Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Volledig spamverbod uitgesteld om aanpak telefonische-spam

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 15 juni 2009 08:10 uur

Het blijft drie maanden langer legaal om spam naar Nederlandse bedrijven te sturen. Dat heeft staatssecretaris Heemskerk gisteren bekend gemaakt. Oorspronkelijk zou het volledige spamverbod op 1 juli 2009 in gaan, dat is nu uitgesteld tot 1 oktober 2009.

De reden voor het uitstel is niet bekend gemaakt, in het persbericht van het ministerie van Economische Zaken wordt überhaupt niet gesproken over uitstel, maar enkel medegedeeld dat het volledige spamverbod per 1 oktober in zal gaan. Dat is vreemd, omdat een andere belangrijke wijziging van de telecomwet, die de opzegtermijn van telecomabonnementen van particulieren drastisch verlaagt, wel op 1 juli van kracht wordt.

De vraagt die resteert is welke krachten hierbij een rol spelen. Mogelijk is er een succesvolle lobby van direct-marketing bedrijven geweest. ICT-jurist Arnoud Engelfriet waarschuwde er al eerder voor dat wanneer het volledige spamverbod van kracht wordt, alle aangeschreven e-mail adressen (ook die al jaren een nieuwsbrief ontvangen) opt-in moeten zijn.

Update 14:45 uur:
De uitstel van het volledige spamverbod heeft een wetstechnische reden, omdat er een koppeling met het nieuwe ‘bel me niet register’ bestaat dat eveneens op 1 oktober inwerking zal treden, zo liet Ministerie van Economische Zaken woordvoerder Edwin van Scherrenburg in een reactie tegenover ISPam.nl weten. Een konink besluit dat de inwerkingtreding van de wet regelt zal binnen ongeveer een week volgen en dan is de inwerkingtreding van het volledige spamverbod op 1 oktober 2009 definitief.

Op de website van het Ministerie van Economische Zaken staat nog steeds (foutief) dat het volledige spamverbod op 1 juli 2009 in gaat en ook tijdens de behandeling heeft staatssecretaris Heemskerk toegezegd dat het spamverbod uiterlijk 1 juli 2009 in zou gaan.

Spamverbod

ISPam.nl Job board

Sebastiaan Stok, 15 juni 2009 10:58 am

Arnoud hij staat ge-taged als SPAM. maar het is spam :)
SPAM is dat vlees product.

Jan, 15 juni 2009 6:44 pm

Eindelijk! Het langverwachte verbod! Nu is het wachten op het eerste proefproces. Hopelijk met flinke strafeisen. Volgens mij kan dit helpen de spam-plaag terug te dringen (zeker als meer landen streng op spam zullen gaan toezien).

 • Pingback: Cyso Blog » Het zakelijk spamverbod

 • Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
  Feedback!
  Fill out my online form.
  Laatste reacties

  Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
  calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

  VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
  Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

  Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
  Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

  VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
  Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

  Nieuw kantoor voor Cegeka
  Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!