Verslag paneldiscussie MORE-IP 2016: De toekomst van peering & interconnectie


MORE-IP 2016 ging dit jaar over de toekomstige ontwikkelingen binnen de internetindustrie. Mike Hollands, Director Connectivity Segment bij Interxion, Nina Bargisen, Network Strategy Manager bij Netflix en Thomas Volmer, Peering Manager bij Google, spraken op de eerste dag tijdens een paneldiscussie over de toekomst van peering en interconnectie.

Het internetverkeer consolideert zich – toch…?

Nina Bargisen en Thomas Volmer stelden de aanname dat het internetverkeer wordt beheerd door steeds minder partijen ter discussie: tien jaar geleden kwam 50% van het internetverkeer voor rekening van ca. 3.000 netwerken. Tegenwoordig komt 70% van al het internetverkeer van 10 netwerken1. Het lijkt misschien zo dat de grote netwerken steeds groter worden en de kleinere netwerken “opeten” maar volgens Nina en Thomas is er alleen maar meer content en zijn er meer bedrijven die online gaan. Velen profiteren van netwerkeffecten zoals content- of sociale netwerken, of van schaalvoordelen in het geval van opslag of bijvoorbeeld de toenemende populariteit van de openbare cloud. Als gevolg hiervan groeien zij snel en genereren en beheren ze veel internetverkeer. De rest van de internetgemeenschap is er echter nog steeds en is groeiende.

Steeds dichterbij de rand

Een van de belangrijkste trends in de peering-sector is om de content steeds dichter bij de eindgebruiker te brengen. Netflix, een van de meest toonaangevende internet televisienetwerken wereldwijd is een goed voorbeeld. Zij hebben 81 miljoen gebruikers in 191 landen en bieden 125 miljoen uur aan televisieprogramma’s – dit vertegenwoordigt een ongekende hoeveelheid data. Nina Bargisen legt uit dat slechts een fractie hiervan via internet exchanges zoals AMS-IX loopt omdat Netflix haar content zo dicht mogelijk bij de eindgebruikers aanbiedt via het eigen contentdistributienetwerk. De servers zijn vlak bij de eindgebruikers geplaatst, zelfs binnen de netwerken van de internetproviders. Dit betekent dat zowel Netflix als de ISP’s kunnen besparen op de hoeveelheid benodigde apparatuur.

Hetzelfde geldt voor Google dat een netwerk heeft aangelegd dat de bits van onder andere “alle YouTubers van de hele wereld naar alle kijkers over de hele wereld brengt”, legt Thomas Volmer uit. Echter, het feit dat Google directe interconnecties heeft met deze partijen, betekent niet dat de ‘traditionele’ vorm van peering niet langer relevant is, integendeel.

Mike Hollands van Interxion bevestigt dit: omdat er een toenemende vraag is om naar de rand van het netwerk te gaan, breiden ook steeds meer internet exchanges hun aanwezigheid uit. Sommige hebben zich tot nu toe geconcentreerd op hun thuisland, maar steeds meer verplaatsen zich naar de VS of andere Europese steden zoals Palermo, Marseille, Madrid en Istanbul. Deze ontwikkeling heeft positieve gevolgen voor datacenters omdat er vraag ontstaat naar meer datacenters in steden die tot nu toe werden gezien als minder belangrijk.

Bereiken van volgende miljard internetgebruikers

Het panel sprak vervolgens over het doel het volgende miljard gebruikers van internet te voorzien. Zij bevinden zich niet in Europa of de VS, maar wonen in landen waar mogelijk minder geavanceerde apparatuur wordt gebruikt en de benodigde infrastructuur (nog) niet aanwezig is. Thomas Volmer benadrukte dat er een heel ecosysteem voor nodig is om meer mensen online te krijgen: apparatuur, functionerende en snelle toegangsnetwerken, infrastructuur. “Het bijna een soort BBP per capita probleem”, voegde hij toe. “Er bestaat geen toverstokje waarmee je kunt zwaaien om dit probleem op te lossen.”

Nina Bargisen sprak over het pad dat Netflix volgt om het volgende miljard internetgebruikers te bereiken. Netflix ging in januari live in Afrika en het feit dat veel van de internetconnectiviteit daar mobiel is, maakt het iets eenvoudiger: mobiele verbindingen betekent minder eisen aan de bandbreedte. Het betekent ook dat Netflix harder moet werken om echt goede kwaliteit te leveren op zelfs minder brandbreedte dan het nu al doet.

Zowel Nina als Thomas moeten nog bepalen waar ze de content het continent binnenbrengen – een uitdaging die niet morgen is opgelost. Steden als Marseille spelen een belangrijke rol: dit is waar het meeste verkeer van Noord-Afrika kan worden gebundeld en met andere partijen kan worden uitgewisseld.

Automatisering is de sleutel

Thomas Volmer sprak over automatisering als één van de belangrijkste ontwikkelingen bij Google: de schaal van Google en het internet maken automatisering noodzakelijk. Wanneer een netwerk op AMS-IX een directe verbinding wil met Google, is een mail aan Google voldoende en kunnen ze zelf – na goedkeuring door Google – met twee klikken hun Google router configureren. Thomas voorspelde dat, hoewel er nu nog steeds menselijke tussenkomst nodig is in dit proces, zijn baan in de toekomst volledig geautomatiseerd zal zijn.

Mike Hollands voegde hieraan toe dat automatisering ook een nieuw klantensegment kan aantrekken zoals grote ondernemingen: er zijn ondernemingen die momenteel al gebruik maken van internet exchanges, maar dit zijn voornamelijk organisaties die een peering expert in huis hebben. Automatisering kan ertoe bijdragen dat internet exchanges relevanter worden voor een bredere markt, wat ook weer voordelen heeft voor datacenters zoals Interxion. Hij prees AMS-IX voor haar innovaties in de ontwikkeling van haar portals en software, waardoor deze eenvoudiger in gebruik zijn voor een grotere groep klanten.

Thomas Volmer voegde eraan toe dat vertrouwen een doorslaggevende factor is voor grote ondernemingen als zij meer van hun IT-systemen of opslag toe willen vertrouwen aan public cloudproviders. Hier liggen kansen voor providers en in het bijzonder voor internet exchanges, omdat zij de verbindende factor zijn in het netwerk in een stedelijk gebied. Hij kan zich voorstellen dat AMS-IX ondernemingen in Amsterdam bij elkaar brengt op een infrastructuur die alle cloudproviders verbindt, en deze ondernemingen zo de beveiliging en betrouwbaarheid geven waar zij behoefte aan hebben.

Worden internet exchanges overbodig?

De vraag of er in de toekomst nog een rol is weggelegd voor internet exchanges werd door de drie panelleden eenvoudig beantwoord: zij waren het er allemaal over eens dat exchanges ook in de toekomst van belang zijn.

Nina Bargisen stelde de trend ter discussie dat internet exchanges op zoek zijn naar nieuwe inkomstenbronnen door andere soorten services. Zij pleitte ervoor dat exchanges trouw blijven aan hun kerntaken: het bieden van lokale interconnectie. Dit is cruciaal, ook voor grote netwerken zoals Netflix. “We zitten op de internet exchange, zijn er dol op en we maken er gebruik van. Niet voor de grote datastromen maar als aggregators, een plaats waar we de kleinere aanbieders kunnen ontmoeten.” In haar optiek maken internet exchanges het voor nieuwe, innovatieve spelers eenvoudiger om op de markt te komen en zich voordelig en eenvoudig te verbinden met de rest van het internet.

Een vertegenwoordiger van Facebook die tijdens de discussie aanwezig was, bevestigde dit. Als netwerken eenmaal groot genoeg zijn, willen zij zich rechtstreeks met elkaar verbinden. “Als AMS-IX relevant wil blijven, moet het nieuwe markten opzoeken en de toegangsbarrière zo laag mogelijk houden voor nieuwe partijen met fantastische ideeën.”

Alle deelnemers waren het hiermee eens, maar Mike Hollands en Thomas Volmer zagen wel de toegevoegde waarde in het diversifiëren van internet exchanges en het toevoegen van nieuwe inkomstenbronnen. Mike zei dat exchanges nog steeds ‘traditionele’ peering bieden, maar dat diensten zoals de cloudconnectiviteit die AMS-IX biedt door haar samenwerking met Megaport, hen wel relevanter maken voor een groter publiek. Het helpt hen bovendien de prijzen laag houden, wat Thomas Volmer toejuichte.

1 Bron: presentatie van Craig Labovitz van deepfield op de GPF 11

AMS-IX - Peering 2016 - day 1 -203

AMS-IX - Peering 2016 - day 1 -209

 

Geschreven door Pauline Hartsuiker (AMS-IX)

Dit ingezonden artikel is geschreven door Pauline Hartsuiker van AMS-IX.

Stuur ook uw blog, achtergrond artikel of andere bijdrage in!

Indien u zelf een interessante bijdrage, zoals een blog, how-to of achtergrond heeft, dan plaatsen wij die graag en dat kost u niks. Neem contact op met de ISPam.nl redactie via [email protected] of kijk op deze pagina voor meer informatie over het leveren van een bijdrage aan ISPam.nl.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.