Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amerikaans congres wil ICANN niet los te laten

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 12 juni 2009 08:05 uur

ICANN en president en CEO dr. Paul Twomey zijn tijdens een hoorzitting voor het Amerikaanse congres gefileerd. De aanwezige leden van de subcommissie voor ICT waren unaniem in hun angst dat ICANN niet langer meer onder de invloedsfeer van de Amerikaanse overheid staat wanneer de Joint Project Agreement (JPA) niet verlengt wordt.

Twomey stelt van de JPA af te willen, maar ontkent dat ICANN de ambitie heeft om volledig onafhankelijk te worden. Ook verzuchtte Twomey dat het aflopen van de JPA feitelijk geen enkele verandering met zich mee brengt. Het congres is echter unaniem van mening dat JPA – die in september 2009 afloopt – moet worden verlengt.

Experts waarschuwen er voor dat op het moment dat de Amerikaanse overheid ICANN niet los laat, dat er dan partijen en landen zullen zijn die hun eigen root zone opzetten. Daarbij gaat het niet enkel om landen als Braziliƫ en China die al langer ontevreden zijn over de wijze waarop het internet wordt beheert. Ook in Frankrijk is een particulier initiatief hard op weg om een serieus alternatief voor de root zone te ontwikkelen. Het meest intrigerende is dat het initiatief niet conflicteert met de root zone, maar juist complementair is en voldoet aan RFC 2929.

De Amerikaanse overheid heeft ook een consultatie gehouden over de toekomst van ICANN die deze week is afgelopen. Op de consultatie zijn tientallen reacties binnengekomen, waaronder die van SIDN directeur Roelof Meijer. Alle reacties op de consultatie zijn hier te lezen. Een maand geleden gaf EU Commissaris Viviane Reding al aan dat de JPA niet moet worden verlengd en dat ICANN na september 2009 moet worden geprivatiseerd.

Overigens is er ook nieuws over de opvolging van Twomey als president en CEO. Volgens Milton Mueller (ondermeer bekend als XS4ALL-professor) wordt Rod Beckstrom, de voormalige directeur van het National Cybersecurity Center van het U.S. Department van Homeland Security getipt als de opvolger van Twomey.

Lennie, 13 juni 2009 5:40 pm

Ik vraag me altijd af of een alternatieve rootzone wel samen gaat met DNSSEC, ik denk het niet namelijk. Er zijn natuurlijk heel veel mensen die zouden zeggen dat dat misschien ook deels de reden is waarom de VS er zo op zit dat de root gesigned moet worden.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.