Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

70% voor een zwarte lijst met webhosting wanbetalers

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 23 juni 2015 08:00 uur

Begin deze maand vroegen we aan webhosters hoe ze omgaan met wanbetalers. Mijndomein.nl liet in dat artikel weten voorstander te zijn dat een domeinnaam niet zou kunnen worden verhuisd naar een andere hoster indien er sprake is van een betalingsachterstand. We vroegen jullie daarom in de vraag van de dag bij het artikel of er een zwarte lijst moet komen voor webhosting wanbetalers. Daar zijn onze lezers het in overgrote meerderheid mee eens.

Uit de poll van ISPam.nl blijkt dat maar liefst 70% van de 125 deelnemers een zwarte lijst een goed idee vindt. Daarnaast is er 12% die géén voorstander van een zwarte lijst is, maar wanbetalers wel als een groot probleem bestempelt. Maar 18% van de deelnemers vindt wanbetalers helemaal niet zo’n groot probleem.

Wel blijkt uit de poll dat het grootste deel van alle respondenten (45%) van mening is dat de zwarte lijst alleen nodig is voor een aantal hardnekkige wanbetalers, terwijl precies een kwart van mening is dat een zwarte lijst wenselijk is voor alle wanbetalers. De poll roept daarmee de vraag op of dat er sprake is van een hardnekkige groep klanten die van webhoster naar webhoster hopt (verhuist) en ondertussen de rekeningen onbetaald laat.

Gezien de uitkomsten zou het geen slecht idee zijn als de brancheorganisaties (DHPA en ISPConnect) onderzoek zouden doen naar manieren om wanbetalers aan te pakken, via een zwarte lijst of op een andere manier. De SIDN zou hier als .nl-registry ook een rol in kunnen spelen door verhuizing van domeinnamen van wanbetalers te blokkeren.

Vraag van de dag 04-06-2015
Is een zwarte lijst voor webhosting wanbetalers een goed idee?
 • Ja, dat is de oplossing voor wanbetalers
  25.6%
  32 Stemmen
 • Ja, maar alleen voor een aantal hardnekkige wanbetalers
  44.8%
  56 Stemmen
 • Nee, maar wanbetalers zijn wel een groot probleem
  12%
  15 Stemmen
 • Nee, wanbetalers zijn niet zo'n groot probleem
  17.6%
  22 Stemmen
Totaal: 125 Stemmen

ISPam.nl Job board

Randy, 23 juni 2015 8:08 am

Het niet kunnen verhuizen of frustreren door de oude registrar kost de nieuwe partij veel onnodig werk. Dat kennen we nog uit het verleden.

Een zwarte lijst zou niet nodig moeten zijn. Er zijn voldoende betalingsmiddelen (Paypal, iDEAL, cc) die realtime werken. Als je dan nog steeds met niet betalende klanten zit dan zal een zwarte lijst ook niet helpen.

Bovendien is het een veel te zwaar middel voor het doel. De rechter heeft in het verleden niet voor niets een steep door vele (on)terechte BKR-notaties getrokken van Telco's en GSM boeren. Een soortgelijke dienst met soortgelijke waarde.

David, 23 juni 2015 11:46 am

Wanbetaling kan een aantal oorzaken hebben, onder andere 'gewone' zakelijke geschillen (zoals ook nalatigheid van de hoster!). Dat zou ik scheiden van de duidelijke gevallen waarin simpelweg niet betaald wordt (zonder enig geschil). Want als ik mijn hoster nalatig vind en dus de rekening niet betaal voor niet geleverde diensten mag dat niet opleveren dat ik 'moet blijven' omdat mijn domein niet mee kan.

Overigens is dat truukje al te vaak uitgehaald en zorg ik dat mijn domeinnamen en hosting altijd gescheiden wordt.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...