Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

DDoS-aanvallen op hosters: Hoe vaak krijgt u een DDoS-aanval binnen?

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 24 februari 2015 08:00 uur

Twee weken geleden vroeg ik op ISPam.nl hoe groot het probleem van DDoS-aanvallen is. Dat leverde veel reacties van hosters op en kwamen er veel reacties op de poll. Kort maar krachtig is het antwoord op de vraag die ik stelde: DDoS-aanvallen zijn een heel groot probleem voor hosters.

In de poll antwoordde bijna de helft (47%) dat er in de afgelopen twee weken bij hen een DDoS-aanval was binnengekomen. Verschillende hosters lieten mij weten zelfs dagelijks onder vuur liggen van DDoS-aanvallen. Veel grotere hosters zouden zelfs meerdere DDoS-aanvallen per dag binnen krijgen.

Vraag van de dag 10-02-2015
Wanneer kwam de laatste DDoS-aanval op uw netwerk binnen?
 • In de afgelopen twee weken
  47.25%
  43 Stemmen
 • Korter dan twee maanden geleden
  14.29%
  13 Stemmen
 • Korter dan een half jaar geleden
  7.69%
  7 Stemmen
 • Langer dan een half jaar geleden
  13.19%
  12 Stemmen
 • Nog nooit last van gehad
  17.58%
  16 Stemmen
Totaal: 91 Stemmen

De reden dat hosters bijna geen melding meer maken van DDoS-aanvallen is vooral gelegen in het feit dat ‘het er gewoon bij hoort’, zoals ook Gijs van Gemert van Serverius in dit ingezonden artikel op ISPam.nl schreef. De meeste (kleine) DDoS-aanvallen leiden niet tot problemen voor hosters. Pas wanneer de dienstverlening door een DDoS-aanval wordt gehinderd, wordt daar naar buiten toe over gecommuniceerd.

Opvallend is verder ook dat de meeste hosters met wie ik contact heb gehad alleen hun verhaal willen doen op basis van anonimiteit. Als belangrijkste reden wordt daarvoor genoemd dat de hosters door hun verhaal te doen niet de aandacht van DDoS’ers willen trekken. Of zoals een hoster dat beschreef: “Je wil geen grote bullseye op je bedrijf schilderen”.

Een van de hosters die ik heb gesproken, deed de suggestie om een nieuwe poll online te zetten met een nog nauwkeurigere verdeling van de frequentie waarmee DDoS-aanvallen binnenkomen. Gezien bijna de helft van de hosters in de afgelopen twee weken door een DDoS-aanval is getroffen, is dat een suggestie die we graag overnemen.

Vul daarom onderstaande nieuwe vraag van de dag in. Daarnaast ben ik ook op zoek naar hosters en andere betrokkenen die hun ervaringen met DDoS-aanvallen met ons willen delen. Indien gewenst kan dat anoniem en dan publiceren we je (bedrijfs)naam niet. Contact opnemen kan via [email protected]

Vraag van de dag

Hoe vaak krijgt u een DDoS-aanval binnen op uw netwerk?
Bekijk resultaten

Durum, 24 februari 2015 9:33 am

en wie zegt dat deze stats kloppen ik kan ook 100 keer wat invullen met een andere browser en me cookies clearen o.0

Arnout Veenman, 24 februari 2015 10:15 am

Durum, bij geen enkel onderzoek heb je daar volledige zekerheid over. Al kunnen we wel zien of er tekenen zijn dat een poll gemanipuleerd is aan de hand van de logs. Gezien we niet kunnen zien wie wat gestemd heeft zullen we in een dergelijk geval de resultaten niet gebruiken.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.