Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IP-adres en weglating onderdeel van online privacy?

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 8 juni 2009 08:03 uur

De Franse senaat stelt voor de privacywetgeving uit te breiden met het recht op vergetelheid of weglating (het recht om informatie over iemand te laten schrappen), en moeten IP-adressen als persoonsgegevens worden aangemerkt. Ook moet het recht op een alternatieve persoonlijkheid worden toegevoegd. Verder wil de Senaat de bevoegdheden van de Cnil (de Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés) – de Franse CBP – uitbreiden.

Ten eerste wordt voorgesteld dat het IP-adres ondubbelzinnig wordt opgenomen als een persoonsgebonden gegeven. Momenteel is het IP-adres voor de meeste consumenten variabel via de internetprovider, maar met IPv6 dat over een paar jaar naar comsumenten uitgerold zal worden, zal elk internetapparaat een vast IP-adres kennen, niet alleen pc’s maar ook gsm’s, printers, elektriciteitsmeters, enz.

Een tweede voorstel is het recht op een andere persoonlijkheid. Iedere persoon zou een alternatieve persoonlijkheid kunnen registreren, die dan ook wettelijk kan worden gebruikt en waarvan de overheid de burgerlijke identiteit kent om misbruik en misdaad te voorkomen.

Tenslotte stelt de senaat het recht op vergetelheid of weglating voor. Iedereen zou daarbij het recht krijgen informatie over zijn persoon te laten schrappen in bepaalde gevallen, vooral in gevallen van laster. De senaat is er nog niet goed uit hoe het moet worden gerealiseerd, maar een onderdeel zou zijn dat ook zoekmachines de informatie in kwestie niet meer zouden mogen weergeven.

ISPam.nl Job board

Lennie, 8 juni 2009 9:23 pm

IPv6 betekend niet (automatisch) minder privacy. Het is waarschijnlijker dat je zelfs veel meer adres krijgt. ipv. of naast het dynamische IPv4-adres dat je van de access-provider krijgt, kun (ook) prima worden voorzien van een dynamisch toegewezen subnet.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...