The Elephant in the Room: Overheden maken zelf internet onveilig met hun afluisterpraktijken’

  • Bedrijfsnieuws van
  • Greenhost
  • geplaatst op
  • 14 april 2015 12:20 uur

Free Press Unlimited, Bits of Freedom, Article19, Greenhost en Tactical Technology Collective doen een oproep aan overheden om massa surveillance te bespreken tijdens de Global Conference on Cyberspace (GCCS2015) in Den Haag. Massa surveillance is deze conferentie de “Elephant in the Room”.

Bijeenkomst The Elephant in the Room
De organisaties willen op 16 april om 9 uur, voorafgaand aan de opening van de conferentie in het World Forum door premier Rutte, aan de kaak stellen wat volgens hen het ware onderwerp moet zijn tijdens deze conferentie: Massa surveillance. Voor velen ‘The Elephant in the Room’ omdat overheden het niet graag openlijk bespreken.
Menso Heus van Free Press Unlimited: “Zolang overheden hun burgers massaal afluisteren en bespioneren heeft het weinig zin om met hen te praten over een veilig en open internet.” Naast een statement bieden de organisaties aan geïnteresseerden een verzameling voorbeelden van grove online schendingen van mensenrechten.

U bent van harte uitgenodigd om bij de persconferentie aanwezig te zijn, op 16 april om 9 uur in het Worldhotel Bel Air in Den Haag.

Cyberaanvallen door overheden
Sinds de onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden weten we dat ook in het Westen mensen massaal worden bespioneerd door overheden. Dit massaal afluisteren leidt onder andere tot het oppakken en vervolgen van dissidenten, journalisten, klokkenluiders en activisten. Sacha van Geffen van Greenhost: “Wij beheren de fundamentele infrastructuur voor journalisten en activisten die werken in de zwaarst mogelijke omstandigheden. Hun levens en die van hun medestanders zijn afhankelijk van een betrouwbaar communicatienetwerk. De afluisterpraktijken van geheime diensten maakt onze systemen onbetrouwbaar, kwetsbaar en zet levens op het spel.”

Er zijn tijdens deze conferentie dus nogal wat gevoelige onderwerpen te bespreken: veel deelnemende landen in deze conferentie zijn op een of andere manier bezig zijn met het online schenden van mensenrechten. Niet alleen criminelen voeren cyberaanvallen uit, ook overheden doen dat. Bovendien wordt spionagesoftware gemaakt in het Westen verkocht aan iedereen die het kan betalen, waaronder de geheime diensten van Egypte, Bahrein en Ethiopië.

Mensenrechten verdedigen in plaats van schenden
Het recht op privacy is een fundamenteel mensenrecht en is essentieel voor een open democratie. Het is belangrijk voor onze vrijheid van meningsuiting, voor onze mogelijkheid om online informatie te zoeken en te delen zonder dat er meegekeken wordt door geheime diensten. Niels ten Oever van Article19: “We kunnen niet langer toestaan dat massa surveillance onbespreekbaar blijft. Deze praktijk moet juist besproken en gestopt worden. Overheden moeten zich houden aan de wet en hun verplichting aan burgers om te zorgen voor mensenrechten voor iedereen.”
Ton Siedsma van Bits of Freedom: “Het is van groot belang dat er wordt gesproken over massa surveillance. En het is wrang dat Nederland, de organisator van de conferentie, wetsvoorstellen voorbereidt die een inbreuk maken op de grondrechten van de burger en op de cyber security die Nederland zegt te willen verbeteren.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.