Cybercrime in 2016: Grenzen tussen ‘gewone’ misdaad en cybercrime vervagen

Online wordt vooral op data en geld gejaagd

  • Bedrijfsnieuws van
  • G Data
  • geplaatst op
  • 26 november 2015 14:20 uur

De grenzen tussen cybercrime en ‘gewone’ misdaad worden steeds vager en zullen op den duur volledig verdwijnen. Dat zegt Ralf Benzmüller, hoofd van het G DATA SecurityLab. Onderzoekers in zijn lab zien nu al veel ‘analoge’ misdaad in de illegale, ondergrondse marktplaatsen. Bovendien worden steeds vaker digitale middelen ingezet voor misdaden als fysieke inbraken. Tegelijkertijd kan cybercrime en datadiefstal met de toenemende populariteit van smart-devices, zoals bijvoorbeeld fitnessarmbandjes en pinpassen met chips voor contactloos betalen, gewoon op straat plaatsvinden. ‘Daarmee wordt het steeds lastiger om bij bepaalde misdaad aan te geven of het gaat om traditionele diefstal of om cybercrime,’ aldus Benzmüller.

Datadiefstal

De belangrijkste doelwitten van malware blijven als vanouds gegevens en geld. Om zo efficiënt mogelijk te zijn, proberen cybercriminelen steeds vaker databases met daarin de gegevens van grote aantallen van klanten of gebruikers te kraken.. In 2015 werden ook al veel van dergelijke incidenten gezien en dit zal in 2016 onverminderd doorgaan. Dit feit is extra belangrijk voor Nederlandse ondernemers: vanaf 1 januari 2016 kunnen zij, in geval van een verwijtbaar datalek, een grote boete verwachten van de Autoriteit Persoonsgegevens (Voorheen: CBP). Bovendien zullen er steeds meer data bijkomen die interessant kunnen zijn voor dieven. ‘De gekwantificeerde mens’, een verzameling biometrische en medische gegevens die door verschillende smart-devices worden gemeten, levert een interessant doelwit op. Gegevens kunnen in theorie goed worden verkocht aan marketeers of aan schade-experts en risico-analisten bij verzekeringsmaatschappijen.

Kassa’s onder vuur

Een ander belangrijk doelwit van malwareschrijvers vormen de ‘Points of Sale’, oftewel: kassa’s, in alle denkbare vormen. Van het skimmen van bankpassen en creditcards, tot het hacken van de partijen die de betalingen valideren en de databases van creditcardmaatschappijen. De opkomst van betalen met ‘Near Field Communication’, zoals bij de passen voor contactloos betalen en apps waarmee gebruikers met hun smartphone kunnen betalen, wordt ook door cybercriminelen in de gaten gehouden. De kans is dan ook groot dat deze technologieën onder vuur komen te liggen in 2016: deze kunnen worden gehackt of worden nagemaakt (spoofing). Ook verwacht Benzmüller dat we aanvallen zullen zien op de betaalsystemen voor de omvangrijkste betalingen, zoals die bijvoorbeeld gebruikt worden voor het kopen en verkopen van aandelen.

Digitale rol in analoge misdaad

Dat analoge misdaad steeds vaker ook een rol online krijgt, blijkt wel als wordt gekeken naar het aanbod dat is te vinden in de ondergrondse, illegale marktplaatsen. Daar zijn onder andere wapens, drugs en valse paspoorten te bestellen. Gestolen goederen worden veelal via legitieme kanalen, zoals in Nederland Marktplaats.nl of Speurder.nl en in België kapaza.be en 2dehands.be verkocht. Producten als concertkaarten en elektronica worden ook via deze kanalen verkocht, het geld wordt geïncasseerd, maar de producten worden nooit verstuurd. Ook worden online middelen ingezet voor ‘offline’ misdaad: op Facebook wordt een bericht gelezen dat de bewoner van een bepaald huis op vakantie is en de kust dus vrij heeft gelaten voor inbrekers.

Gestolen staatsmalware

Ook in 2015 werd weer een nieuw record aan nieuwe malware gezien. In 2016 zal er naar verwachting wederom meer nieuwe malware bij komen. Volgens de analisten van het G DATA SecurityLab is de kans groot dat de kwaliteit van de malware ook aanmerkelijk hoger zal liggen. In de race van overheden om terroristische netwerken en vijandige staten online af te luisteren, wordt hoogwaardige malware gemaakt. In juli van dit jaar werd een bedrijf, dat in opdracht van overheden dergelijke hoogstaande malware ontwikkelt, al gehackt (Hacking Team in Italië). De verwachting is dat er meer van dit soort hacks zullen plaatsvinden, waardoor criminelen steeds vaker dit soort hoog intelligente malware, die door staten is gefinancierd, kunnen inzetten voor ordinaire cybermisdaad.

Advertentie: De inhoud van dit blok bevat een mededeling van onze partner

Vacatures van Byte


ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...