Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Dot TK: .tk-domein in plaats van TinyURL

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 12 mei 2009 08:07 uur

Tweak by Dot TKDot TK het bedrijf achter de .tk-domeinen zet de aanval in url-inkort diensten zoals TinyUrl en bit.ly. Deze zijn razend populair voor het gebruik op Twitter. Dot TK gaf de .tk-domeinnamen al gratis weg, maar gaat nu nog een stapje verder. Met behulp van een nieuwe API: Tweak.tk is het mogelijk om een lange URL te veranderen in een .tk-domeinnaam van 5 tekens plus .tk. Dat is ruim de helft korter dan met TinyURL mogelijk is. Door de introductie van deze nieuwe dienst heeft Dot TK het aantal registraties van nieuwe .tk-domeinnamen de afgelopen weken met ruim 40 procent zien toenemen. Daarnaast worden er nu verschillende plugins en addons geschreven waarmee de nieuwe API kan worden geïntegreerd in Twitterclients en andere applicaties

Er is echter ook een nadeel aan .tk-domeinnamen. Elke 90 dagen moet een gratis .tk-domeinnaam tenminste 25 bezoekers hebben. Indien dat niet gebeurt dan komt de domeinnaam automatisch te vervallen. Bij het gebruik van een reguliere website mag één bezoeker in elke drie dagen geen probleem zijn. Op de meeste url’s die naar Twitter worden gepost wordt waarschijnlijk veel minder geklikt en op die manier zullen veel verkorte .tk-domeinnamen na 90 dagen al niet meer werken.  Tegenover ISPam.nl erkent Dot TK directeur Joost Zuurbier dat dit het geval is. Het is uiteraard vervelend als alle URL’s op Twitter die ouder zijn dan 90 dagen ineens niet meer werken. Zuurbier sluit het dan ook niet uit dat er voor Twitteraars en andere Tweak gebruikers een speciale regeling komt.

2,2 miljoen actieve .tk-domeinnamen, #6 grootste ccTLD
Dot TK maakte ook bekend dat de 15 miljoenste .tk-domeinnaam is geregistreerd. Hiervan zijn er op dit moment nog 2,2 miljoen actief, liet Zuurbier tegenover ISPam.nl weten. Dat betekent dat het .tk-domein direct na het .eu-domein de nummer 6 grootste country code Top-Level Domein (ccTLD) is. Echter ontbreekt het .tk-domein in de top 10 lijstjes van grootste ccTLD’s. De reden hiervoor is dat er geen statistieken van het aantal actieve .tk-domeinnamen bekend worden gemaakt door het bedrijf. Als ISPam.nl zijn we de eerste die hier over berichten. Het merendeel van de .tk-domeinnamen zijn gratis geregistreerd, maar voor zo’n 60 duizend .tk-domeinnamen wordt betaald. Ook zijn er zo’n 140 duizend .tk-domeinnamen geblokkeerd, die niet kunnen worden geregistreerd omdat dit merknamen zijn.

Dan zijn er nog 12,8 miljoen gratis .tk-domeinnamen die zijn verlopen omdat daar binnen 90 dagen geen 25 bezoekers op kwamen of omdat de url waar de .tk-domeinnaam naar verwees niet meer staat. Het business model van Dot Tk is daar op gebaseerd. De verlopen .tk-domeinnamen werken nog wel, maar komt uit op een pagina met relevanties advertenties.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...