SIDN draagt bij aan welvaart en welzijn Nederland door oprichting Fonds

  • Bedrijfsnieuws van
  • SIDN
  • geplaatst op
  • 8 oktober 2013 15:21 uur

SIDN, de beheerder van het .nl-domein, heeft het voornemen het SIDN Fonds op te richten. Dit onafhankelijke Fonds heeft als doel de welvaart en het welzijn in Nederland te verhogen door een bijdrage te leveren aan de vergroting van de economische en maatschappelijke waarde van het internet. Het Fonds doet dit door projecten financieel te ondersteunen die gericht zijn op het stimuleren van innovatie, onderwijs, onderzoek, het verhogen van veiligheid en het vertrouwen, het verbreden van toepassingen en het vergroten van zinvol gebruik van het internet in Nederland. SIDN is van plan om een startvermogen van naar verwachting 5 miljoen ter beschikking te stellen aan het Fonds en heeft daarnaast de intentie om het Fonds duurzaam financieel te ondersteunen. Registrars en andere partijen binnen de internetgemeenschap zullen actief bij de uitwerking van het Fonds betrokken worden. Met deze bijzondere stap wil SIDN haar bijdrage aan de verdere groei en toepassing van het internet in Nederland sterk vergroten en een positieve impuls geven aan de maatschappelijke en economische ontwikkeling van Nederland.

In de komende maanden zal SIDN de inrichting van het SIDN Fonds verder uitwerken, onder andere in overleg met de bij haar aangesloten registrars (vaak hostingbedrijven of internet service providers). Het is daarbij de bedoeling dat de registrars en ook andere partijen binnen de internetgemeenschap en de Nederlandse maatschappij actief binnen en bij het SIDN Fonds betrokken worden. Dit onder andere door deel te nemen in de raad van advies die het Fonds zal adviseren over zijn beleid. Daarnaast zal een van de bestuurders van het SIDN Fonds een directe relatie moeten hebben met een registrar.

SIDN ziet de oprichting van het Fonds als een invulling van haar eigen doelstelling om toegevoegde waarde te leveren voor de internetgemeenschap en daarmee voor het algemeen nut. “Een sterke internetsector is immers het fundament voor een innovatief Nederland, voor de groei van ons welzijn en onze welvaart”, aldus Roelof Meijer, algemeen directeur SIDN. “De resultaten van een onderzoek dat we hebben laten uitvoeren door SEO Economisch Onderzoek laten zien dat we als SIDN waarschijnlijk het meest effectief een bijdrage kunnen leveren aan de welvaart door een deel van ons bedrijfsresultaat te investeren in projecten die het maatschappelijk belang van het internet voor de Nederlandse samenleving bevorderen”.

De resultaten van het Nominet Trust, een soortgelijk fonds dat is opgericht door Nominet (de organisatie die het .uk-domein beheert) laten zien wat het potentieel is van het SIDN Fonds. Projecten waarbij hulpmiddelen worden ontwikkeld waardoor visueel gehandicapten toegang krijgen tot essentiële diensten op internet, een onderzoek naar de effecten van internet en ICT op ons leven in de toekomst, de integratie van ICT en internet om de zorg te verbeteren. Eddy Schuyer, voorzitter RvT: “De Raad van Toezicht van SIDN is van mening dat een dergelijk Fonds en zulke projecten ook perfect aansluiten bij de missie van SIDN om een bijdrage te leveren aan één, wereldomvattend internet dat open en toegankelijk is voor allen”.

Advertentie: De inhoud van dit blok bevat een mededeling van onze partner

Vacatures van Byte


ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...