Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Gyrocenter opent datacentrum in Amsterdam

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 14 september 2009 08:05 uur

GyrocenterAmsterdam is weer een datacentrum rijker. Gyrocenter, een zusterbedrijf van Reasonnet, opent haar eerste eigen datacentrum onder de naam Gyro DC-II. De eerste klanten hebben het datacentrum al betrokken en op 18 september wordt het geopend.

De totale oppervlakte van Gyro DC-II bedraagt ongeveer 1.000m2, hiervan is 750m2 ingericht als datavloer en 250m2 als technische ruimten. Het Gyro DC-II heeft drie datavloeren, waarbij er twee zijn ingericht als zogenaamde High Density datavloer én één andere datavloer.

Op de twee high density-datavloeren is maximaal 32 Ampère aan vermogen per rack beschikbaar en koelbaar, op dat niet high-density datavloer is dat maximaal 16 Ampère. Samen met klanten die een nog hoger vermogen per rack nodig hebben wordt er naar maatwerk oplossingen gekeken. Op dit moment wordt er met een klant al getest om 48 Ampère in één rack te verbruiken. Deze test verloopt tot nu toe succesvol, lichtte David Jacobs van Gyrocenter toe. Het totale vermogen van het Gyro DC-II is 2MVA.

Op de datavloer wordt in inlaat temperatuur gebruikt van 24 °C met een afwijking van 2 °C. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van koude/warme-gangen, die zijn uitgerust met druksensoren. Zodra de luchtdruk te laag wordt in een deel van de gang, dan wordt de facility manager gewaarschuwd. Deze kan dan de bewuste tegel waar de luchtdruk te laag is afstellen om zo de luchtdruk weer te optimaliseren.

Het datacentrum beschikt over één dieselgenerator, zonder redundantie, hier is voor gekozen omdat de kans dat de generator het laat afweten, niet opwoog tegen de kosten voor een extra generator. Er zijn wel al plannen voor het bijplaatsen van twee extra generatoren wanneer het datacentrum wordt uitgebreid, waardoor N+1 redundantie ontstaat. Daarnaast beschikt het datacentrum over een UPS-systeem, die bestaat uit 6 UPS-modules, in een N+1 opstelling. Zowel de A- als de B-feed van het datacentrum wordt door dit UPS-systeem gevoed.

Volgens Theo Arendzen van ICTRoom is voor deze opstelling gekozen, omdat dit veel efficiënter is. Wanneer er twee losse UPS-systemen worden gebruikt, dan zouden beide voor maximaal 50% worden belast. De efficiëntie van een dergelijke UPS-oplossing is vaak maar 92% terwijl de oplossing die nu gekozen een efficiëntie van 96% heeft. Hierdoor wordt er minder stroom verspilt en alle stroom die je anders verspilt moet ook worden weggekoeld. De keuze voor één UPS-systeem maakt het datacentrum een stuk zuiniger.

Het datacentrum maakt gebruik van DX-units voor de koeling. In eerste instantie gaf Gyrocenter aan geen gebruik te maken van “freecooling”. Wanneer de definitie van free cooling wordt uitgebreid met het gebruik maken van de (koude) buitenlucht, dan blijkt dit wel degelijk het geval te zijn. Door middel van overgedimensioneerde condensatoren wordt er gekoeld met behulp van de buitenlucht. Echter worden de compressoren nooit volledig uitgeschakeld.

Door zuinig met energie om te gaan anticipeert Gyrocenter met Gyro DC-II op een Energy Usage Effectiveness (EUE) van 1.28 op jaarbasis. De gemeente Amsterdam eist van nieuwe datacentra binnen haar gemeente dat ze een EUE waarde van maximaal 1.3 hebben.

Net als verschillende andere datacentra is Gyro DC-II een whitelabel datacentrum dat volledig los komt te staan van haar zusterbedrijf ReasonNet. Het datacentrum is samen met ICTRoom ontwikkeld. Het beheer van het datacentrum wordt ook door ICTRoom uitgevoerd.

Op 18 september wordt Gyro DC-II officieel geopend.

Zonder foto’s is dit artikel niet compleet:

Gyro DC-II: Kasten

Gyro DC-II: Cooling Alley

Gyro DC-II: Generator

Gyro DC-II: ET ruimte

Glenn, 14 september 2009 9:18 pm

Jammer van die generator op dit moment. Ik snap het niet helemaal. DCG (ook niet het grootste DC) deed bij de opening overkomen alsof die generatoren allemaal niet zo heel veel kosten.

Wel mooi DC als ik dat zo hoor. Dacht trouwens altijd dat Tele2 eigenaar werd van Gyrocenter.

Dennis, 14 september 2009 11:38 pm

Het Gyrocenter is enkel een naam voor het Tele2 datacenter. Het datacenter is gewoon van Tele2. Zover ik het begrepen heb.

robbert, 15 september 2009 12:18 pm

Gyrocenter 1 = Tele2
Gyrocenter 2 = Gyrocenter B.V. -> Reasonnet

Jochem, 15 september 2009 3:40 pm

Gyrocenter is een bedachte naam voor het Tele2 datacenter. Ik meen zelfs dat deze naam door Reasonnet bedacht is, aangezien de Tele2 engineers toen Reasonnet er net zat niet bekend waren met die naam.

Betreffende de generatoren: die dingen zijn niet zo heel goedkoop. Daarnaast brengt elke generator ook weer extra onderhoud, etc. Oudere DC's konden tijdens de internetbubble prima meerdere generatoren neerzetten (Telecity 3 heeft er bijv 4), tegenwoordig is het maar de vraag hoe ver je met je redundantie wilt gaan - niet alleen in de zin van kostenoverweging, maar ook als je bijvoorbeeld kijkt naar wat veel klanten doen: vele klanten zien graag N+1 bij een generator, maar hangen al hun machine aan een enkele switch of een enkele STS.

Bedenk wel dat een dip in de stroom op wordt gevangen door het UPS systeem, welke wel redundant is. Vraag me niet hoe lang het UPS systeem de boel draaiende kan houden, maar bij eventueel kort wegvallen van de stroom (enkele seconden) kan het makkelijk door het UPS systeem afgevangen worden. Bij langere stroomuitval komen er daadwerkelijk problemen en moet de generator dit opvangen. Je zou kunnen zeggen dat de stroomvoorziening zonder meer N+1 is, de backup faciliteiten voor de eerste dip N+1 en enkel de tweede backup vooralsnog N.

Randy ten Have, 15 september 2009 4:04 pm

Persoonlijk heb ik liever een 2e break feed, rechtstreeks uit het stroomnet. Zo heb je nooit last van weigerende UPS-systemen en niet-startende generatoren. Economisch is dit het meest interessante. Dit omdat een 2e feed bij veel datacentra vaak op eenzelfde UPS systeem staat als de eerste, waardoor je nog en SPOF hebt.

Michael, 19 september 2009 10:50 am

GYRO Center DC-2

De keuze voor 1 diesel generator was bewust, GYRO Center ligt op 100 meter van de NUON centra. De NUON heeft op deze plek 2 centrales staan waarvan er een steeds back-up is. De kans dat een hoofd kabel tussen NUON en GYRO Center breekt door graven is door de geringe afstand al minimaal, als de tweede centrale van de NUON het ook al niet doet, de UPS tijd wordt overschreden en de diesel generator al niet zou opstarten is minimaal.

Daarnaast is er een aansluiting voor een mobiele diesel generator. Deze kan worden gebruik bij onderhoud aan de bestaande.

De naam GYRO Center is in een ver verleden gebruikt door Versatel gebruikt. Na de overname van Versatel door Tele2 heeft Tele2 niets meer gedaan met de naam GYRO Center. Eerder dit jaar is besloten de naam te deponeren en onder de naam GYRO Center voor het datacenter verder te gaan. De naam GYRO Center komt natuurlijk van de straatnaam Gyroscoopweg voor de mensen die dit niet wisten.

Als aanvulling op het artikel kan nog gemeld worden dat GYRO Center uitsluitend stroom gebruik van windmolenparken.

Michael Roks
Datacenter Amsterdam
GYRO Center DC-2

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.