Nederlandse as a Service sector is gezond en biedt nieuwe kansen voor kleinere ICT dienstverleners

  • Bedrijfsnieuws van
  • VOISS
  • geplaatst op
  • 4 december 2014 10:33 uur

Vandaag brengt VOISS een gedetailleerd rapport uit met de naam “CrossRoads ahead”. Het adviesbureau schetst in dit rapport de belangrijkste trends voor de ICT “as a Service” markt en zoomt in op aanbieders van Infrastructure as a Service (hierna IaaS) en outsourcing. Zoals de titel doet vermoeden staan deze ICT dienstverleners voor een belangrijk “kruispunt” en moeten zij nu keuzes maken om zich te kunnen blijven onderscheiden.

Financieel gezonde sector

Inmiddels is de Nederlandse IaaS en outsourcing sector volwassener geworden. Meer dan de helft van de onderzochte partijen is ouder dan tien jaar. Ruim twee derde van de onderzochte partijen wordt beoordeeld met een gemiddeld tot laag financieel risicoprofiel. Hiermee toont het rapport aan dat de sector financieel gezond is.

Tijs Huetink, Partner van VOISS: “De IaaS dienstverlener wordt nu gedwongen om een keuze te maken. Kiezen voor een grootschalig dienstenaanbod of kiezen voor een specialistische rol. Dit biedt kansen voor kleinere ICT bedrijven en geeft grote jongens de ruimte om verder op te schalen”

Nieuwe kans voor MKB ICT dienstverleners

Eindgebruikers raken steeds meer vertrouwd met public IaaS diensten van giganten als Amazon of Google. Deze trend biedt nieuwe kansen voor kleinere ICT dienstverleners. Door gebruik te maken van public diensten en een onderscheidende dienstverlening omzeilen zij grote investeringen in o.a. infrastructuur en kunnen zich verdiepen in bepaalde wet- en regelgeving of compliancy standaarden voor een specifieke sector.

De afgelopen twee jaar werd een aantal ICT bedrijven overgenomen. De onderzoekers verwachten dat grotere partijen op de loer blijven liggen met de wens door overnames hun marktaandeel te vergroten.De kleinere ICT dienstverleners doen er verstandig aan zich te specialiseren en daarmee hun positie in de markt te verstevigen. “Wie nu niet acteert, krijgt het straks dus moeilijk” aldus Huetink.

Certificering als onderscheidend vermogen

Het is opvallend dat slechts een derde van de onderzochte private IaaS dienstverleners in het bezit is van een ISO certificering. Dit in tegenstelling tot de public IaaS leveranciers waar iedere onderzochte partij in het bezit is van minstens één relevante ISO certificering. Tot slot heeft 75% van de outsourcing dienstverleners zich gecertificeerd.

Overzicht

Het rapport geeft een heldere weergave van de drukbevolkte Nederlandse IaaS en outsourcing sector. Het schetst een beeld van de totale markt, aanbieder karakteristieken en trends die voor de dienstverleners cruciaal zijn voor hun positiebepaling, concurrentie-analyse en marktstrategie. Op basis hiervan ontstaat tevens een profiel waarmee de eindgebruiker kan zoeken, vergelijken en selecteren.

“Nooit eerder is op deze schaal onderzoek gedaan naar de “as a Service” markt. Het rapport is een goede graadmeter voor de markt. Enerzijds weet een dienstverlener waar hij staat ten opzichte van de con-collega, anderzijds kan de oriënterende eindgebruiker op basis van de uitkomsten een gedegen keuze maken”. besluit Huetink.

Sinds 2013 doet VOISS onderzoek naar ICT bedrijven die zich bezighouden met Cloud Computing. Het bedrijf heeft naar inschatting ruim 80% van de “as a Service” aanbieders in kaart gebracht. “CrossRoads ahead” is het eerste rapport in een reeks publicaties over de “as a Service” markt in Nederland. Begin volgend jaar staan rapporten over andere segmenten, zoals de SaaS markt in de planning.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.