Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IP-adres en weglating onderdeel van online privacy?

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 8 juni 2009 08:03 uur

De Franse senaat stelt voor de privacywetgeving uit te breiden met het recht op vergetelheid of weglating (het recht om informatie over iemand te laten schrappen), en moeten IP-adressen als persoonsgegevens worden aangemerkt. Ook moet het recht op een alternatieve persoonlijkheid worden toegevoegd. Verder wil de Senaat de bevoegdheden van de Cnil (de Commission Nationale de l’Informatique et des Libert├ęs) – de Franse CBP – uitbreiden.

Ten eerste wordt voorgesteld dat het IP-adres ondubbelzinnig wordt opgenomen als een persoonsgebonden gegeven. Momenteel is het IP-adres voor de meeste consumenten variabel via de internetprovider, maar met IPv6 dat over een paar jaar naar comsumenten uitgerold zal worden, zal elk internetapparaat een vast IP-adres kennen, niet alleen pc’s maar ook gsm’s, printers, elektriciteitsmeters, enz.

Een tweede voorstel is het recht op een andere persoonlijkheid. Iedere persoon zou een alternatieve persoonlijkheid kunnen registreren, die dan ook wettelijk kan worden gebruikt en waarvan de overheid de burgerlijke identiteit kent om misbruik en misdaad te voorkomen.

Tenslotte stelt de senaat het recht op vergetelheid of weglating voor. Iedereen zou daarbij het recht krijgen informatie over zijn persoon te laten schrappen in bepaalde gevallen, vooral in gevallen van laster. De senaat is er nog niet goed uit hoe het moet worden gerealiseerd, maar een onderdeel zou zijn dat ook zoekmachines de informatie in kwestie niet meer zouden mogen weergeven.

Lennie, 8 juni 2009 9:23 pm

IPv6 betekend niet (automatisch) minder privacy. Het is waarschijnlijker dat je zelfs veel meer adres krijgt. ipv. of naast het dynamische IPv4-adres dat je van de access-provider krijgt, kun (ook) prima worden voorzien van een dynamisch toegewezen subnet.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.