Switch Datacenters realiseert 10 GbE dark fiber interconnects tussen zijn datacenters in Amsterdam Zuidoost en Woerden


Switch Datacenters, aanbieder/operator van carrier-neutrale colocatie services en ‘built-to-suit’ corporate datacenters, heeft zojuist de aanleg afgerond van een door euNetworks geleverde 10 Gigabit Ethernet (GbE) interconnects verbinding tussen zijn datacenters in Amsterdam Zuidoost en Woerden, Switch AMS1 en Switch AMS2. DWDM technologie biedt colocatie gebruikers in de twee datacenters de mogelijkheid om meerdere virtuele fibers in te zetten ten behoeve van back-up, failover en het creëren van maximale redundantie.

Met het geïmplementeerde datacenter interconnect (DCI) model inclusief Dense Wavelength Division Multiplexing (DWDM) technologie wil Switch Datacenters tegemoetkomen aan de wensen van enterprise klanten en cloud providers. Dergelijke partijen blijken tegenwoordig hoge eisen te stellen aan de redundantie en up-time van hun IT infrastructuren. Om die reden heeft de colocatie aanbieder op beide datacenter locaties recent al geïnvesteerd in een infrastructurele upgrade van Tier 3 naar Tier 4 level specificaties. De nieuwe dark fiber interconnects zorgen voor een verdere uitbreiding van redundantie in de datacenter infrastructuur, met uitgebreide nieuwe opties voor back-up en failover.

Switch Datacenters verwacht dat de dark fiber interconnects tevens zullen bijdragen aan het transformeren van Switch AMS2 in Woerden tot een datacenter hub van formaat in de regio Utrecht. “De regio Utrecht ligt zeer centraal in Nederland en kent een enorme bedrijvigheid,” zegt Gregor Snip, CEO en oprichter van Switch Datacenters. “Er zijn in deze regio echter nauwelijks carrier-neutrale datacenters beschikbaar om IT infrastructuren professioneel te huisvesten. De interconnect verbinding zorgt ervoor dat gebruikers in deze regio de nabijheid van Switch AMS2 kunnen combineren met de enorme connectiviteitsopties in Amsterdam Zuidoost met 460 beschikbare glasvezelnetwerken.”

Datacloud Europe 2016

Tijdens Datacloud Europe 2016 in Monaco (8 – 9 juni) zal Switch Datacenters zijn datacenters inclusief de dark fiber interconnects voor het eerst aan het publiek tonen. In Monaco zal Switch Datacenters ook een eerste inkijk geven in plannen voor significante uitbreiding van datacenter capaciteit in de regio Amsterdam.

“De door ons geïmplementeerde DCI architectuur is zeer efficiënt, ook als het gaat om kosten,” zegt Snip. “Met behulp van DWDM technologie zijn we in staat om verbindingen te realiseren voor in totaal zestien 10 Gigabit Ethernet kanalen over één enkel paar fibers. En doordat de afstand tussen het datacenter in Amsterdam en Woerden minder dan 30 kilometer bedraagt, is het niet nodig om verschillende en daarmee gecompliceerde, omvangrijke en dure DWDM chassissystemen in gebruik te nemen.”

Wereldwijde cloud provider

Enkele klanten van Switch Datacenters hebben al interesse getoond om deze datacenter interconnects tussen Amsterdam en Woerden te gaan gebruiken. Onder hen ook een bekende grote cloud speler met wereldwijde aanwezigheid die zijn primaire IT infrastructuur in Switch AMS2 heeft ondergebracht.

“Deze wereldwijde marktleider in cloud services oplossingen, in feite onze grootste klant in Switch AMS2, is erop gericht om cloud services op enterprise niveau te bieden,” zegt Snip. “Security en een betrouwbare dienstverlening zijn daarin van het grootste belang. Deze klant gebruikt AMS1 nu voor back-up doeleinden, maar ook voor opslag van videobestanden van hun beveiligingscamera’s.”

Een andere klant van Switch Datacenters, een Nederlandse hostingprovider met eveneens de primaire IT infrastructuur gevestigd in AMS2, gebruikt de nieuw aangelegde datacenter interconnects om een Point-of-Presence (PoP) te realiseren in Switch AMS1 in Amsterdam Zuidoost. De hostingprovider krijgt hiermee directe toegang tot de 460 beschikbare glasvezelaanbieders op het internetknooppunt in Amsterdam Zuidoost.

Tier 4 datacenters

Onlangs maakte Switch Datacenters bekend dat Switch AMS1 en Switch AMS2 (voorheen bekend als WRD1) nu zijn uitgerust met indirect adiabatische koeling technologie van Air@Work. Het gebruik van deze technologie resulteert in hoge redundantie en een gecalculeerde, uiterst energiezuinige Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,07. De gepatenteerde synthetische warmtewisselaar technologie (StatiqCooling) van Air@Work zorgt tevens voor een extreem lage waterconsumptie in het datacenter.

Deze upgrade van de twee datacenters is onderdeel van een algehele upgrade van Tier 3 naar Tier 4 level specificaties. Met deze Tier 4 specificaties verwacht Switch Datacenters beter te kunnen inspelen op de behoeften van vooral cloud providers in AMS1 en AMS2; spelers die 100 procent up-time garanties aan hun klanten willen kunnen bieden.

Switch Datacenters heeft in samenwerking met Schneider Electric alle systemen in de twee datacenters (behalve de racks) ge-upgrade naar Tier 4 niveau – van transformatoren tot aan de elektriciteitskast, en van busbar systemen tot aan de PDU’s. “De nieuw aangelegde datacenter interconnect met DWDM technologie versterkt het enterprise karakter van onze datacenters,” zegt Snip. “Het biedt onze klanten in zowel Amsterdam Zuidoost als Woerden redundante back-up en failover opties binnen een datacenter omgeving die nu standaard is ingericht volgens Tier 4 specificaties.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.