Mobiel dataverkeer tijdens piekuren vervijfvoudigt tot 2018

Onderzoek voorspelt een toename van 50% in het gebruik van smartphones tijdens piekuren en videodiensten zorgen de komende drie jaar voor een verdrievoudiging van de vereiste bandbreedte op mobiele netwerken

  • Bedrijfsnieuws van
  • Ciena
  • geplaatst op
  • 13 februari 2015 13:35 uur

Het gebruik van mobiele bandbreedte tijdens piekuren zal de komende drie jaar naar verwachting met een factor vijf per gebruiker groeien. Dit blijkt uit het onderzoek “Mobile Broadband Bandwidth Demand” dat ACG Research heeft uitgevoerd in opdracht van Ciena® (NYSE: CIEN). De backhaul-netwerken van operators worden in toenemende mate geplaagd door knelpunten als gevolg van het groeiend aantal mobiele apparaten en een vloedgolf aan nieuwe entertainmentdiensten en toepassingen zoals videostreaming, sociale netwerken en multi-player gaming. Het onderzoek kijkt vooral naar de vereiste bandbreedte op mobiele netwerken tijdens piekperioden (bits per seconde) in plaats van het totale dataverbruik (bytes per maand) omdat inschattingen van het bandbreedtegebruik belangrijk voor operators zijn bij het plannen van de vereiste capaciteit op hun mobiele netwerken.

Het onderzoek biedt prognoses over de vraag naar bandbreedte door eindgebruikers en zet deze af tegen de huidige backhaul-capaciteit van operators. De backhaul van een mobiel netwerk is de verbinding tussen de antennemasten en het centrale vaste netwerk en is in toenemende mate een knelpunt omdat operators de netwerksnelheid van zowel de masten (cellen) als de backbone in de afgelopen jaren ingrijpend hebben vergroot om aan klantwensen te voldoen. Het onderzoek voorspelt dat de benodigde capaciteit van deze backhaulverbindingen zal moeten groeien van het huidige niveau van gemiddeld 260 Mbps vandaag tot 1,5 Gbps tegen 2019. Speciaal hiertoe ontwikkelde platforms zoals die van Ciena maken dit mogelijk. Operators kunnen daarmee ondersteuning bieden aan de overvloed van nieuwe mobiele apparaten, data en applicaties en de wisselende en vaak onvoorspelbare verkeerspatronen. Een flexibele mobiele backhaul-oplossing met ondersteuning voor 10 Gbps-verbindingen naar antennemasten is in de toekomst onmisbaar om te kunnen voldoen aan de verwachte vraag naar mobiele bandbreedte en om een goede gebruikerservaring te kunnen verzekeren.

Belangrijkste onderzoeksbevindingen:

• Het gemiddelde bandbreedteverbruik per mobiele gebruiker zal tot en met 2018 jaarlijks met gemiddeld 52 procent toenemen. De penetratiegraad van smartphones zal van 55 procent stijgen tot 67 procent. De resulterende over-the-top (OTT) entertainment-applicaties op smartphones zal goed zijn voor 59 procent hiervan. In de meeste gevallen gaat het om videotoepassingen die zich kenmerken door intensief bandbreedtegebruik, langdurige sessies en ononderbroken streaming.

• De piektijden in het mobiele dataverkeer liggen doorgaans tussen 21.00 en 22.00 uur en zullen met 71 procent toenemen van 7 minuten nu tot 12 minuten per gebruiker in 2018. Deze groei wordt aangewakkerd door nieuwe initiatieven omdat steeds meer OTT-dienstenaanbieders datapakketten zullen subsidiëren (bijvoorbeeld voor het streamen van muziek). Nieuwe tablets met 3G- en 4G-verbindingen zullen eveneens bijdragen aan de snelle groei in het mobiele netwerkverkeer. Het gebruik hiervan zal met 20 procent toenemen.

• Het onderzoek geeft aan dat de vereiste capaciteit van backhaul-verbinding in 2018 boven de 1 Gbps zal uitkomen. Deze groei wordt aangejaagd door nieuwe mobiele standaarden zoals LTE-Advanced en de introductie van een groter aantal kleinere cellen in mobiele netwerken die snellere mobiele diensten met een betere dekking kunnen bieden. Operators zullen maatregelen moeten nemen voor het implementeren van mobiele backhaul-oplossingen die 10 Gbps-verbindingen ondersteunen om te anticiperen op de verwachte vraag naar mobiele bandbreedte en om een hoogwaardige gebruikservaring te garanderen.

Managerscitaten:

• “Moderne gebruikers kijken bij hun keuze voor mobiele diensten verder dan enkel het prijsaspect. De kwaliteit van de gebruikerservaring is meer dan ooit bepalend voor het gebruik van moderne OTT-toepassingen en draagt in belangrijke mate bij aan klantenloyaliteit. Netwerken van operators moeten binnen drie jaar al een bredere dekking kunnen bieden en meer mensen toegang bieden tot meer applicaties op meer apparaten tegelijk. Dit houdt in dat de backhaul-verbindingen ingrijpend moeten worden verbeterd om een dynamischer ervaring mogelijk te maken.”
– Michael Kennedy, eerste analist bij ACG Research

Over het onderzoek:

• Ciena gaf ACG opdracht voor het onderzoek “Mobile Broadband Bandwidth Demand” om een beeld te krijgen van de capaciteit van backhaul-verbindingen en tevens om voorspellingen te kunnen doen van de groeiende bandbreedtebehoefte en de verwachte groei in specifieke stedelijke gebieden. Het onderzoek doet vooral voorspellingen over het mobiele bandbreedteverbruik (bits per seconde) van gebruikers tijdens de piekuren en in mindere mate over het totale mobiele dataverbruik (bytes per maand) omdat inschattingen van het bandbreedteverbruik tijdens piekuren voor operators belangrijk zijn voor het plannen van de netwerkcapaciteit.

• Het onderzoek analyseert trends in het mobiele dataverkeer aan de hand van cijfers uit Noord-Amerika en biedt tevens vergelijkende groeiprofielen voor Noord-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) en Midden- en Zuid-Amerika. EMEA volgt Noord-Amerika met een paar jaar achterstand. Midden- en Zuid-Amerika ligt goed op koers maar zal hier langer over doen. Azië overtreft de andere regio’s, met name als gevolg van de toevloed aan OTT-applicaties voor videostreaming.

• Onderzoek: Ciena en ACG Research – Voorspelling van de vaste breedbandvereisten en videoabonnement voor huishoudens

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.