Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Sterke afname groei aantal .nl-domeinnamen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 april 2013 08:05 uur

.nl een product van SIDNDe groei van het aantal .nl-domeinnamen is de afgelopen 12 maanden sterk afgenomen. De afgelopen vijf jaar was de netto groei van het aantal .nl-domeinnamen niet zo laag als de afgelopen 12 maanden, daarmee wijkt de groei trendmatig ook sterk af van de lineaire groei van het aantal .nl-domeinnamen in de afgelopen vijf jaar, zo blijkt uit eigen onderzoek van ISPam.nl.

In 5 van de afgelopen 12 maanden was de netto groei van het aantal .nl-domeinnamen in de bewuste maand de laagste in vergelijking met dezelfde maand in de vier voorgaande jaren. Daarnaast valt ook op dat de toename van het aantal .nl-domeinnamen het sterkst afwijkt van de lineaire groeitrend in de 48 maanden daarvoor.

Verband

Ook het aantal .nl-registrars dat de SIDN heeft is de afgelopen maand sterk gedaald, in maart dit jaar waren er nog maar 1.692 registrars, terwijl dat er in maart 2011 nog 1.890 waren. In maart nam het aantal registrars in één klap met 43 af, de grootste daling in twee jaar tijd. Opvallend is ook dat in die maand ook het aantal verhuizingen van .nl-domeinnamen met 27.382 het hoogst niveau bereikt in twee jaar tijd.

Waarschijnlijk is er een correlatie tussen de afname van het aantal registrars en het recordaantal verhuizingen. De domeinnamen die de registrars waren geregistreerd, moeten bij een andere registrar worden ondergebracht (of worden opgeheven). De afname van het aantal registrars zal daarom gevolgen moeten hebben voor het aantal verhuizingen en/of het aantal opzeggingen.

Ook tussen de afname van de groei van het aantal .nl-domeinnamen en de afname van het aantal registrars zit mogelijk een correlatie. Domeinnamen en webhosting worden telkens meer een commodity en telkens meer hosters beginnen zich daarom te specialiseren en zoeken de niches op. Het registreren van domeinnamen wordt daardoor door telkens minder hosters nog tot hun core-business gerekend. De noodzaak om zelf rechtstreeks .nl-domeinnamen bij de SIDN te kunnen registreren, neemt daardoor ook af.
Reactie SIDN
In een reactie laat SIDN-woordvoerder Karien Ris weten dat afname van de groei veroorzaakt wordt door dat er relatief veel .nl-domeinnamen zijn opgeheven het afgelopen jaar. Bedrijven en registrars kijken kritischer naar hun domeinportfolio, varianten van domeinnamen (met bijvoorbeeld een typefout die defensief zijn geregistreerd tegen typosquatting) en ook domeinnamen die ingezet zijn voor bepaalde projecten die niet zijn doorgegaan worden opgeheven. Het aantal nieuw geregistreerde .nl-domeinnamen is echter nog steeds stabiel en ligt op dit moment nog steeds rond de één miljoen per jaar.

ISPam.nl - Aantal .nl-domeinnamen maart 2008 - maart 2013

ispam-groei-nl-domeinnamen

 Update 14:15 uur: Reactie SIDN toegevoegd

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.