Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

AMS-IX implementeert dit jaar nieuwe architectuur

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 mei 2009 08:05 uur

AMS-IXAMS-IX gaat dit jaar een nieuwe architectuur implementeren. Dit is ondermeer noodzakelijk omdat de core-switches van AMS-IX vol raken door het uitblijven van apparatuur met 100Gbit poorten. Het AMS-IX platform bestaat nu uit een ster-topology, waarbij er altijd één core-switch actief is en de andere als backup functioneert. De ster-topology blijft, maar de actieve en backup core-switch worden vervangen door vier actieve core-switches. Over het netwerk heen komt een MPLS-laag waardoor de edge-switches logisch met alle vier de core-switches verbonden zijn, zo licht AMS-IX marketingmanager Cara Mascini aan ISPam.nl toe. Daaroverheen komt een VPLS (Virtual Private LAN Service) waardoor er voor AMS-IX klanten niks verandert. Wel maakt de nieuwe architectuur het mogelijk om bij problemen delen van het netwerk te isoleren in plaats van actieve en backup netwerk te wisselen (topology swap) dat nu nog noodzakelijk is.

AMS-IX verwacht dat in 2009 er gemiddeld 800 Gbps aan data via de AMS-IX zal worden uitgewisseld met pieken naar 1 Tbps. Het moment dat er continue 1 Tbps via de AMS-IX wordt uitgewisseld zal “eerder in 2010 dan in 2009 zijn”, stelt Mascini. In 2007 voorspelde AMS-IX CEO Job Witteman nog dat de 1 Tbps grens in 2008 zal worden bereikt, terwijl we aan het einde van vorig jaar ongeveer op de helft zijn blijven steken. Volgens Mascini ligt de oorzaak hiervan in het feit dat er in Europa sprake is van een afname van de groei van de hoeveelheid internetverkeer. Daarnaast zijn alle grote partijen al aangesloten op de AMS-IX. De groei door nieuw aanwezige partijen was daardoor ook minder in 2008. In 2008 sloot AMS-IX 50 nieuwe leden aan.

Om de groei te stimuleren door kwaliteitsnetwerken van over heel de wereld en met name uit groeimarkten als Centraal- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Azië aan te trekken. Dit doet AMS-IX door op netwerk gerelateerde evenementen te spreken en aanwezig te zijn. Het is vooral een kwestie van netwerken. Daarnaast organiseert AMS-IX zelf ook peering forums voor haar klanten, omdat peering naast een technisch ook een menselijk aspect heeft. Zeker toen AMS-IX net begonnen was met de forums zorgde dit voor een flinke toename van de hoeveelheid verkeer over de poorten van de aanwezige partijen. Ook tot peeringovereenkomsten komen gaat nou eenmaal makkelijk als je elkaar kent.

ISPam.nl Job board

Sjoerd van Groning, 27 mei 2009 11:09 am

Ik denk dat de belangrijkste reden dat de groei lager uitvalt is dat partijen al snel overstappen naar private peerings wanneer ze onderling veel dataverkeer hebben. Wanneer twee partijen 10Gbps dataverkeer willen uitwisselen kunnen ze kiezen .. over de AMS-IX voor 5000 euro per maand of via een private glasvezelpatch.

Simpele businesscase denk ik.

Technisch is het ook eenvoudiger debuggen omdat er geen medium/switchinfra tussen de 2 routers van de verschillende partijen zijn. AMS-IX is dan natuurlijk wel een mooie backup die als N+1 naar diverse partijen is in te zetten.

Technisch ook simpel denk ik.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...