Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN verlengt DNSSEC kortingsregeling tot 1 juli 2018

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 15 april 2014 08:05 uur

De DNSSEC-incentive, waarbij registrars voor elke met .nl-domeinnaam een bedrag aan korting krijgen, wordt tot 1 juli 2018 verlengd. Dat laat de SIDN weten in een reactie op vragen van ISPam.nl over de kortingsregeling. De SIDN stelt tegenover ISPam.nl dat de incentive heeft geleid tot meer gesigneerde domeinnamen. “We willen deze stijgende lijn in het aantal DNSSEC-domeinnamen graag vasthouden omdat het bijdraagt aan een veiliger internet.”

Oorspronkelijk zou de regeling waarbij registrars voor elke met DNSSEC gesigneerde .nl-domeinnaam een bedrag van 0,07 euro per kwartaal korting krijgen, anderhalf jaar lopen tot 1 juli 2014. De SIDN heeft nu besloten om de regeling met vier jaar te verlengen tot 1 juli 2018.

Het besluit is volgens de SIDN mede genomen, omdat veel registrars en ISP’s nog de stap naar DNSSEC gaan maken. Vooral registrars hebben daar concreet plannen voor, zo blijkt uit een rondvraag die vanuit de SIDN gehouden is. Daarnaast zijn er diverse internationale ontwikkelingen die positief zijn voor DNSSEC. Zo wordt van de registries voor de nieuwe gTLD’s verwacht dat ze DNSSEC aanbieden, waardoor steeds meer aanbieders van systemen voor hosters , ISP’s en andere DNS-operators het gaan ondersteunen.

Het feit dat er ruim 1,7 miljoen .nl-domeinnamen met DNSSEC zijn gesigneerd, noemt de SIDN boven verwachting en het is bovendien ook veel sneller gegaan dan verwacht. De verwachting bij de SIDN was dat er binnen een jaar één miljoen gesigneerde .nl-domeinnamen zouden zijn.

Op de vraag of er nog andere plannen zijn om (financiële) incentives in te zetten om doelen te verwezenlijken stelt de SIDN: “Wanneer wij daarmee op een efficiënte manier de kwaliteit van de .nl-zone kunnen verbeteren, willen wij dat zeker overwegen. In samenwerking met de Vereniging van Registrars kijken we momenteel ook naar mogelijkheden. Op dit moment kunnen wij daar echter inhoudelijk nog niet zoveel over vertellen.”

Op 4 april vroeg ISPam.nl aan de lezers of de DNSSEC-incentive moest worden verlengd. 30 van de 42 respondenten gaf aan graag zien dat de incentive zou worden verlengd, 15 daarvan waren zelfs van mening dat het kortingsbedrag verhoogd mag worden.

Vraag van de dag 04-04-2014
Moet SIDN registrars korting blijven geven voor elke met DNSSEC gesigneerde .nl-domeinnaam?
 • Ja, de korting mag zelfs omhoog
  37.21%
  16 Stemmen
 • Ja, de korting moet blijven
  34.88%
  15 Stemmen
 • Nee, de korting kan nu wel worden afgeschaft
  6.98%
  3 Stemmen
 • Nee, de korting had nooit moeten worden ingevoerd
  20.93%
  9 Stemmen
Totaal: 43 Stemmen
Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.