‘Politiek debat over brandbaar datadossier Suwinet om tactische redenen uitgesteld’

  • Bedrijfsnieuws van
  • Intermax
  • geplaatst op
  • 14 februari 2014 12:52 uur

“Het debat in de Tweede Kamer over het Suwinet-dossier is om tactische redenen uitgesteld tot na de gemeenteraadsverkiezingen”, aldus John T. Knieriem, algemeen directeur van hostingbedrijf Intermax, die vrijdag 14 februari samen met trendwatcher Richard Lamb de rubriek ‘Trendsverwachting voor Big Brother’ heeft uitgediept in het BNR-programma van Paul van Liempt.

Naar aanleiding van het actuele NSA-dossier en de slechte controle op veiligheidsdiensten, nemen Knieriem en Lamb de gang van de Nederlandse overheid onder de loep. Knieriem: “Wat iedereen vergeet is dat de overheid ook bij de reguliere diensten een loopje neemt met de privacy van burgers en de informatiebeveiliging.” Heel toevallig wordt het debat over de wijze waarop gemeentes misbruik maken van Suwinet, een systeem waarin overheidsdiensten gegevens van burgers, over bijvoorbeeld inkomen, uitkeringen, autobezit en diplomagegevens uitwisselen met elkaar, uitgesteld. “Staatssecretaris Klijnsma krijgt hierdoor nog even respijt tot na de gemeenteraadsverkiezingen. Heel tactisch”, aldus Knieriem.

Te weinig beveiligingsmaatregelen
Privacybescherming en databeveiliging hebben met alle ontwikkelingen van de laatste tijd de belangstelling van zowel de Tweede Kamer als de burgers zelf. Nu uit recent onderzoek van de SZW-inspectie is gebleken dat maar een kleine vier procent van de gemeentes voor het opvragen van persoonsgegevens via Suwinet genoeg beveiligingsmaatregelen had getroffen, moet staatssecretaris Klijnsma op dit moment met een bijzonder goed verhaal komen over hoe zij gaat zorgen dat bijna 400 gemeentes hun zaakjes op orde brengen. Knieriem voorspelt dat straks in de Tweede Kamer bij het precaire Suwinet-dossier een zeer stevig gesprek gevoerd wordt over de informatiebeveiliging bij de overheid. “Het is goed om mevrouw Klijnsma en het bijbehorende dossier onder het politieke vergrootglas te leggen.”

Knieriem: “De staatssecretaris kan eigenlijk prima aansluiten bij minister Ivo Opstelten die er ook al jarenlang een janboel van maakt door te pas en te onpas privacy gevoelige telecom- en internetgegevens op te laten vragen door de eerste de beste stadswacht die wat wil weten over een burger.”

Het goede voorbeeld
Hij vervolgt: “Internettechnologie en ICT zijn key voor de Nederlandse economie. Het is naast Schiphol en de Rotterdamse haven een derde mainport in ons land.” Volgens Knieriem hoort hierbij een overheid die zorgt dat de privacy van burgers is gewaarborgd. “En Klijnsma moet met haar verantwoordelijkheden hierin zelf het goede voorbeeld te geven.”

Naar de toekomst kijkend ligt het volgens Knieriem voor de hand dat er een autoriteit komt die de persoonsgegevens van de Nederlandse burgers beschermt. “Niet de tandeloze tijger die we nu hebben, het CBP, maar een echte toezichthoudende autoriteit zoals de AFM of de OPTA. De tijd is nu rijp voor een privacyautoriteit die toezicht kan houden én daadwerkelijk kan afdwingen.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.