Qualys geeft advies over ‘GHOST’-kwetsbaarheid op Linux-systemen

Recent ontdekte, zeer kritieke kwetsbaarheid Linux GNU C Library geeft aanvallers controle zonder inloggegevens; patches zijn nu verkrijgbaar

  • Bedrijfsnieuws van
  • Qualys
  • geplaatst op
  • 28 januari 2015 11:20 uur

Het security-researchteam van Qualys, Inc. (Nasdaq: QLYS), pionier in het bieden van oplossingen voor cloud-security en compliance-management, heeft een kritieke kwetsbaarheid ontdekt in de Linux GNU C Library (glibc). Aanvallers zijn in staat op afstand de controle over een volledig systeem over te nemen zonder de systeem-inloggegevens te kennen. Qualys werkte nauw samen met Linux-leveranciers om gezamenlijk te komen tot een patch voor alle getroffen Linux-systemen. Deze patch is nu verkrijgbaar bij de betreffende leveranciers.

De gevonden kwetsbaarheid staat bekend als GHOST (CVE-2015-0235), omdat hij te triggeren is door de gethostbyname-functie. GHOST is van invloed op veel systemen gebouwd op Linux (vanaf glibc-2.2 die op 10 november 2000 uitkwam). Onderzoekers van Qualys stelden ook een aantal factoren vast, die de impact van deze bug beperken, zoals een fix uitgebracht op 21 mei 2013 tussen de releases van glibc-2.17 en glibc-2.18. Helaas was deze fix niet geclassificeerd als beveiligingsadvies, waardoor de meeste stabiele distributies met langetermijnondersteuning blootgesteld bleven. Het gaat hier om Debian 7 (wheezy), Red Hat Enterprise Linux 6 & 7 en Ubuntu 12.04.

Klanten van Qualys kunnen GHOST opsporen door te scannen met de Qualys Vulnerability Management-cloud-oplossing (VM) als QID 123191. Dit betekent dat Qualys-klanten rapportages kunnen krijgen, die hun bedrijfsbrede blootstelling tijdens hun volgende scanningcyclus in kaart brengt. Hierdoor hebben ze inzicht in de impact binnen hun organisatie en zijn ze in staat de voortgang van het herstel van deze ernstige kwetsbaarheid efficiënt te volgen.

“GHOST vormt een remote code execution-risico, wat het voor een aanvaller heel eenvoudig maakt om een machine binnen te dringen. Een aanvaller kan bijvoorbeeld een simpele e-mail versturen vanaf een Linux-systeem en automatisch volledige toegang tot die machine krijgen”, zegt Wolfgang Kandek, Chief Technical Officer van Qualys, Inc. “Gezien het enorme aantal systemen op basis van glibc, zijn wij ervan overtuigd dat dit een zeer ernstige kwetsbaarheid is, die onmiddellijk moet worden aangepakt. Het beste wat je kunt doen om het risico te beperken, is een patch van je Linux-leverancier installeren.”

Advertentie: De inhoud van dit blok bevat een mededeling van onze partner

Vacatures van Interconnect


ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...