Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

25% minder servers verkocht

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 29 mei 2009 08:15 uur

IDCDe omzet uit de verkoop van servers is in het eerste kwartaal van 2009 in vergelijking met een jaar geleden met 24,5% gedaald tot $9,9 miljard, zo blijkt uit de IDC Worldwide Quarterly Server Tracker. De kwartaalomzet is de laagste sinds IDC begonnen is met het bijhouden van de serververkopen 12 jaar geleden. Het totaal aantal verkochte servers is zelfs met 26,5% afgenomen.

De verkoop van x86-servers, die ongeveer de helft van de totale servermarkt uitmaakt, nam met 26,3% af tot 1,4 miljoen servers. De omzet in dit marktsegmenent daalde met 28,8% tot $5,1 miljard. Dit is de laagste omzet sinds 3Q03. HP heeft een marktaandeel van 36,5% en Dell 21,4% in de markt voor x86-servers. De verkoop van bladeservers, daalde voor het eerste keer in de geschiedenis, met 18,1% minder verkochte servers en een omzetdaling van 14,4%. In de bladeserver-markt is HP heer en meester met een marktaandeel van 52,2%.

De wereldwijde servermarkt wordt gedomineerd door vijf partijen. HP en IBM hebben een gedeelde nummer 1 positie, beide hebben een marktaandeel van 29,3%. Daarna volgen Dell en Sun Microsystems met 11%  en 10,3% marktaandeel. De top 5 wordt afgesloten door Fujitsu/Fujitsu-Siemens met een marktaandeel van 6,7%. De overige serverleveranciers hebben een gezamenlijk marktaandeel van 13,4% te verdelen.

Serveromzet Q109

Erik H., 29 mei 2009 8:13 pm

Ik zag ergens op 1 van mijn rss tickers gisteren voorbij komen dat de afname grotendeels te wijten is aan virtualisatie. Ik lees hier niks over terug. Stond dit niet in dit onderzoek ?

Arnout Veenman, 29 mei 2009 10:25 pm

Verschillende media trokken inderdaad de conclusie dat de stagnatie door virtualisatie komt, in het bewuste onderzoek van IDC staat echter niks over virtualisatie. Wel is het zo dat in een ander recent onderzoek van IDC staat dat er meer nieuwe fysieke dan virtuele servers in gebruik worden genomen in Europa (1 + 1 = 3). Ik heb er even over gedacht om daar naar te verwijzen, bij deze dan alsnog: http://www.ispam.nl/archives/9774/meer-nieuwe-virtuele-dan-fysieke-servers-in-europa/

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.