The Elephant in the Room: Overheden maken zelf internet onveilig met hun afluisterpraktijken’

  • Bedrijfsnieuws van
  • Greenhost
  • geplaatst op
  • 14 april 2015 12:20 uur

Free Press Unlimited, Bits of Freedom, Article19, Greenhost en Tactical Technology Collective doen een oproep aan overheden om massa surveillance te bespreken tijdens de Global Conference on Cyberspace (GCCS2015) in Den Haag. Massa surveillance is deze conferentie de “Elephant in the Room”.

Bijeenkomst The Elephant in the Room
De organisaties willen op 16 april om 9 uur, voorafgaand aan de opening van de conferentie in het World Forum door premier Rutte, aan de kaak stellen wat volgens hen het ware onderwerp moet zijn tijdens deze conferentie: Massa surveillance. Voor velen ‘The Elephant in the Room’ omdat overheden het niet graag openlijk bespreken.
Menso Heus van Free Press Unlimited: “Zolang overheden hun burgers massaal afluisteren en bespioneren heeft het weinig zin om met hen te praten over een veilig en open internet.” Naast een statement bieden de organisaties aan geïnteresseerden een verzameling voorbeelden van grove online schendingen van mensenrechten.

U bent van harte uitgenodigd om bij de persconferentie aanwezig te zijn, op 16 april om 9 uur in het Worldhotel Bel Air in Den Haag.

Cyberaanvallen door overheden
Sinds de onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden weten we dat ook in het Westen mensen massaal worden bespioneerd door overheden. Dit massaal afluisteren leidt onder andere tot het oppakken en vervolgen van dissidenten, journalisten, klokkenluiders en activisten. Sacha van Geffen van Greenhost: “Wij beheren de fundamentele infrastructuur voor journalisten en activisten die werken in de zwaarst mogelijke omstandigheden. Hun levens en die van hun medestanders zijn afhankelijk van een betrouwbaar communicatienetwerk. De afluisterpraktijken van geheime diensten maakt onze systemen onbetrouwbaar, kwetsbaar en zet levens op het spel.”

Er zijn tijdens deze conferentie dus nogal wat gevoelige onderwerpen te bespreken: veel deelnemende landen in deze conferentie zijn op een of andere manier bezig zijn met het online schenden van mensenrechten. Niet alleen criminelen voeren cyberaanvallen uit, ook overheden doen dat. Bovendien wordt spionagesoftware gemaakt in het Westen verkocht aan iedereen die het kan betalen, waaronder de geheime diensten van Egypte, Bahrein en Ethiopië.

Mensenrechten verdedigen in plaats van schenden
Het recht op privacy is een fundamenteel mensenrecht en is essentieel voor een open democratie. Het is belangrijk voor onze vrijheid van meningsuiting, voor onze mogelijkheid om online informatie te zoeken en te delen zonder dat er meegekeken wordt door geheime diensten. Niels ten Oever van Article19: “We kunnen niet langer toestaan dat massa surveillance onbespreekbaar blijft. Deze praktijk moet juist besproken en gestopt worden. Overheden moeten zich houden aan de wet en hun verplichting aan burgers om te zorgen voor mensenrechten voor iedereen.”
Ton Siedsma van Bits of Freedom: “Het is van groot belang dat er wordt gesproken over massa surveillance. En het is wrang dat Nederland, de organisator van de conferentie, wetsvoorstellen voorbereidt die een inbreuk maken op de grondrechten van de burger en op de cyber security die Nederland zegt te willen verbeteren.”

Advertentie: De inhoud van dit blok bevat een mededeling van onze partner

Vacatures van Denit


ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?