Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

EU reageert mild, maar Trump haalt feitelijk streep door privacy Europese burgers

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 31 januari 2017 08:00 uur

Terwijl de wereld na een dikke week over de nieuwe Amerikaanse president heen valt in verband met een omstreden inreisverbod, heeft Trump ook nog een decreet ondertekend dat wel eens vergaande gevolgen kan hebben voor diensten die Amerikaanse cloudproviders aanbieden in Europa. De vraag is vooral of Europese bedrijven en consumenten nog wel gebruik moeten maken van opslag in systemen van Amerikaanse bedrijven. Trump ondertekende begin vorige week een decreet dat privacybescherming voor niet-Amerikanen in principe helemaal opheft.

Het gaat om sectie veertien van het ‘Enhancing Puiblic Safety Order’. Daarin wordt onomwonden gesteld dat privacybescherming alleen geldt voor Amerikaanse burgers en permanente inwoners van de VS. Dat is volledig in strijd met het Privacy Shield, de opvolger van Safe Harbour. Toch reageerde de Europese Unie vrij laconiek over het decreet. Volgens de EU biedt het Privacy Shield voldoende bescherming voor data van Europese ingezetenen en bedrijven. Het decreet maakt het Privacy Shield inderdaad niet ongedaan, maar de status is vervolgens volstrekt onduidelijk.

Concreet zegt het decreet dat Amerikaanse organisaties – FBI, CIA, NSA – alle data van niet-Amerikanen mag doorzoeken. Op die data gelden geen privacywaarborgen. Het Privacy Shield is dat waarborg en juist die regeling maakt het voor partijen als Microsoft, Amazon en Google mogelijk om zaken te doen in Europa. Deskundigen wijzen erop dat Trump de akkoorden en de afspraken ondermijnt met het decreet. Dat zou betekenen dat het Privacy Shield als juridisch raamwerk voor veilige overdracht en opslag van privacygevoelige data in Amerikaanse datacenters en cloudsystemen, buitenspel is gezet. Dan gaat het om alle data van Europese burgers, dus ook data op Facebook, Twitter en LinkedIn.

Juristen van de Europese Commissie stellen dat het decreet geen onderdeel is van het Privacy Shield en dat de reikwijdte daarom beperkt is. Hoe dan ook: het is geen geheim dat Trump eigenlijk van de afspraken met de EU af wil. In zijn visie zouden opsporingsdiensten toegang moeten krijgen tot alle data buiten de Amerikaanse landsgrenzen, bijvoorbeeld op systemen van Amerikaanse cloudproviders. De houding van de EU is daarmee op zijn zachtst gezegd nogal naïef. Het advies voor Europeanen en Europese bedrijven zou eigenlijk moeten zijn om data alleen nog bij Europese providers op te slaan, in Europese datacenters op Europees grondgebied en alleen beheerd door medewerkers met een paspoort van een Europees land. De impact van Trumps protectiepolitiek kon dan wel eens veel groter zijn dan menigeen denkt.

Sven, 31 januari 2017 8:26 am

Hoewel ik het risico ook niet zou nemen en om diverse redenen zou aanraden om een EU te kiezen, wil ik je wel wijzen op dit artikel: https://blog.iusmentis.com/2017/01/30/donald-trump-privacy-shield-opgeblazen/ die een iets andere visie over het decreet.

Ronald, 31 januari 2017 11:38 am

"De vraag is vooral of Europese bedrijven en consumenten nog wel gebruik moeten maken van opslag in systemen van Amerikaanse bedrijven."

Het antwoord is een wedervraag:
Wanneer is het ooit een goed idee geweest?
De constante twijfel over wie er allemaal door je data struinen, met wat voor een reden, wat slaan zij nog op terwijl jij het al weggegooid hebt? Met wie delen ze dat? Met samenwerkende partners? Wie zijn dat?
Zooo veeeel vragen... Maar ach, je hebt toch niets te verbergen.. :-)

Dus als je het mij vraagt: Nee, maak gebruik van Europese bedrijven, of liever nog Nederlandse (Engeland was ooit ook geen slecht idee).

Bart ter Veer, 31 januari 2017 1:25 pm

Een blog - geschreven door Martijn van Zoeren, oprichter en CEO van Dutch Cloud - die nu wel in een ander daglicht gezien kan worden, of was dit vooruitzien?! Hoe het ook zij; Dutch Cloud zegt genoeg... :-) Lees zijn blog van augustus vorig jaar: http://www.dutchcloud.com/david-en-de-goliaths/

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.