Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

FBI wil ISP’s betalen voor dataretentie

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 26 juli 2007 08:06 uur

FBI logoDe FBI wil dolgraag dat er ook dataretentie in de VS komt, zo graag dat ze nu aan het Congres hebben gevraagd om een extra budget van 5 miljoen dollar! De FBI wil dat geld gebruiken om ISP’s te betalen voor het bewaren van de dataretentie data gedurende 24 maanden. Door ISP’s schadeloos te stellen, hoopt de FBI dat deze mee werken!

Burgerrechten organisaties hebben woedend gereageerd op dit voorstel van de FBI. Michael German van de Civil Liberties Union reageerde als volgt tegenover de Washington Post:

Dit voorstel passeert de wet door bedrijven te betalen voor iets dat de FBI niet zelf kan doen. Het passeren van het vierde amendement door het betalen van private bedrijven voor het bewaren van onze dataverkeer gegevens is schandalig!

Ik sta hier toch echt van te kijken, aan burgerrechten en grondrechten lijken ze in de VS zonder enige moeite voorbij te gaan de laatste tijd. Dataretentie is al erg genoeg en in de VS gebeurt dat straks mogelijk zonder wettelijke grondslag! Wat vinden jullie hiervan?

ISPam.nl Job board

gerwin, 26 juli 2007 11:18 am

Tja hoezeer ik er ook tegen ben. Ik vind het een nettere manier als hier in europa zonder enkele compensatie!

Arnout Veenman, 26 juli 2007 11:47 am

Ik vraag me af hoe netjes het is om ISP's (betaald) te willen _misbruiken_ om burgerrechten te ondermijnen! In dit geval is het betaald krijgen voor de dataretentie juist niet goed!

Natuurlijk moeten ISP's niet opdraaien voor de kosten in verband met de staatsveiligheid van de democratische rechtsstaat, maar ISP's moet al helemaal niet meewerken aan ondemocratische initiatieven die de democratische rechtsstaat en burgerrechten ondermijnen!

Thomas Lobker, 26 juli 2007 2:32 pm

Waar komt het toch vandaan dat mensen hier zo fel zijn als het op internetprivacy aankomt? Is het niet logisch dat veiligheid recht tegenover privacy staat? Of hebben we allemaal wat te verbergen, stiekem plaatjes van jonge meisjes kijken na zonsondergang? Maar ondertussen vindt niemand het erg dat Albert Heijn precies weet hoeveel drank jij wekelijks koopt, bij iedereen met een bonuskaart, of dat KPN en andere providers altijd weten waar jij bent met jouw GSM. Wij zijn nergens meer anoniem en dat accepteren wij, behalve als het op internet aan komt. Misschien iets om over na te denken.

Arnout Veenman, 26 juli 2007 3:22 pm

Thomas, iedereen heeft weleens iets te verbergen, voor iemand, dat is heel normaal sterker nog, dat is noodzakelijk om te overleven. Daarbij spelen ondermeer een rol dat niet iedereen (en vooral de Staat niet altijd) even goed bedoelingen heeft en ook nog eens verkeerde conclusies kan trekken op basis van de beschikbare informatie, met alle gevolgen van dien!

Mike Noordermeer, 26 juli 2007 10:19 pm

@Thomas:

Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
- Benjamin Franklin

Die uitspraak zegt het _helemaal_.

Thomas Lobker, 26 juli 2007 10:52 pm

@Mike:

Dat klinkt natuurlijk heel heroïsch zo'n quote van Franklin, jammer alleen dat het niet relevant is voor deze discussie. De discussie over dataretentie, en de bezwaren, gaan over privacy en niet over vrijheid. Immers, je vrijheid wordt niet beperkt door deze regels. Misschien wordt de vrijheid juist wel vergroot, doordat mensen die jouw vrijheid willen ontnemen kunnen worden aangepakt.

Grappig voorbeeld trouwens, Benjamin Franklin, één van de founding fathers van het land waar vrijheid boven alles staat. Het land waar je de vrijheid hebt om vuurwapens te kopen en te gebruiken. Tevens het land waar verweg de meeste mensen in de gevangenis zitten, maarliefst 1 op de 140 mensen.

Arjan Bijnen, 27 juli 2007 1:25 am

Nette actie van de FBI... Hier zal de EU een voorbeeld aan moeten nemen. Deze dwingt de ISP's tot dataretentie maar dit moet op eigen kosten aangeschaft worden. Misbruik van je machten als je het mij vraagt.

Mark, 27 juli 2007 10:59 am

@Arjan:

Er zullen vast wel diensten ontstaan waardoor het aanschaffen van extra servers niet noodzakelijk zal zijn voor alle ISP's, daarnaast zullen de klanten het ook gaan merken op een zeker moment lijkt mij.

Mike Noordermeer, 27 juli 2007 12:35 pm

Vrijheid wordt hierdoor weldegelijk ingeperkt, je hebt tenslotte niet meer de vrijheid om te communiceren zonder dat alles bijgehouden wordt. Je hebt niet meer de vrijheid een ISP te runnen zonder aan idiote regelgeving te moeten voldoen. En wat winnen we ermee, een stukje schijnveiligheid? Goed georganiseerde terroristen houd je er toch niet mee tegen, dat bewijzen de recente gebeurtenissen in Engeland wel.

Brave Burger, 27 juli 2007 11:50 pm

Ik geloof best dat er een aantal misdrijven opgelost worden en misschien wel voorkomen worden, maar privacy is op de lange duur veel belangrijker. Helaas zijn er nog maar weinig mensen over die dit inzien. Hiermee bedoel ik privacy in het algemeen en niet alleen op het Internet. Met Internet kan het alleen veel erger fout gaan.

Type maar eens "Thelma Arnold" in in Google.

"Ik heb niets te verbergen"
- Zelfs in Nederland is het handiger als niemand weet dat je allochtoon of homo bent.
- Heb je aids; je wordt gelijk veel populairder.
- Heeft een familielid een misdrijf begaan; gelukkig kijkt niemand je er op aan.
- Als je toch niets teverbergen hebt; plaats je banksaldo's en salaris maar op Internet. Kan toch geen kwaad.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...