Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Prijzen hostingbedrijven nog te vaak zonder BTW’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 20 januari 2012 08:05 uur

Er is veel mis met de prijsweergave van Nederlandse hostingbedrijven. Vaak is de vermelding van het BTW-bedrag onduidelijk of ontbreekt deze helemaal.

Dat is althans de conclusie van de site HostingVergelijken.eu. Na een analyse van prijzen van 21 hostingbedrijven komt de site tot de conclusie dat 71 procent van de hosters geen BTW vermeldt.

Volgens de website worden aan particulieren vaak exclusief BTW-prijzen genoemd. “Nog vervelender zijn de situaties waarin het geheel onduidelijk is of de BTW wel of niet bij de prijs is inbegrepen”, aldus HostingVergelijken.eu.

De onduidelijkheid met de prijzen zou mogelijk te wijten zijn aan de overspannen markt die gekenmerkt wordt door een groot aantal kleine aanbieders. Deze beconcurreren elkaar vaak op prijs. Door de felle concurrentie dreigt er minder in service te worden geïnvesteerd en bovendien zien consumenten door de bomen het bos niet meer, stelt de website.

“Een derde nadeel is dat er veel overnames plaatsvinden bij webhosting aanbieders onderling. Daarmee veranderen de profielen van hostingbedrijven constant. Een veel gehoorde klacht is daarbij dat waar een hostingbedrijf zich eerst nog onderscheidde door service blijkt dit na een overname te zijn wegbezuinigd.”

Pieter, 20 januari 2012 9:37 am

HostingVergelijken.eu lijkt is meer een gesponserde website die juist daarom niet objectief is te noemen, derhalve brengen uitspraken van deze club niet veel gewicht in de schaal.

Als je op deze website kijkt dan zie je slechts een kleine selektie van hosting providers een betaalde advertentie en die komt dan ook goed uit de verf.

Verder zie ik verslagen staan van hostingproviders die zelf hun stukje hebben geschreven?

Waar staat btw vermeld waar een hosting provider zich kan opgeven of waar kan de consument het aanmelden?

Wouter, 20 januari 2012 11:11 am

Bovendien ligt het helemaal aan je doelgroep. 95% van onze klanten is een zakelijke klant, die zouden er niet op zitten te wachten om prijzen incl. BTW te zien. Het is natuurlijk wel belangrijk om duidelijk te vermelden of de getoonde prijzen excl. of incl. BTW zijn.

Pieter, 20 januari 2012 11:57 am

Uiteraard hoort het wel zo te zijn dat het goed duidelijk moet zijn dat het prijzen betr. incl. of excl BTW. Verder sluit ik mij aan hetgeen @Wouter hier plaatst.

Arnoud Engelfriet (ICTRecht), 20 januari 2012 12:10 pm

Als je je (ook) richt op consumenten, dan ben je wettelijk verplicht de prijzen inclusief BTW te vermelden. Alleen als je expliciet consumenten weert, mag je uitsluitend ex-BTW prijzen vermelden.

HostingVergelijken, 20 januari 2012 3:13 pm

Leuk deze berichten te lezen, het doet ons in ieder geval goed dat de website veel reacties oproept. Het grootste struikelpunt dat wij zien in de hosting markt is dat het voor consumenten lastig is een passende host te kiezen. Kortom, welke host ondersteund mijn gewenste CMS? Daarnaast kwamen wij regelmatig het struikelpunt BTW tegen, steeds meer consumenten nemen webhosting af en worden daarbij vaak met prijzen ex BTW, ex Administratiekosten, ex Aansluitkosten etc geconfronteerd.
Net als Arnoud zegt, dit mag alleen als consumenten geweerd worden, nooit het geval. Verder is de site een uit de hand gegroeid project waarbij er inderdaad enkele advertenties zijn geplaatst, wij hebben verder niet de illusie dat we hiermee erg winstgevend zullen zijn. Recensies kunnen aangevraagd worden per mail (zie link onderaan pagina), worden 100% door ons geschreven en bedrijven hebben géén invloed op de inhoud.

Pieter, 23 januari 2012 9:15 am

@Arnoud Engelfriet
Neem aan als je in het bestelformulier de prijzen in en excl. BTW vermeld dit in orde is, want daar staan uitsluitend de prijzen vermeld.

@HostingVergelijken
Kan mij er toch niet aan onttrekken dat de nummer 1 hoster ook heel, heel toevallig een adverteerder is?

En ik blijf erbij dat het niet erg overzichtelijk is hoe je als hostende partij op deze overzichtsite vermeld kan worden...? Misschien toch wat advertentie ruimte afnemen........

patrick, 23 januari 2012 9:57 am

@hostingvergelijken, en hoe denkt u dat dit objectief is te noemen:

Wanneer u zelf eigenaar bent van een Hosting Provider kunt u via de mail een aanvraag tot recensie indienen. Voor een recensie brengen wij €85,- administratiekosten in rekening. Hiervoor krijgt u de garantie dat er een recensie over uw bedrijf zal worden geschreven en online geplaatst, u heeft echter géén invloed op de inhoud van deze recensie.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.