Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Sterke afname groei aantal .nl-domeinnamen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 april 2013 08:05 uur

.nl een product van SIDNDe groei van het aantal .nl-domeinnamen is de afgelopen 12 maanden sterk afgenomen. De afgelopen vijf jaar was de netto groei van het aantal .nl-domeinnamen niet zo laag als de afgelopen 12 maanden, daarmee wijkt de groei trendmatig ook sterk af van de lineaire groei van het aantal .nl-domeinnamen in de afgelopen vijf jaar, zo blijkt uit eigen onderzoek van ISPam.nl.

In 5 van de afgelopen 12 maanden was de netto groei van het aantal .nl-domeinnamen in de bewuste maand de laagste in vergelijking met dezelfde maand in de vier voorgaande jaren. Daarnaast valt ook op dat de toename van het aantal .nl-domeinnamen het sterkst afwijkt van de lineaire groeitrend in de 48 maanden daarvoor.

Verband

Ook het aantal .nl-registrars dat de SIDN heeft is de afgelopen maand sterk gedaald, in maart dit jaar waren er nog maar 1.692 registrars, terwijl dat er in maart 2011 nog 1.890 waren. In maart nam het aantal registrars in één klap met 43 af, de grootste daling in twee jaar tijd. Opvallend is ook dat in die maand ook het aantal verhuizingen van .nl-domeinnamen met 27.382 het hoogst niveau bereikt in twee jaar tijd.

Waarschijnlijk is er een correlatie tussen de afname van het aantal registrars en het recordaantal verhuizingen. De domeinnamen die de registrars waren geregistreerd, moeten bij een andere registrar worden ondergebracht (of worden opgeheven). De afname van het aantal registrars zal daarom gevolgen moeten hebben voor het aantal verhuizingen en/of het aantal opzeggingen.

Ook tussen de afname van de groei van het aantal .nl-domeinnamen en de afname van het aantal registrars zit mogelijk een correlatie. Domeinnamen en webhosting worden telkens meer een commodity en telkens meer hosters beginnen zich daarom te specialiseren en zoeken de niches op. Het registreren van domeinnamen wordt daardoor door telkens minder hosters nog tot hun core-business gerekend. De noodzaak om zelf rechtstreeks .nl-domeinnamen bij de SIDN te kunnen registreren, neemt daardoor ook af.
Reactie SIDN
In een reactie laat SIDN-woordvoerder Karien Ris weten dat afname van de groei veroorzaakt wordt door dat er relatief veel .nl-domeinnamen zijn opgeheven het afgelopen jaar. Bedrijven en registrars kijken kritischer naar hun domeinportfolio, varianten van domeinnamen (met bijvoorbeeld een typefout die defensief zijn geregistreerd tegen typosquatting) en ook domeinnamen die ingezet zijn voor bepaalde projecten die niet zijn doorgegaan worden opgeheven. Het aantal nieuw geregistreerde .nl-domeinnamen is echter nog steeds stabiel en ligt op dit moment nog steeds rond de één miljoen per jaar.

ISPam.nl - Aantal .nl-domeinnamen maart 2008 - maart 2013

ispam-groei-nl-domeinnamen

 Update 14:15 uur: Reactie SIDN toegevoegd

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...