Check Point-onderzoekers leggen internationaal cyberspionagenetwerk bloot

  • Bedrijfsnieuws van
  • Check Point
  • geplaatst op
  • 10 november 2015 12:30 uur

Check Point Software Technologies heeft een rapport gepubliceerd met specifieke details en een uitgebreide analyse van cyberspionage-activiteiten uitgevoerd door een groep genaamd ‘Rocket Kitten’, die mogelijk banden heeft met de Iraanse Revolutionaire Garde. Het rapport onthult ook details van de wereldwijde activiteiten van de groep en geeft inzicht in meer dan 1600 van hun doelwitten. Het rapport laat zien dat de aanvallers adressen gebruikten uit Iran, alsook VPN-toegang vanuit de Verenigde Staten, Duitsland, Saoedi-Arabië en Nederland.

Het rapport, opgemaakt door onderzoekers van de Threat Intelligence & Research-divisie van Check Point, schetst een beeld van de strategische malware-aanvallen in combinatie met aanhoudende spear phishing-campagnes die Rocket Kitten uitvoerde. De gegevens uit het rapport tonen aan dat de groep zich actief richtte op individuen en organisaties uit het Midden-Oosten, maar ook uit Europa en de Verenigde Staten:

– Bedrijfs- en overheidssectoren in Saoedi-Arabië, waaronder persbureaus en journalisten, academische instellingen en wetenschappers, mensenrechtenactivisten, militaire generaals en leden van de Saoedische koninklijke familie;
– Ambassades, diplomaten, militaire attachés en ‘persons of interest’ uit Afghanistan, Turkije, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Irak, Koeweit en Jemen, evenals de NAVO-commando’s uit de regio;
– Tientallen Iraanse onderzoekers, evenals Iran-onderzoeksgroepen uit de Europese Unie, die zich met name richten op buitenlands beleid, nationale veiligheid en kernenergie;
– Venezolaanse handels- en financiële doelwitten;
– Voormalige Iraanse burgers met invloedrijke posities;
– Islamitische en anti-islamitische predikers en groeperingen, beroemde columnisten en cartoonisten, TV-presentatoren, politieke partijen en overheidsfunctionarissen.

De onderzoekers zijn er ook in geslaagd de ware identiteit te ontmaskeren van een aanvaller genaamd “Wool3n.H4T”, een van de prominente figuren achter deze campagne. Op basis van de aard van de aanvallen en de bijbehorende gevolgen, stelt het rapport dat de motieven van Rocket Kitten in lijn waren met het nationale belang en als doel hadden gevoelige informatie van hun doelwitten te verkrijgen. “Dit onderzoek biedt een zeldzame inkijk in de aard en globale doelstellingen van een wereldwijde cyberspionagegroep”, zegt Shahar Tal, Research Group Manager bij Check Point.

Klik hier om het volledige rapport te bekijken.

De Threat Intelligence & Research-divisies van Check Point onderzoeken regelmatig aanvallen, kwetsbaarheden en inbreuken. Ook ontwikkelen zij beveiligingsoplossingen om klanten te beschermen. Kijk hier voor meer informatie over andere onderzoeksresultaten van Check Point.

Advertentie: De inhoud van dit blok bevat een mededeling van onze partner

Vacatures van MailPlus


ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...