Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

AMS-IX implementeert dit jaar nieuwe architectuur

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 mei 2009 08:05 uur

AMS-IXAMS-IX gaat dit jaar een nieuwe architectuur implementeren. Dit is ondermeer noodzakelijk omdat de core-switches van AMS-IX vol raken door het uitblijven van apparatuur met 100Gbit poorten. Het AMS-IX platform bestaat nu uit een ster-topology, waarbij er altijd één core-switch actief is en de andere als backup functioneert. De ster-topology blijft, maar de actieve en backup core-switch worden vervangen door vier actieve core-switches. Over het netwerk heen komt een MPLS-laag waardoor de edge-switches logisch met alle vier de core-switches verbonden zijn, zo licht AMS-IX marketingmanager Cara Mascini aan ISPam.nl toe. Daaroverheen komt een VPLS (Virtual Private LAN Service) waardoor er voor AMS-IX klanten niks verandert. Wel maakt de nieuwe architectuur het mogelijk om bij problemen delen van het netwerk te isoleren in plaats van actieve en backup netwerk te wisselen (topology swap) dat nu nog noodzakelijk is.

AMS-IX verwacht dat in 2009 er gemiddeld 800 Gbps aan data via de AMS-IX zal worden uitgewisseld met pieken naar 1 Tbps. Het moment dat er continue 1 Tbps via de AMS-IX wordt uitgewisseld zal “eerder in 2010 dan in 2009 zijn”, stelt Mascini. In 2007 voorspelde AMS-IX CEO Job Witteman nog dat de 1 Tbps grens in 2008 zal worden bereikt, terwijl we aan het einde van vorig jaar ongeveer op de helft zijn blijven steken. Volgens Mascini ligt de oorzaak hiervan in het feit dat er in Europa sprake is van een afname van de groei van de hoeveelheid internetverkeer. Daarnaast zijn alle grote partijen al aangesloten op de AMS-IX. De groei door nieuw aanwezige partijen was daardoor ook minder in 2008. In 2008 sloot AMS-IX 50 nieuwe leden aan.

Om de groei te stimuleren door kwaliteitsnetwerken van over heel de wereld en met name uit groeimarkten als Centraal- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Azië aan te trekken. Dit doet AMS-IX door op netwerk gerelateerde evenementen te spreken en aanwezig te zijn. Het is vooral een kwestie van netwerken. Daarnaast organiseert AMS-IX zelf ook peering forums voor haar klanten, omdat peering naast een technisch ook een menselijk aspect heeft. Zeker toen AMS-IX net begonnen was met de forums zorgde dit voor een flinke toename van de hoeveelheid verkeer over de poorten van de aanwezige partijen. Ook tot peeringovereenkomsten komen gaat nou eenmaal makkelijk als je elkaar kent.

Sjoerd van Groning, 27 mei 2009 11:09 am

Ik denk dat de belangrijkste reden dat de groei lager uitvalt is dat partijen al snel overstappen naar private peerings wanneer ze onderling veel dataverkeer hebben. Wanneer twee partijen 10Gbps dataverkeer willen uitwisselen kunnen ze kiezen .. over de AMS-IX voor 5000 euro per maand of via een private glasvezelpatch.

Simpele businesscase denk ik.

Technisch is het ook eenvoudiger debuggen omdat er geen medium/switchinfra tussen de 2 routers van de verschillende partijen zijn. AMS-IX is dan natuurlijk wel een mooie backup die als N+1 naar diverse partijen is in te zetten.

Technisch ook simpel denk ik.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.