Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Volledig spamverbod uitgesteld om aanpak telefonische-spam

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 15 juni 2009 08:10 uur

Het blijft drie maanden langer legaal om spam naar Nederlandse bedrijven te sturen. Dat heeft staatssecretaris Heemskerk gisteren bekend gemaakt. Oorspronkelijk zou het volledige spamverbod op 1 juli 2009 in gaan, dat is nu uitgesteld tot 1 oktober 2009.

De reden voor het uitstel is niet bekend gemaakt, in het persbericht van het ministerie van Economische Zaken wordt ├╝berhaupt niet gesproken over uitstel, maar enkel medegedeeld dat het volledige spamverbod per 1 oktober in zal gaan. Dat is vreemd, omdat een andere belangrijke wijziging van de telecomwet, die de opzegtermijn van telecomabonnementen van particulieren drastisch verlaagt, wel op 1 juli van kracht wordt.

De vraagt die resteert is welke krachten hierbij een rol spelen. Mogelijk is er een succesvolle lobby van direct-marketing bedrijven geweest. ICT-jurist Arnoud Engelfriet waarschuwde er al eerder voor dat wanneer het volledige spamverbod van kracht wordt, alle aangeschreven e-mail adressen (ook die al jaren een nieuwsbrief ontvangen) opt-in moeten zijn.

Update 14:45 uur:
De uitstel van het volledige spamverbod heeft een wetstechnische reden, omdat er een koppeling met het nieuwe ‘bel me niet register’ bestaat dat eveneens op 1 oktober inwerking zal treden, zo liet Ministerie van Economische Zaken woordvoerder Edwin van Scherrenburg in een reactie tegenover ISPam.nl weten. Een konink besluit dat de inwerkingtreding van de wet regelt zal binnen ongeveer een week volgen en dan is de inwerkingtreding van het volledige spamverbod op 1 oktober 2009 definitief.

Op de website van het Ministerie van Economische Zaken staat nog steeds (foutief) dat het volledige spamverbod op 1 juli 2009 in gaat en ook tijdens de behandeling heeft staatssecretaris Heemskerk toegezegd dat het spamverbod uiterlijk 1 juli 2009 in zou gaan.

Spamverbod

Sebastiaan Stok, 15 juni 2009 10:58 am

Arnoud hij staat ge-taged als SPAM. maar het is spam :)
SPAM is dat vlees product.

Jan, 15 juni 2009 6:44 pm

Eindelijk! Het langverwachte verbod! Nu is het wachten op het eerste proefproces. Hopelijk met flinke strafeisen. Volgens mij kan dit helpen de spam-plaag terug te dringen (zeker als meer landen streng op spam zullen gaan toezien).

 • Pingback: Cyso Blog » Het zakelijk spamverbod

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.