MKB kiest massaal voor de cloud

Steeds meer ondernemers in de midzakelijke markt kiezen ervoor hun ICT uit de cloud af te nemen.

  • Bedrijfsnieuws van
  • Detron
  • geplaatst op
  • 13 januari 2015 09:00 uur

Uit een door Detron ICT Groep begin december gehouden onderzoek onder ICT-managers, bleek dat maar liefst 100% open staat voor het gebruik van clouddiensten. Ruim 90% verwacht over 5 jaar zelfs vrijwel alle ICT als clouddienst af te nemen.

Detron hield het onderzoek om meer inzicht te krijgen in hoe hoog cloud op de agenda staat en welke verwachtingen klanten hebben van hun ICT-partner. Daarnaast wilde Detron graag weten wat de beweegredenen van bedrijven zijn om te kiezen voor de cloud, welke risico’s men daarbij ziet en welke selectiecriteria gehanteerd worden bij het kiezen van een cloudleverancier.

Niet alleen bleken alle respondenten open te staan voor cloud, ook nemen ze al in meer of mindere mate clouddiensten af. Dit is meestal ingegeven door applicatieleveranciers zoals Dropbox en Microsoft. De cloud voorziet duidelijk in een behoefte; bijna driekwart heeft business-uitdagingen waarbij clouddiensten ondersteuning kunnen bieden. Cloud heeft dan ook de toekomst; ruim 90% verwacht over 5 jaar vrijwel alle ICT als clouddienst af te nemen. Te beginnen met standaard toepassingen, infrastructuur, taken en specifieke applicaties in eigen beheer. Daarmee zal ook de rol van de eigen ICT-medewerkers verschuiven van beleid en beheer naar een regierol en de ontwikkeling van ICT-diensten om de eigen business beter te ondersteunen.

Aan het kiezen van een clouddienst en cloudleverancier kleven diverse risico’s, gaven de respondenten aan. Genoemd werden de beschikbaarheid van dataverbindingen en systemen, de continuïteit van de dienstverlening, afhankelijkheid van een derde partij, wetgeving en verantwoordelijkheden, ondersteuning bij migratie naar een andere partij of dienst en de consistentie van het platform. Als belangrijkste keuzecriteria worden de juiste certificeringen en compliance genoemd zoals ISO27001, privacy en security. Het datacenter ligt bij voorkeur in Nederland, maar in ieder geval in Europa. Ook 24/7 dienstverlening, een goed beschreven exit-strategie en concurrerende prijzen worden belangrijk gevonden. Tot slot moet een leverancier snel acteren, flexibel en betrouwbaar zijn en kennis hebben van de specifieke business van de klant en de daarbij behorende uitdagingen.

Ronald Knoop, CCO van Detron: “Gezien de uitkomsten van het onderzoek is het niet zo vreemd dat bedrijven voor hun clouddiensten op zoek gaan naar een ervaren partner voor begeleiding bij het bepalen van de juiste ICT/cloud-strategie en bij de transitie en migratie naar de cloud. De leverancier moet hoogwaardige kennis van zaken hebben, flexibel zijn en een gedeeld risico durven aangaan. Het liefst nog heeft de cloudleverancier kennis van de business en stemt oplossingen daar zo veel mogelijk op af. Kortom, een volwaardig partner. Detron is de aangewezen partij hiervoor.”

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...