Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Breedband Delft: IPv6 is niet moeilijk

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 16 juni 2009 08:05 uur

Breedband DelftBedrijven en instellingen in de Delftse regio kunnen met de snelheid van gigabit ethernet met IPv6 het internet op. Door Stichting Breedband Delft wordt sinds kort namelijk naast IPv4 ook native IPv6-connectiviteit aangeboden aan haar deelnemers.

Er was bij Breedband Delft een duidelijke vraag naar native IPv6-connectiviteit: “Een van onze grootste deelnemers met enkele honderden computers maakte al gebruik van IPv6 op het eigen netwerk en had via een SixxS tunnel ook via IPv6 toegang tot internet.”, aldus Paul Hoogsteder, consultant bij Meanie en technisch adviseur van Breedband Delft “Nu we het aanbieden, zijn er direct vier andere grote deelnemers begonnen met het testen met IPv6.“.

Het aanbieden van IPv6 werd mogelijk na een volledige herinrichting van het netwerk van Breedband Delft in mei 2009. Toen is overstapt van een 155Mbit verbinding van Ziggo naar een netwerk dat volledig in eigen beheer is. Breedband Delft heeft eigen glasvezels liggen naar het Global Switch datacentrum in Amsterdam en het Tele2 datacentrum (Spaanse kubus) in Rotterdam. Daar heeft het Juniper M7i routers staan die ondermeer op de NL-ix zijn aangesloten. De totale hoeveelheid IPv6-verkeer over het netwerk van Breedband Delft bedraagt hooguit een procent van de totale hoeveelheid dataverkeer.

Om de overstap naar IPv6 te bevorderen bieden Breedband Delft en netwerkspecialist Meanie alle aangesloten deelnemers van Breedband Delft gratis een halve dag consultancy aan om de deelnemers te helpen bij de overstap naar IPv6: “Veel mensen denken dat de overstap op IPv6 moeilijk of kostbaar is. Veel hard- en software is echter al geschikt voor IPv6. Op basis van een inventarisatie van de aanwezige  infrastructuur van een deelnemer laten we zien hoe snel en veilig toegang tot internet via IPv6 zonder noemenswaardige inspanning mogelijk is.”.

ISPam.nl Job board

Dick Tump (Shock Media), 16 juni 2009 10:00 am

Alhoewel op een iets ander niveau, kwamen wij er dus ook achter dat IPv6 implementatie vrij simpel is in veel gevallen. Onze hele shared hosting was vrij snel op IPv6 over. Het koste voornamelijk veel tijd om goed te testen, maar er waren eigenlijk amper problemen. Meer wat kleine issues, zoals dat Webalizer in Debian standaard niet zo blij wordt van IPv6.

Ik vind echt dat mensen eens serieus naar IPv6 moeten kijken, of gewoon een testimplementatie moeten gaan doen. Het ziet er in het begin moeilijk uit, maar als je er eenmaal mee bezig bent, is het allemaal best simpel.

Tududud, 16 juni 2009 12:57 pm

Dick,

Dat is het hele punt, de content en hosting providers hebben niet zo veel problemen om om te schakelen, velen hebben dat dan ook al gedaan en bieden IPv6 connectivity.

Het probleem is dat het netwerk van het gros van de access providers geen IPv6 ondersteund doordat er hardware gebruikt word welke dit niet ondersteund. Tel daarbij op dat veel thuisrouters / modems ook geen IPv6 ondersteunen en je hebt de basis van het probleem.

Het hele probleem is eigenlijk geen technisch probleem, maar een financieel probleem.

Japje, 16 juni 2009 1:35 pm

Goed bezig! Het lijkt er steeds meer op dat het blijft steken op ISP's die IPv6 aan moeten bieden.. Dit is het goede voorbeeld!

breedbanddelft.nl has address 193.84.67.180

Nu hun eigen site nog ;)

Memnon, 16 juni 2009 3:11 pm

:) /me typt breedbanddelft.nl --> http://breedbanddelft.nl/apache2-default/ It works! ;)

Los van alle gein, goed nieuws.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 5 oktober 2016
http://www./: What a fun post. yesterday while reading Home Is Where The Wine Is the author mentioned several tim...

Top 3 bedrijfsnieuws van afgelopen week: Previder, BIT en Schuberg Phillis
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

De marktwaarde van werknemers van datacenters en hosters
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...