Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Limelight Networks eerste grote CDN met IPv6 ondersteuning

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 19 juni 2009 08:17 uur

Limelight NetworksDe nieuwste bioscoophit legaal online kijken over IPv6? Dat kan! Limelight Networks heeft als eerste grote Content Delivery Network IPv6 ondersteuning in haar netwerk opgenomen. Online videotheek Netflix maakt hier meteen gebruik van door video’s via Limelight nu ook over IPv6 te streamen, zo hebben Limelight en Netflix op NANOG46 (pdf) bekend gemaakt.

Limelight noemt het niet verstoren van het IPv4 productie netwerk de belangrijkste uitdaging bij de implementatie van IPv6. Ook de stabiliteit en ondersteuning van IPv6 door fabrikanten van netwerkapparatuur noemt Limelight een uitdaging, evenals het vinden van voldoende IPv6-transits en -peerings. Als laatste is het uitgeven en bijhouden van alle IPv6 adressen die gebruikt worden binnen het netwerk een uitdaging op zichzelf.

De drijvende krachten achter de implementatie van IPv6 was dat Limelight klanten daar behoefte aan hadden en het feit dat IPv4-adressen opraken, hierdoor wordt er meer gebruik gemaakt van Carrier-grade NAT (CGN), waardoor CDN’s over IPv4 minder goed functioneren.

Limelight Networks IPv6 netwerk

Netflix noemt de implementatie van IPv6 in haar eigen netwerk eenvoudig. Door twee medewerkers werd de IPv6 support binnen twee maanden tijd in het netwerk geïmplementeerd. Het interne netwerk van Netflix is op dit moment nog volledig IPv4. Door de A10, Citrix Netscaler en F5 loadbalancers van Netflix kunnen zowel IPv4- als IPv6-verbindingen worden afgehandeld. De binnenkomende IPv6-verbindingen worden omgezet naar IPv4-verbindingen naar de streaming- en webservers op het interne netwerk.

Het blog Living with IPv6 heeft een screenshot waarop te zien is hoe een film naar een machine wordt gestreamd naar een computer waarop de IPv4 ondersteuning is uitgeschakeld.

Wido, 19 juni 2009 11:29 am

Natuurlijk geweldig dat dit gedaan wordt, maar wat Randy al goed in de RIPE video zij, er zal vanuit de klanten van ISP's geen echte roep om IPv6 komen.

Limelight heeft natuurlijk nu wel een concurrentie voorsprong, maar dat zal niet direct extra inkomsten genereren.

rik, 19 juni 2009 11:57 am

Limelight is niet de eerste, er waren er al meer.
IPv6 bij LLNW werkt alleen voor eenvoudig http verkeer, niet voor streaming verkeer.
EN in de praktijk kan niemand de services bereiken...
Ook is het nog maar de vraag of ze hun IPv6 geo optimization wel goed voor elkaar hebben.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.