Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Botnets versturen 83% van alle spam

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 30 juni 2009 08:01 uur

De hoeveelheid spam in juni is gelijk gebleven in vergelijking met mei, 90,4% van alle e-mail is spam. Het grootste deel van alle spam (83,2%) wordt verstuurd via botnets. De overige spam is afkomstig van geïnfecteerde mailservers en webmail-accounts. Dat blijkt uit het MessageLabs Intelligence Report voor juni 2009.

Dat het spampercentage in juni 2009 gelijk is gebleven heeft vooral te maken met de urenlange onderbreking in de activiteiten van Cutwail, een van de grootste en meest actieve botnets, nadat 3FN, een ISP uit Californië, op 5 juni 2009 werd afgesloten. Binnen een paar uur wist Cutwail opnieuw één derde van zijn oorspronkelijke capaciteit te behalen. Dat bewijst hoeveel vooruitgang de spammers hebben geboekt sinds McColo in november 2008 werd afgesloten, stelt Paul Wood, MessageLabs Intelligence Senior Analyst: “Spammers weten nu dat ze een back-up voor hun spamkanalen moeten voorzien.”

Cutwail is met een spam-aandeel van 45,8% de grootste bron van spam en met een totaal van tot wel twee miljoen actieve bots ook het grootste botnet. Andere grote botnets Mega-D (9,3%), Grum (6,0%) en Rustock (4,5%) komen niet eens in de buurt van Cutwail.

Botnets

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.