ook de reden zijn waarom Easynet alle klanten eruit zet.

Bob, 24 juli 2007 4:42 pm

Easynet "zet klanten eruit" omdat ze het rauwe vermogen nodig hebben voor de projecten van hun eigenaar. Uitbreiden van de stroomvoorziening gaat niet meer en het pand zelf zit ook ingesloten.

Dit alles uit de mond van de plaatselijke Piet Belangrijk enige maanden terug.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

De jaarcijfers bekeken: Hostway
nachnahme kreditkarte zahlen: Den perfekte basis-tee for mig er i viscose(blanding), falder tungt og løst, er tynd, har bådu...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!