Hosting Hot Topic: De opkomst van grote cloudproviders, kans of bedreiging?


Op 9 april 2015 vond bij NL-ix in Den Haag de eerste editie van Hosting Hot Topic plaats. Tijdens de bijeenkomst gingen 12 personen die werkzaam zijn in en rondom de hostingbranche met elkaar in discussie over een onderwerp dat hot is in de hostingbranche. Tijdens het besloten evenement stond de vraag centraal wat de opkomst van grote buitenlandse cloudproviders betekent voor de Nederlandse hostingbranche.

Dat de opkomst van grote cloudproviders gevolgen zal hebben voor de Nederlandse hostingbranche, daar zijn alle deelnemers van Hosting Hot Topic het over eens. Daar komt bij dat hostingdiensten steeds verder worden gestandaardiseerd en door nieuwe technieken zoals containerization ook onderling uitwisselbaar zullen worden. Hosting zal daarom naar verwachting in de toekomst telkens meer een commodity worden. Uiteindelijk zal er in toenemende mate tegen hosting worden aangekeken op een zelfde manier zoals we nu naar onze stroomvoorziening kijken.

Voor de Nederlandse hoster zal het lastig worden om rechtstreeks te concurreren met de grote cloudproviders. Het is al helemaal niet mogelijk om te concurreren op prijs. Met momenteel één belangrijke uitzondering, de prijs van dataverkeer is bij de grote cloudproviders relatief hoog. Door verschillende deelnemers werd dit ook wel als de “verborgen kosten van de cloud” aangeduid. Op dat punt valt daarom vooralsnog wel te concurreren met de grote cloudproviders.

Een breed gedeelde visie van de deelnemers is dat de markt uiteindelijk zal gaan bestaan uit enkele grote cloudproviders en veel kleinere hosters die gebruik maken van de infrastructuur van de eerste of zich richten op niche markten. Nederlandse hosters zullen zich nog wel kunnen onderscheiden met diensten die de grote cloudproviders niet kunnen of willen aanbieden en door toegevoegde waarde te bieden bovenop de diensten van de grote cloudproviders.

Een belangrijke vraag is in hoeverre in de toekomst de mogelijkheid om direct klantcontact met de hoster te hebben nog een rol zal spelen naarmate hostingdiensten telkens verder worden gestandaardiseerd. Nederlandse hosters die dicht op de klant zitten, kunnen beter in die behoefte voorzien dan grote cloudproviders. De mate waarin er behoefte is aan direct klantcontact zal daarom een bepalende factor worden voor de toekomst van Nederlandse hosters.

De belangrijkste conclusie van deze eerste Hosting Hot Topic is dat de opkomst van de grote cloudproviders duidelijke gevolgen zal hebben voor de Nederlandse hostingbranche. Dat is een bedreiging voor Nederlandse hosters. Anderzijds zijn er ook kansen om gebruik te maken van de infrastructuur van de grote cloudproviders en daar toegevoegde waarde te bieden.

Tijdens de volgende editie van Hosting Hot Topic, die op woensdag 1 juli zal plaatsvinden, staat de vraag centraal welke veranderingen de opkomst van clouddiensten voor gevolgen heeft voor het personeel dat Nederlandse hosters nodig hebben. Alle deelnemers worden op persoonlijke titel uitgenodigd op basis van de bijdrage die zij aan de discussie kunnen leveren over het voorliggende hot topic.​

Hosting Hot Topic is een initiatief van Anna Kocks (The Red Dress Effect) en Arnout Veenman (xCAT.nl Publishing, waaronder ook ISPam.nl).

Stuur ook uw blog, achtergrond artikel of andere bijdrage in!

Indien u zelf een interessante bijdrage, zoals een blog, how-to of achtergrond heeft, dan plaatsen wij die graag en dat kost u niks. Neem contact op met de ISPam.nl redactie via [email protected] of kijk op deze pagina voor meer informatie over het leveren van een bijdrage aan ISPam.nl.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.