Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

32 miljoen onbetaalde domeinnamen in mei 2006

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 28 juni 2006 09:43 uur

Van de 35 miljoen gTLD domeinnamen die geregistreerd zijn in mei 2006 waren er maar 3 miljoen betaald, de andere 32 miljoen zijn geregistreerd en binnen 5 dagen weer opgeheven. Het is namelijk zo dat gTLD registrars domeinnamen binnen 5 dagen kunnen opheffen om zo geen kosten te hebben wanneer ze bijvoorbeeld een typo maken of een wanbetaler.

Van deze mogelijkheid wordt nu door bepaalde registrars gruwelijk misbruik gemaakt doordat ze domeinnamen 5 dagen geregistreren, opheffen en direct daarna weer opnieuw registreren. Dit proces dat ook wel ‘domain kiting’ wordt genoemd, vindt elke 5 dagen opnieuw plaats en zo hebben de registrars de domeinnamen gratis domeinnamen. Die misbruikt worden voor landingspages vol met advertenties en volgens Bob Parsons (CEO GoDaddy), die dit probleem wereldkundig heeft gemaakt, ook voor andere illegale doeleinden.

Ondanks de enorme omvang van deze fraude of misbruik van het systeem, doet de ICANN niks aan dit domain kiting probleem. Tegenover Dotser, een partij van wie ik zelf de laatste ook op het webhostingtalk.nl forum heb gehoord dat ze domeinnamen kapen, heeft in verband met domain kiting al aangeklaagd door merkenhouders wiens domeinnamen door ze gekaapt zijn. Naast de ICANN doet ook VeriSign niks tegen het probleem van domain kiting en volgens Bob Parsons lijkt het er zelfs of dat VeriSign weleens een verborgen agenda zou kunnen hebben op dit punt.

Via: namespace.nl

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.