Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Review: Cloud onder controle bij Web://xtra?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 1 juli 2014 10:00 uur

Door Web://xtra worden de goedkoopste virtuele servers van Nederland aangeboden. Voor 2,75 euro per maand kun je al bij het bedrijf terecht voor een virtuele server, die per drie maanden dient te worden afgenomen. Een spreekwoord leert ons dat goedkoop duurkoop is, zou dat ook voor het controle paneel van Web://xtra gelden, of weet het bedrijf ons positief te verrassen?

Nadat de bestelling bij Web://xtra is gedaan, ontvang ik eerst een bevestiging van mijn bestelling per e-mail. Daarna ontvang ik een kwartier later ontvang ik een sloot e-mails met melding dat betaling ontvangen is, de factuur, de logingegevens voor het controlepaneel van Web://xtra, de melding dat de VPS aangemaakt is en als laatste een e-mail (zonder ‘from’-afzender) met de logingegevens van de VPS.

In de e-mail met de logingegevens staat een link naar het controlepaneel van de server, waarbij de link het formaat heeft van IP-poortnummer. Zodra ik daar op klik word ik getrakteerd op de melding dat er geen sprake is van een geldig SSL-certificaat. Wanneer ik die passeer, kom ik uit op de loginpagina van het controlepaneel.

Eenmaal ingelogd blijkt dat Web://xtra gebruik maakt van Virtualizor als software voor het beheer van virtuele servers. In het overzicht dat verschijnt, zie ik de virtuele server die ik heb afgenomen staan.

Beheer

Wanneer ik doorklik kom ik terecht op het dashboard waar ik de virtuele server daadwerkelijk kan beheren. Het beheer van de server concentreert zich volledig rond deze pagina. Helemaal bovenaan het overzicht is zichtbaar welk besturingssysteem is geïnstalleerd in de vorm van het logo dat erbij hoort. Verdere specificaties zoals een versienummer staat er niet bij. Daarnaast staat het IP-adres en de hostname van de server.

Het overzicht bevat verder knoppen om de server te starten, stoppen, herstarten en uitzetten. Het is mij niet helemaal duidelijk wat het verschil tussen stoppen en uitzetten is. Elke actie wordt direct uitgevoerd nadat er op de knop wordt gedrukt, er wordt niet om een bevestiging gevraagd. Ook is het mogelijk om een virtuele console te openen vanaf het overzicht. Een minpunt daarbij is echter dat dit werkt met een Java-applet. Dat is niet echt meer van deze tijd.

Door een duidelijke integratie tussen het controlepaneel en de server, is het ook mogelijk om het rootwachtwoord te veranderen. Daarnaast zijn de processen die op de server draaien zichtbaar en te stoppen. Hetzelfde geldt voor de services op de server die te starten en te stoppen zijn via het controlepaneel.

Controle Paneel

Backup

Het maken van een backup is eenvoudig mogelijk. Wanneer in het overzicht op het icoontje bij “Backups” wordt geklikt, verschijnt er een HTML-popup met daarin twee knoppen, met “Maak back-up” en “Herstel VPS”. Een belangrijk element dat ontbreekt, is informatie over wanneer de (laatste) backup is gemaakt. Wanneer één van de knoppen wordt aangeklikt, wordt er middels een browser popup gevraagd de actie te bevestigen. Daarna ontvang ik al snel een e-mail waarin wordt bevestigd dat de backup gemaakt is. Ook deze e-mail heeft géén afzender.

Herinstallatie

De server herinstalleren gaat eenvoudig. Na het aanklikken van het icoontje “Herinstallatie van het Besturingssysteem” verschijnt er een HTML-popup waar het gewenste besturingssysteem kan worden geselecteerd en het (nieuwe) rootwachtwoord voor de server kan worden ingegeven. Opvallend is hier dat wanneer op herinstalleren wordt geklikt, er géén bevestiging van de actie wordt gevraagd. De server wordt onmiddellijk opnieuw geïnstalleerd. Daarbij wordt ook de backup die eerder van de server gemaakt is, verwijderd.

Controle Paneel6

Netwerk

Het controlepaneel bevat defacto geen mogelijkheden om iets met de netwerkinstellingen van de server te doen. Het is mogelijk om de hostname van de server in te stellen. Deze hostname wordt echter niet als reverse DNS ingesteld. Het is mogelijk om het primaire IP-adres in te stellen, maar gezien de server maar één IP-adres heeft, is dat ook een weinig nuttige functie. Over IPv6 heb ik ook niks gevonden in het controlepaneel.

Een punt dat opvalt, is hoe traag de netwerkverbinding van de server is. Dit is normaliter niet een punt waar ik naar kijk, maar het feit dat ik in het beste geval amper 8 Mbps aan snelheid haal, is toch iets dat opvalt. Overigens is ook de CPU die één Xeon core zou zijn, niet vooruit te branden.

downloads

Statistieken

Van het gebruik van de resources van de server is alleen te zien hoeveel er op het moment zelf gebruikt wordt. Daarbij is wel duidelijk zichtbaar hoeveel procent van de beschikbare CPU- en geheugencapaciteit er gebruikt wordt en van de schijf wordt aangegeven hoeveel procent er in absolute zin van de ruimte en inodes er in gebruik zijn. Historische statistieken ontbreken. Het is dus niet te zien hoe het gebruik zich ontwikkeld heeft.

Van het dataverkeer is per maand te zien hoeveel van de beschikbare capaciteit er gebruikt is. In een grafiek is per dag de hoeveelheid inkomende en uitgaande dataverkeer af te lezen.

Monitoring

De mogelijkheid om de server te monitoren heb ik niet in het controlepaneel aangetroffen.

Administratief en opzeggen

Het administratieve beheer van Web://xtra is geregeld met WeFact. Daarvoor moet worden ingelogd op een ander controlepaneel. Dit levert verder ook geen verrassingen op. Het opzeggen gaat ook eenvoudig en levert geen problemen op.

Klantenpaneel3

Conclusie

De wijze waarop het beheer van een virtuele server bij Web://xtra is geregeld, komt rommelig  over. De logingegevens kreeg ik binnen middels een e-mail zonder afzender (‘from’ -header), het controlepaneel zelf is niet om over naar huis te schrijven en de functionaliteit is ook nog eens beperkt. Het is dat de basisfunctionaliteit prima werkt, maar anders had de controle paneel van Web://xtra zonder pardon een 1,0 gekregen.

Score: 4,0 uit 10

Gurbe, 1 juli 2014 10:37 am

Wat kan je verwachten voor €2,75? Daar wil ik nog niet eens shared hostingpakket voor aanbieden.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.