ICT-Marktmonitor 2014: ICT-sector groeit naar € 34,3 miljard, mede dankzij cloud

  • Bedrijfsnieuws van
  • Nederland ICT
  • geplaatst op
  • 26 mei 2014 13:41 uur

Bestedingen aan innovatieve cloudoplossingen zorgen er voor dat de ICT-sector naar verwachting met 2,1 procent bijna drie keer zo snel groeit als de totale Nederlandse economie in 2014. Dat blijkt uit de ICT-Marktmonitor 2014. In totaal zullen de ICT-bestedingen van Nederlandse bedrijven, overheden en consumenten € 34,3 miljard bedragen.

De invloed van de groeiende cloudbestedingen is duidelijk zichtbaar in het softwaresegment. Private Cloud-bestedingen aan applicatiesoftware groeien in 2014 met 30 tot 40 procent. Ook in het backoffice equipment-segment groeit de populariteit van de cloud. Bestedingen aan opslag in de Public Cloud groeien naar verwachting met 50 procent.

Lotte de Bruijn, directeur Nederland ICT: “De groei van de sector is een bevestiging van de cruciale rol die ICT speelt in onze economie. ICT is de aanjager van economische groei en bepalende voor onze internationale concurrentiepositie. We staan hoog in de ICT-ranglijst van het World Economic Forum en dat moet zo blijven.”

Het vertrouwen in de Nederlandse ICT-sector wordt gedeeld door Minister Kamp van Economische Zaken: “Onze uitgangspositie is goed. Nederland behoort tot de absolute wereldtop van digitale economieën. Zo hebben we een voortreffelijke internetinfrastructuur, zijn aantrekkelijk voor datacenters en cloudproviders en hebben een bloeiende gaming-industrie. Samen met het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen werken we constant aan het versterken van onze digitale economie door in te spelen op de nieuwste technologische ontwikkelingen. Zo blijven we voorloper in de wereld van de digitale economie en benutten we de kansen die ICT ons biedt.”
Met uitzondering van office equipment, waaronder bijvoorbeeld printers vallen, wordt op alle deelgebieden bestedingsgroei verwacht, met netwerkapparatuur, opslag en software als uitschieters. Dit is in lijn met trends op het gebied van cloudcomputing en de explosieve groei van data. Software is al meerdere jaren op rij een belangrijk groeisegment. De toepassing van ICT is terug te vinden in alle sectoren van economie en samenleving.

Meer dan de helft ICT-vacatures betreft ontwikkelaars

De ICT-Marktmonitor 2014 besteedt ook uitgebreid aandacht aan de ICT-arbeidsmarkt. Uit onderzoek van Dialogic blijkt dat 51,6 procent van de ICT-vacatures developmentprofielen betreft. Vooral werknemers met een Hbo-diploma zijn gewild. Hoewel de instroom bij ICT-opleidingen aan het hoger onderwijs in 2013 met ongeveer 10 procent steeg, is de vraag momenteel groter dan het aanbod uit het onderwijs. Netto groeit de komende vijf jaar de vraag naar ICT-professionals met 18 procent. Volgens Lotte de Bruijn is de aanpak van de mismatch tussen vraag en aanbod één van de uitdagingen waar de sector de komende tijd voor staat. “Dit is potentieel een remmende factor voor economische groei”.

Digitaal beschikbaar en nieuwe marktindeling

Nederland ICT maakt de 18e editie van de ICT-Marktmonitor digitaal beschikbaar. Niet alleen de leden van Nederland ICT, maar ook alle andere geïnteresseerden kunnen deze publicatie met informatie over de ICT-(arbeids)markt raadplegen op www.ictmarktmonitor.nl.

Deze ICT-Marktmonitor maakt gebruik van een verbeterde marktindeling, waardoor nieuwe marktontwikkelingen goed zichtbaar zijn. De cijfers uit deze ICT-Marktmonitor zijn daardoor niet één op één vergelijkbaar met voorgaande jaren.

Daarnaast heeft Nederland ICT een infographic gemaakt, die een grafische weergave bevat van de cijfers.

Advertentie: De inhoud van dit blok bevat een mededeling van onze partner

Vacatures van BIT


ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
iSAPM: En hier kan je nog wel reactie's plaatsen, maar als ze wat kritisch zijn zoals bij Vimexx dan wordt ...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...