1 jaar nieuwe domeinextensies: slechts de helft kent ze

  • Bedrijfsnieuws van
  • STRATO
  • geplaatst op
  • 26 maart 2015 15:50 uur

Slechts 45 procent van de internetgebruikers kent de nieuwe domeinextensies. 54 procent kent ze niet, 1 procent twijfelt. Dat is het resultaat van een representatieve online-enquête van het instituut forsa in Duitsland.* STRATO heeft dit onderzoek een jaar na de invoering van de nieuwe TLD’s (Top Level Domains) laten uitvoeren. Meer dan duizend internetgebruikers in de leeftijd van 18 tot 69 jaar werden ondervraagd over het gebruik en de bekendheid van nieuwe extensies zoals .tips, .club en .expert.

Goede acceptatie bij geïnformeerde gebruikers

De nieuwe domeinextensies zijn vooral bij mannen bekend. 59 procent van de mannelijke internetgebruikers gaf aan de nieuwe TLD’s te kennen. Bij vrouwen is het met 30 procent minder dan een derde. De goed geïnformeerde internetgebruikers zijn positief over de nieuwe TLD’s. De helft van de gebruikers die de extensies kennen, geven aan ze nuttig te vinden. Slechts 37 procent van deze groep zegt de domeinextensies niet nodig te hebben en met de huidige extensies uit de voeten te kunnen. De overige 12 procent twijfelt nog.

Nieuwe TLD’s nog aan het begin van de ontwikkeling

“De onderzoeksresultaten laten zien dat de nieuwe domeinextensies een jaar na hun introductie nog steeds aan het begin van de ontwikkeling staan”, stelt Dr. Christian Böing, CEO van STRATO. “De branche rond domeinnamen heeft nog veel werk voor zich om de nieuwe extensies meer bekendheid te geven. Maar als ICANN, providers en registry’s zich de komende jaren samen inzetten voor dit doel, hebben veel nieuwe TLD’s een goede kans op succes. Ook vanwege de hoge acceptatie onder internetgebruikers die ze kennen”, aldus Böing.

Domeinmarkt groeit door nieuwe TLD’s

Ook op de domeinmarkt zorgen de nieuwe TLD’s voor een impuls op de markt, met meer dan 50.000 nieuwe registraties door Nederlandse klanten sinds de invoering in 2014. Het aantal nieuwe TLD-registraties zal in 2015 naar verwachting sterk doorzetten, onder meer met de invoering van veelbelovende extensies als .blog, .app en .shop. Bovendien komen in 2015 de eerste plaats- en regio gebonden TLDs in Nederland beschikbaar. Met de populaire extensies .berlin en .nyc in de top 10 best verkochte nieuwe TLD’s wereldwijd, wordt onder meer veel verwacht van de introductie van .amsterdam in september dit jaar.

Groei ja, domeinexplosie nee

Hoewel de markt in het geheel is gegroeid dankzij de nieuwe TLD’s, bleef de vaak verwachte explosie in domeinregistraties uit. “Bij STRATO hebben we het realistisch gezien. We wisten dat we van de nieuwe extensies zouden profiteren, maar dat een grote groei in domeinregistraties met meerdere miljoenen nieuwe domeinen niet zou intreden. Een jaar later zien we dat onze visie klopte. De tijd is voorbij waarin de invoering van een nieuwe extensie genoeg was om makkelijk geld te verdienen”, zegt Böing.

Nieuwe extensies als uitwijkdomein

Kortom, de nieuwe extensies hebben het internet niet revolutionair veranderd. Maar een jaar na de invoering zijn wel diverse nuttige voordelen herkenbaar. “De dalende aantallen registraties op de bekende uitwijkdomeinen .net, .info en .biz tonen dat deze door de nieuwe extensies worden vervangen”, zegt Böing. Voorheen kozen internetgebruikers die domeinen als het gewenste domein niet meer beschikbaar was op .com, .nl en .org. “Dankzij de nieuwe extensies hebben deze gebruikers nu adressen die beter passen bij hun bedrijf of de inhoud van hun website. Een fitnessclub heeft bijvoorbeeld de keus tussen .training, .club en .fitness.“

Nieuwe extensies voor permanent gebruik

De nieuwe TLD’s hebben zich als meer dan een eendagsvlieg ontpopt. “Er worden niet opvallend veel domeinen opgezegd die een jaar geleden zijn geregistreerd”, zegt Böing. “Op dit moment lijkt het erop dat veel gebruikers hun domeinnaam houden. Maar het is nog te vroeg om van een trend te spreken.”

Over de invoering van nieuwe TLD’s

Een jaar geleden viel in Nederland het startschot voor de registratie van meer dan 500 nieuwe domeinextensies. Sinds februari 2014 zijn elke maand nieuwe extensies ingevoerd. Meer dan 250 nieuwe TLD’s zijn bij STRATO verkrijgbaar via www.strato.nl. De populairste drie nieuwe domeinextensies in Nederland zijn op dit moment .tips, .club en .today. De komende maanden gaan nog spannend worden, met de invoering van veel nieuwe interessante extensies.

Advertentie: De inhoud van dit blok bevat een mededeling van onze partner

Vacatures van BIT


ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...